27 / 04 / 2024

Büyükşehir belediyesi görev yetki ve sorumlulukları

Büyükşehir belediyesi görev yetki ve sorumlulukları

Büyükşehir belediyesi nedir? Büyükşehir belediyesi nasıl olunur? Büyükşehir belediyesi görev yetki ve sorumlulukları nelerdir? İşte 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu' nda yer alan yasal esaslar...

Melih Gökçek'in Dikmen’deki konutları Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ediliyor!

Melih Gökçek’in 2018 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden eşi ile avukatları adına aldığı ve halen kullandığı Dikmen'deki dubleks konutlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi çok sayıda güvenlik görevlisi alacak! Son başvuru tarihi 26 Nisan!

Türkiye İş Kurumu’nun resmi internet sitesinde yayımlanan ilana göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi güvenlik görevlisi alımı gerçekleştireceğini duyurdu. Güvenlik görevlisi alımında başvuru yapacak adaylarda aranan başvuru koşulları ve başvuru süreci ile ilgili ayrıntılar paylaşıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek'in iade ettiği makam aracını satacak! İşte fiyatı

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Melih Gökçek'in seçimi kaybettikten sonra bile özel olarak kullanmaya devam ettiği lüks makam aracı satışa çıkarıldı. ABB'ye iade edildikten sonra bakımları yapılan aracın ihale satış bedeli de açıklandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi depreme karşı binaları güçlendirecek!

Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde bulunan binaları depreme karşı güçlendirme çalışmaları yapmak için çalışmalara başladı. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hasar tespiti için İzmir'e mühendis gönderdi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmir'de yaşanan deprem sonrasında hasar tespiti çalışmaları için 6 inşaat mühendisini bölgeye gönderdi. 

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden yapı güvenliği için yeni adım!

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın'da yaşanabilecek olası depremlere yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Buna göre Büyükşehir Belediyesi il genelinde yapıların güvenliği için yeni adımlar attı.

İzmir Büyükşehir'den Göztepe Spor Tesisleri'ne 7 milyonluk destek!

Çalışmalarına devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Göztepe Spor Kulübü tarafından Torbalı’nın Pancar Mahallesi’nde yapılacak spor akademisi ve tesislerine 7 milyon TL’lik maddi destek sağlayacak.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Gülcemal açıklaması!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirilen Gülcemal projesiyle ilgili bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin borçları TBMM gündeminde!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarına ve bazı giderleri meclis gündeminde taşıdı. Akar sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..

Ankara Büyükşehir'den görme engellilere özel park!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Çukurambar'da yaptığı Görme Engelliler Parkı, hizmete açıldı. Parktaki futbol sahasında, görme engelliler futbol müsabakaları yapabilecek.

Şanlıurfa Büyükşehir'den güzel evim projesi!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Güzel Evim' projesi kapsamında maddi durumu iyi olmayan dul, yetim ailelerin evlerinde bakım onarım çalışması devem ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık toplantısı yapıldı!

Gaziantep Büyükşehir belediyesi meclisi Aralık ayı dönem toplantısının ikinci bileşimi gerçekleştirildi. Toplantıda, trafo alanları ile ilgili imar planı görüşmesinde CHP’li üyelerin grup kararı ile ret oyu vereceğini söylemesi gülüşmelere neden oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ihaleleri meclis gündeminde!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından düzenlenen ihalelere katılan bir firmaya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Büyükşehir belediyesi görev yetki ve sorumlulukları Haberi

Büyükşehir belediyesi görev yetki ve sorumlulukları

Büyükşehir belediyesi nedir?

En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve  sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi, büyükşehir belediyesi olarak tanımlanıyor.


Büyükşehir belediyesi, Büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediye encümeni ve büyükşehir belediye başkanı gibi organlardan meydana geliyor. Büyükşehir belesiyesine ve görevlerine ilişkin esaslar Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yer alıyor.


Kanuna göre, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçe belediyeleri de "ilçe belediyesi" olarak tanımlanıyor.


Büyükşehir belediyesi nasıl olunur?

Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il  belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate...