19 / 05 / 2024

depozitonun kira olarak alınması

depozitonun kira olarak alınması

Kiralama işlemlerinde kiracının ev sahibine verdiği depozito, son kira bedeli olarak sayılabilir mi? İşte depozito ile ilgili hükümlerin yer aldığı Borçlar Kanunu hükümleri bu haberde...

Kira ödemelerini hesaba havale olarak yapanlar dikkat! Ev sahibi kiracısını 'eksik kira ödemekle' suçladı!

Yargıtay, kira ödemelerinde banka hesaplarından ödeyen milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren yeni bir karara imza attı. Kira ödemelerini hesaba havale olarak yapanlar dikkat...

Kiraya çıkan depremzedelerin kira yardımı sorunu: Tam olarak alınamıyor!

6 Şubat merkezli meydana gelen depremlerin ardından evleri hasar gören vatandaşlara kira yardımı yapılmaya başlandı. Ancak kira yardımlarının tam olarak alınamadığı gündeme geldi. İşte o açıklamalar...

İstanbul'da bir dairenin kiralık fiyatını görenlerin eli titredi! Tam 130 bin TL

İstanbul'da aylık kira olarak 130 bin TL istenen bir daire, sosyal medyada gündem oldu.

KYK yurtlarında kira bedelleri sözleşmeye aykırı olarak mı artırıldı?

Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında aylık bedeller sözleşmeye aykırı olarak artırılmış. Sayıştay’a göre, özel şahıs ve firmalardan kiralanan yurtlarda, kira sözleşmesi dışına çıkılarak çeşitli maliyetler gerekçe gösterilerek aylık kira bedellerinin sözleşmeye aykırı bir şekilde artırıldığı vurgulandı.

Türkiye'de en çok kira ve gıdaya harcama yapılıyor!

Türk halkı 2014’te kazandığının dörte birini kiraya ve ev taksidine yatırdı. Fakirler gelirlerinin yüzde 33’ünü kira olarak verirken, zenginler yatırımlarını konuta yönlendirdi.

Fakir kiraya çalışıyor, zengin ev topluyor!

Türk halkı 2014’te kazandığının dörte birini kiraya ve ev taksidine yatırdı. Fakirler gelirlerinin yüzde 33’ünü kira olarak verirken, zenginler yatırımlarını konuta yönlendirdi. İşte TÜİK verileri...

Kira bedelinin ayni olarak tahsil edilmesi!

Kira gelir vergisinde kıstas, elde edilen gelirin belirlenen istisna sınırının altında kalıp kalmadığı oluyor. Peki, kira bedelinin ayni olarak tahsil edilmesi halinde ne olur?

Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Apartman ve konut sitelerinde yer alan kapıcı dairesi, ortak mahallerden biri olarak nitelendiriliyor. Peki, kapıcı dairesi bir başkasına kiraya verilir mi? Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Aile konutu kira sözleşmesi fesih şartları!

Aile konutu şerhi, eşlere karşılıklı olarak hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, eş muvafakati olmasan aile konutu kira sözleşmesi feshedilir mi? Aile konutu kira sözleşmesi fesih şartları nelerdir?

İntifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi?

Kullanma hakkı olarak da bilinen intifa hakkı sahibine hakkın konusu olan "şey" üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. Peki, intifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi? İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?

Kira tahliye bildirim süresi nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin kiracısını çıkarmak istemesi durumunda bunu kiracısına yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Peki, bildirim ne zaman yapılmalı? Kira tahliye bildirim süresi nedir?

Köylülere de kira yardımı yapılacak mı?

Çevre Bakanlığı'nın projesiyle köydeki vatandaş da kenttekiler kadar kira yardımı alacak. Bakanlık kırsal dönüşüm kapsamında Kütahya'dakı Kureyşler Köyü. Kahramanmaraş'taki Gücüksu Köyü ve Karaman'daki Güldere Köyü pilot olarak belirledi.

Kira gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. İşte kira gelir vergisi 2015 ödemeleri...

depozitonun kira olarak alınması Haberi

depozitonun kira olarak alınması

Depozitoyu son kiraya saymak!

Kiralama işlemlerinde kiracı ve kiraya veren birbirine karşı birtakım sorumluluklar üstlenmiş oluyor. Ev sahibinin evini, kiracısına vermesi durumunda olası sorunlara karşı güvencede olması gerekiyor.


Bu güvence için kiracılardan ilk etapta "Depozito" alınıyır. Kira ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, güvence bedeli olan bu depozito bedeli,  üç aylık kira bedelinden fazla olamıyor.


Depozitonun vadeli banka hesabına yatırılması gerekiyor. Banka hesabına yatırılırken; "ev sahibinin onayı olmadan paranın çekilemeyeceği" belirtiliyor. Böylece kiralamada bir zararın yaşanmaması durumunda, ev sahibi onay verip, depozito bedelini iade ederken; zararın yaşanması halinde ise bu giderleri depozito bedelinden karşılayabiliyor. 


Depozitonun kiraya sayılması..

Depozito, kira bedeli değil; yaşanacak zararların teminatı olarak belirtiliyor. Ancak, kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; bu borç depozitodan düşülebiliyor....