20 / 05 / 2024

bina havalandırması virüsü önler mi

bina havalandırması virüsü önler mi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Üyesi Aytekin Çakır, binalarda kullanılan havalandırma sistemlerinin Kovid-19 gibi hava yoluyla bulaşabilen hastalıklara karşı koruma sağladığını belirtti...

Depremlerde ağır hasar gören Gaziantep’teki 7 katlı bina çöktü!

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar alan 7 katlı bina, yıkım sırasında çöktü.

Son dakika! Borç yapılandırmasında süre uzatıldı! İşte son başvuru tarihi

Kamu borç yapılandırmasında son dakika! Cumhurbaşkanı kararıyla yapılandırma için başvuru süresi bir ay uzatıldı. Peki, son tarih ne zaman? Hangi borçlar yapılandırılacak? İşte detaylar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakmayacağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Nurdağı'nda inşaatı tamamlanan köy evlerinin anahtar teslim töreninde yaptığı açıklamada 5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakmayacaklarını söyledi.

Nissan’dan virüs düşmanı araba!

Müşterilerinin sürüş deneyimini iyileştirmek için çalışan Japon otomotiv devi Nissan, yeni bir ürün ile adından söz ettirdi. Nissan, ürettiği otomobillerin boya ve iç, dış parçalarında yer alabilecek virüsleri etkisiz hale getiren bir teknoloji geliştirdi.

Dünya için tehlike çanları çalıyor! Yaşam süresi, eğitim ve hayat standartları düştü

Birleşmiş Milletler'den sıcak bir rapor geldi. BM, bugün yayımlamış olduğu raporla birlikte beklenen yaşam süresinin bazı alanlarda korona virüs pandemisi ile birlikte azaldığını açıklandı. İşte detaylar…

Bakır, alüminyum, çinko ve kalayda ABD-Çin hareketliliği

İngiltere’de bakır fiyatları, Çin’de korona virüs kapanmalarının gevşemesi ve ABD’nin tarifeleri kaldırma ihtimalinin Pekin’de güveni artırmasıyla bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Üç ay vadeli bakır %2,1 artarak 9.695 dolar/tondan işlem gördü.

Vatandaşın borcu gırtlağa dayandı Toplam borç 259 milyar TL

Kartlı harcamalar yıllık yüzde 109 artışla 66 milyar TL'ye ulaştı, öte yandan vatandaşın kredi kartı borcu ise 259 milyar TL'ye ulaştı. Enflasyon ve korona virüs nedeniyle e-ticaret artışı kartlı harcamalardaki artışa neden olurken nakit sıkıntısı çeken vatandaş bankalara borcunu ödeyemedi.

O rakamlar açıklandı! Yapı ruhsatı verilen bina ve daire sayısındaki düşüş şok etti!

Bu yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 27,9, bina sayısı yüzde 22,5 oranında azalış gösterdi.

Buğday krizi kapıda! Sadece 10 hafta yetecek stok kaldı

Rusya-Ukrayna savaşı bir yana korona virüs bir yana, dünya devi Çin ve Hindistan’ın da buğday stoku yapmaya başlamasının ardından gıda krizi tüm ülkeleri alarma geçirirken, tarım analiz firması Gro Intelligence’a göre sadece 10 haftalık buğday stoku kaldı.

Avrupa’dan mali kriz uyarısı. Çanlar kimin için çalıyor?

Korona virüs salgınıyla birlikte dünya büyük bir ekonomik buhrandan geçerken Avrupa Birliği’nden gelen açıklamada hisse fiyatlarındaki gerileme ve kripto para piyasasındaki büyük değer kaybının yeni bir mali krize gebe olduğu uyarısı geldi. 

Türkiye’de araba almak hayal olacak, rekor zam geliyor! Rusya – Ukrayna savaşı otomotiv sektörünü vurdu

Korona virüs salgınının ardından otomotiv sektörüne bir darbe de Rusya- Ukrayna savaşı vurdu. Üretimde maliyet artışları, araç fiyatlarına da zam olarak dönecek. İşte otomobillere gelecek zam…

Türkiye'de 27 bin bina kimlik aldı! Peki süreç nasıl başladı, sistemin avantajları neler? İşte ayrıntılar...

Binaların teknik ve genel bilgilerine kolayca erişilerek izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen Bina Kimlik Sistemi (BKS) aracılığıyla Türkiye'de 27 bin binaya kimlik belgesi verildi. Peki süreç nasıl başladı? Sistemin avantajları neler? İşte detaylar...

Riskli yapı tespit edilirse ne olur?

Kentsel dönüşüme girmek isteyen bina sakinleri riskli yapı sürecini merak ediyor. Peki, riskli yapı tespit edilirse ne olur? Kentsel dönüşüm süreci nasıl işler?

bina havalandırması virüsü önler mi Haberi

bina havalandırması virüsü önler mi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Üyesi Aytekin Çakır, Kovid-19 gibi hava yoluyla bulaşabilen hastalıklara karşı binalarda kullanılan havalandırma, hava temizleme sistemlerinin periyodik kontrollerinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Üyesi Aytekin Çakır, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi hastalıklara karşı binalarda ve havalandırma sistemlerinde alınması gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. 

Hava temizleme sisteminin, çeşitli nedenlerle oluşan mikroorganizma, duman, toz, solunabilir partikül, gazlar gibi havada dolaşan kirletici maddeleri azaltmak amacıyla kullanılan cihazlar ve cihaz grupları olduğunu belirten Çakır, enfekte kişilerin hapşırma ve öksürme yoluyla virüs taşıyan parçacıkları etrafa saçabildiğini, söz konusu parçacıkların bir insan boyu mesafesinde havada asılı kalabildiğine dikkat çekti.

Çakır, aynı ortamda "Yüksek Verimli Partikül Filtresi (HEPA filtre)" gibi...