04 / 05 / 2024

dayanıklı bina yapıları

dayanıklı bina yapıları

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Uluslararası deprem tehlikesi haritalarına göre sahil yapılarının bugünkünden 2 ile 3 kat daha depreme dayanıklı yapılması gerekiyor" dedi.

1940 yılında dar gelirli aileler için dayanıklı ucuz evler inşa edilmiş!

1940 yılında tahta, dayanıksız ve saz gibi yerlerde yaşayan aileler için ucuz ve dayanıklı evlerin yapılmasına karar verilmiş. 

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu kapsamda depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiği de sık sık gündem oluyor. İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu, konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Kuzey Anadolu Fayı'nda 7 büyüklüğünde deprem olursa 24 ildeki yapıların yüzde 80'i yıkılır!

Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, 24 şehrin merkezinden geçen Kuzey Anadolu Fayı Hattı'nda 7 büyüklüğünde deprem olursa yapıların yüzde 80'inin yıkılacağını belirtti. İşte uzman isimin korkutan o açıklaması...

Depreme dayanıklı sağlam yapılar için tek şart: Gerçek bir denetim!

Ülke genelinde deprem zararını azaltmak için toplumsal olarak bilinçlenmek ve depreme dayanıklı yapılaşmanın hayata geçirilmesi gerekiyor.

1933 yılında şehir yolları daha dayanıklı yapılacak!

1933 yılında şehirlerde yapılan yolların kısa süre içinde bozulmasından dolayı belediye bundan sonra daha dayanıklı yol yapılmasına karar vermiş.

Prof. Dr. Ali Koçak İstanbul ve Marmara'nın kurtuluş reçetesini açıkladı!

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, yapımı 30 seneyi geçmiş, korozyona uğramış, depreme dayanıklı olmayan yapıların güçlendirilmesi yerine yıkılıp yeniden inşa edilmesinin daha çok tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

İnşaat sektöründe yeni yöntem! Depreme karşı yapılar artık daha sağlam olacak!

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha dayanıklı olan ve 2-3 katı hızlı tamamlanan çelik yapıların, depremin yaralarını daha çabuk saracağını belirtti.

Konut alımında vatandaşların ilk önceliği depreme dayanıklılık oldu!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli olarak meydana gelen depremlerden sonra vatandaşlar konut alırken göz önünde bulundurduğu kriterlerin sırasını da değiştirdi. Buna göre dayanıklılık 1. sırayı aldı.

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösteren bina dayanıklılık testlerine olan talep, büyük depremin beklendiği İstanbul'da da azaldu. Peki deprem unutuldu mu? Vatandaşlar ne diyor? 

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Depreme dayanıklı güvenli yapılar inşa etmeliyiz!

Şehircilik Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu gelecek nesiller için enerji verimli, çevre dostu, depreme dayanıklı güvenli yapıların inşa edilmesi gerektiğine değindi.

Kendi konteynerini kendin yap kampanyası: Depreme dayanıklı konteyner yapılar ne kadar? 

Deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle 6 Şubat'ta tekrardan yüzleşen Türkiye'de konteyner yapıların fiyatları ve kullanım özellikleri gündemde merakla sorgulanıyor. Peki, Depreme dayanıklı konteyner yapılar ne kadar? İşte detaylar...

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

İstanbullular depremi unuttu: Bina dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den 5'e düştü!

İTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bina dayanıklılık testi talepleri ile ilgili konuştu. İşte o açıklamalar...

dayanıklı bina yapıları Haberi

dayanıklı bina yapıları

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Uluslararası deprem tehlikesi haritalarına göre sahil yapılarının bugünkünden 2 ile 3 kat daha depreme dayanıklı yapılması gerekiyor" dedi. Bektaş, yaptığı açıklamada Türkiye'nin sosyoekonomik gelişiminin deprem riskini de o ölçüde artırdığını söyledi. Türkiye'de deprem tehlikesini oluşturan aktif fayların yıllardır aynı kaldığını dile getiren Bektaş, "Buna karşın depremdeki can ve mal kaybını ifade eden deprem riski sürekli olarak artmaktadır. Bıı bağlamda Kuzey Anadolu Fayı'nın deprem riski sosyoekonomik yönden çok daha fazla gelişmiş olan Batı Anadolu'da daha fazla iken. Doğu Anadolu'da bu fayın deprem riski göreceli olarak daha azdır" diye konuştu. Bektaş, Türkiye'de deprem bilinci oluşturulmasında 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin bir kırılma noktası olduğunu vurgulayarak, "Kuzey Anadolu Fayı,...