01 / 05 / 2024

depreme dayanıksız binaların tehlikesi

depreme dayanıksız binaların tehlikesi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koardinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, her seçim öncesinde oy kaygısı ile kaçak yapıların meşrulaştırılmasının Adana için önemli bir tehlike arz ettiğini söyledi...

Türkiye'de her 10 binadan 8'i depreme dayanıksız, riskli grupta!

2018'de yürürlüğe giren Bakanlık yönetmeliğince zorunluluk halini alan su yalıtımı, kentsel dönüşüm hamlesinde depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü binalar inşa edebilmek için hayati önem taşıyor. Bu yasal düzenleme sonrasında inşa edilen yapılar, toplam yapı stokunun yaklaşık yüzde 6’sını oluştur

Kentsel dönüşümde yapılan yeni binalar da depreme dayanıksız çıktı! 

Bahçelievler'de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binaların yerine yapılan yeni yapı, inşaat halindeyken hak sahiplerinin şikayeti üzerine yapılan incelemeler sonucu depreme dayanıksız olduğu tespit edildi.

Ekrem İmamoğlu’ndan evleri depreme dayanıksız olan vatandaşlara çağrı!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, evleri depreme dayanıksız olan vatandaşlara çağrı yaparak, bina sahiplerini cesur olmaya ve pratik hamleler yapmaya davet etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın binası tahliye ediliyor: ODTÜ ve Bakanlık 'depreme dayanmaz' dedi!

Hazine ve Maliye Bakanlığının binasını inceleyen ODTÜ ve Çevre Şehircilik Bakanlığından depreme dayanıksız raporu çıktı. Binada tahliye çalışmaları başladı. İşte detaylar...

Depreme dayanıksız olan Sami Ulus Çocuk ve Kadın Sağlığı Hastanesi için yıkım kararı verildi!

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılma kararı verilen Sami Ulus Çocuk ve Kadın Sağlığı Hastanesi için yıkım kararı alındı.

Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar?

Jeofizik mühendislerinden "binalarda risk tespiti" uyarısı geldi. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar? İşte uzaman isimden dikkat çeken açıklama...

İstanbul Yenileniyor'da kentsel dönüşüm projelerinin temelleri atıldı! 4 proje için düğmeye basıldı!    

İstanbul Yenileniyor projesi kapsamında, Kadıköy, Kartal ve Şişli’de bulunan depreme dayanıksız blokların yerine yapılacak 4 projenin temel atma töreni gerçekleştirildi. 

İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok’una 11 yıl önce depreme dayanıksız raporu verilmiş!

İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok’unda 80’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Böylece 2012'de ‘depreme dayanıksız raporu’ verilen blok için aradan geçen 11 yılda hiçbir önlem alınmadığı da ortaya çıktı. 

Erdoğan Bayraktar: Deprem neden olsa da asıl yıkıcı olan dayanıksız yapılar!

Bir dönem TOKİ Başkanlığı görevini de yürüten Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar '' Deprem neden olsa da asıl yıkıcı olan dayanıksız yapılar'' diyerek kaçak yapılarda oturulmamasının önemini vurguladı.

Eviniz depreme dayanıklı mı? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay!

Eviniz depreme dayanıklı mı? Bir evin depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay...

Depreme dayanıksız raporu alınmadan bina yıkılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde depreme dayanıksız olduğu belirlenmeyen binalarda yıkım yapılıp yapılmayacağını kaleme aldı.

İstanbul Yenileniyor kampanyasına 2 ayda 270 bin kişi başvurdu!

İBB'nin İstanbul'da depreme dayanıksız binaların dönüşmesi amacıyla hayata geçirdiği İstanbul Yenileniyor kampanyasına 2 ayda 270 bin kişi başvuruda bulundu. 

İstanbul Yenileniyor kampanyasına 150 bin kişi başvurdu!

İBB'nin İstanbul'da depreme dayanıksız binaların dönüşümü için başlattığı İstanbul Yenileniyor kampanyasına kent genelinde 150 bin kişi başvurdu. 

depreme dayanıksız binaların tehlikesi Haberi

depreme dayanıksız binaların tehlikesi


Türkiye’deki yapı stokunun çoğunluğunun insan hayatı için tehlike oluşturduğunu belirten Nazım Biçer, sağlıksız, depreme dayanıksız binalar yapıldığını kaydetti. Özellikle büyük şehirlerde; imar afları, mühendislik bilimini temel almayan yapılaşma süreçleri, bilimsel olmayan planlamaların yapıldığını dile getiren Biçer, bunlara seçim öncesi vaatler ve oy kaygısı ile göz yumulmasının da çarpık kentleşme ile imarsız, sağlıksız, depreme dayanıksız binalarda yaşamanın insanların kaderi haline dönüştürüldüğünü vurguladı. 


Dünyanın önemli deprem kuşakları üzerinde bulanan Türkiye’de yaklaşık 20 milyon civarındaki mevcut binaların yüzde 67`sinin ruhsatsız, 60’ının 20 yaşından büyük olduğu bilgisini veren Biçer şunları kaydetti: “Durum Adana açısından da farklı değildir. Deprem kuşağında bulunan kentimiz, 1998 depreminde bu gerçeğin yakıcı sonuçlarıyla yüz yüze kalmıştır. 145 insanımız hayatını kaybetmiş, bin 517 vatandaşımız yaralanmış, 48 bini az hasarlı, 19 bini...