02 / 05 / 2024

çatı kullanım izni

çatı kullanım izni

Anagayrimenkul üzerinde "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor. Peki, çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

Biten konut sayısında 13 yıl önceye dönüldü: 2023'te 533 bin konuta kullanım izni verildi!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, 2023'te kullanım izni verilen konut sayısı 533 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı, 2010 yılındaki 430 binden sonra en düşük seviye oldu. İşte konut piyasasındaki son durum...

Binada otopark kullanım hakkı nasıl belirlenir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e 18 bağımsız bölümlü 2 dükkan aldığını belirten okuyucu, dükkanlarına ait 4 otopark olmasına rağmen kullanım izni verilmediğini söyledi. Projenin uygun hale getirilmesi için mahkemeye başvuran okuyucu başka ne yapabileceğini sordu.

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına af geliyor!

Ülkemizde bir taraftan tarım topraklarını korumaya ve ekilmeyen tarım arazilerini de kullanıma açmaya çalışılırken, diğer yandan tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı teşvik eden düzenlemelere imza atılıyor.

Yapı kullanım izni alan vilların tapu değeri arttı!

Yapı kullanım izni alan 3 bin 119 villanın tapu değeri 578,2 milyon lira oldu. Birim başına düşen fiyat 185 bin lira olarak hesaplandı. Uzmanlar ise villa fiyatlarının 2-3 milyon dolardan başladığını söyledi.

GROHE ve Carlson Rezidor Hotel bilinçli su kullanım toplantısı düzenledi!

GROHE ve Carlson Rezidor Hotel Group, otelcilik sektöründe sürdürülebilir su kullanımını desteklemek üzere gerçekleştirdikleri işbirliği çerçevesinde düzenlenen 2. Su Atölyesi’nde otellerde su kullanımında tasarruf sağlayacak yöntemleri tartıştılar.

Ortak alan kullanım hakkı nedir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak kullanım alanları deniyor. Peki, ortak alan kullanım hakkı nedir?

Güvenli doğalgaz kullanımı için 5 maddede kışa hazırlık!

Güvenli doğalgaz kullanımı için cihazların bakımı, bacaların temizliği ve tesisatların kontrolü düzenli olarak ve mutlaka İGDAŞ’tan yetkili Sertifikalı firmalara yaptırılması gerekiyor. İşte Güvenli doğalgaz kullanımı için 5 maddede kışa hazırlık...

İmalat sanayinde kapasite kullanımı Eylül'de yüzde 74.4 oldu!

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı (KKO) eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1 puan azalarak yüzde 74.4 seviyesinde gerçekleşti.KKO, ağustos ayında yüzde 74.7 seviyesindeydi.

İş kazaları için ilk adım atıldı! Mührü açan hapse girecek!

TÜRKİYE’de iş güvenliğinin arttırılması ve kazaların önlenmesi için işçi konfederas-yonları ve bakanlık yeni düzenlemeler için bir araya geldi. İş kazaları için ilk adım atıldı. Mührü açan hapse girecek.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulamaları hakkında yayınlanan son duyuru!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uygulamaları hakkındaki duyuruyu bölge müdürlüklerine yolladı. İşte kanun uygulamaları hakkında dağıtılan duyurunun tam metni...

Kullanım hakkının devri sözleşmesi!

Taraflar arasında imzalanacak bir sözleşme ile taşınır ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen hakka kullanım hakkı deniyor. İşte, kullanım hakkının devri sözleşmesi!

İnşaatlarda hatalı demir kullanımı, yeni facialara davet çıkarıyor!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Şişli'deki asansör faciasının ardından işçi güvenliği ve yapı denetimi konularındaki açıkların daha belirgin hale geldiğini savundu. Öz "İnşaatlarda hatalı demir kullanımı, yeni facialara davet çıkarıyor" dedi

Mobil internet kullanımı artıyor!

Mobil internet kullanımı artıyor. Mobil internet kullanımı artık her alanda kendini gösteriyor. Son dönemde cep telefonu ya da tabletlerinden ev arayanların sayısındaki artış da dikkat çekiyor.

çatı kullanım izni Haberi

çatı kullanım izni

Çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

Apartmanda ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunu'nca belirleniyor. Kanuna göre apartmanda bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri; temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi alanlar ortak kullanım alanı olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir yapıda "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor. 


Kat Mülkiyeti esaslarına göre, , çatı da ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Buna göre, çatı katından tüm kat malikleri yararlanma hakkına sahip oluyor. Peki, çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?


IV - Ortak yerler:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


a) Temeller ve ana...