07 / 05 / 2024

doğrusal amortisman yöntemi nasıl hesaplanır

doğrusal amortisman yöntemi nasıl hesaplanır

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine ne deniyor? Amortisman oranı yıpranma payı olarak ifade ediliyor. Peki, amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Kira yardımı uzatıldı mı 2024? Kira yardımı yatmayanlar için adım adım ödeme alma yöntemi!

Pek çok kişi kira yardımı uzatıldı mı sorusunun yanıtını araştırırken, kira yardımı yatmayanlar ise ödemeleri nasıl alacağını merak ediyor. İşte hem kira yardımı uzatıldı mı sorusunun yanıtı hem de adım adım kira alma yöntemi...

Türkiye'nin doğalgazda 2028 yılı hedefi 2 katından fazla olacak...

Türkiye'de, son senelerde doğalgaz arz güvenliği için sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri ile beraber Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitelerini devreye sokulurken, depolama kapasitesini 2028 senesinin sonuna kadar mevcut 13,4 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor. İşte haberin detayla

BOTAŞ resmen açıkladı! Doğal gaza yüzde 20 zam geldi!

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayi ve KOBİ’lerin kullandığı ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 20 oranında zam yapıldı.

Van depremi, zemini kötü olan alanlara doğru büyümeyi azalttı!

Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından 1988-2018 yılları arasına ait uydu görüntüleri üzerinden gerçekleştirilen incelemede, Van depreminden sonra zemini kötü olan alanlara doğru büyümenin azaldığı belirlendi.

Emir Grup Tesis Bina Yöntemi Ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi kuruldu!

Emir Grup Tesis Bina Yöntemi Ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi Maltepe'de 100 bin TL sermaye bedeli ile Mustafa Güzel tarafından kuruldu.

'Doğal gaza yüzde 224 zam geldi' iddiasına EPDK'den jet hızında açıklama!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), doğal gaz tarifelerine ilişkin doğal gaza yüzde 224 oranında zam yapıldığı haberlerinin yayılması üzerine açıklama yaptı. İşte detaylar...

Zamlı emekli maaşlarında çok gizli detay çekmeceden çıktı! Hesaplama yöntemi sil baştan değişti!

Son torba yasa teklifinin Meclis'te onaylanmasıyla, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş artışları hesaplama yöntemi değişti. Yeni düzenlemeye göre, zam hesaplamalarında taban maaş yerine kök maaş temel alınacak.

Olcay Doğan nerede yüksek lisans yaptı? KKTC’de hangi pozisyonlarda çalıştı? Hangi lisansları bulunuyor?

Astor Enerji Genel Müdür Yardımcısı Olcay Doğan lisans ve yüksek lisansını hangi üniversitelerde tamamladı? Hangi bankada ve hangi pozisyonlarda görev aldı? İşte Olcay Doğan ile ilgili merak edilen ve araştırılan tüm detaylar...

Bayramda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? İlave çalışma ücreti hesaplama yöntemi nasıl olur?

Bayramda kamu kurum ve kuruluşlarının resmi tatil sebebiyle kapalı olduğu biliniyor. Fakat özel sektör çalışanları bayramda mesailerini sürdürüyor. Peki Bayramda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? İlave çalışma ücreti hesaplama yöntemi nasıl olur? 

Ev alacaklar dikkat! Emlak dolandırıcılarının son yöntemi pes dedirtti! 

Kendisini emlakçı olarak tanıtan dolandırıcıların yeni yöntemi pes artık dedirtti. ''Mesai bitti'' yalanıyla günde 5 kişiyi dolandırıyorlar.

Doğalgaz fiyatı yüzde 90 düşmesine rağmen Türkiye'de hala indirim yok! 

Rusya-Ukrayna savaşının etkileri azalırken, Avrupa’da gaz fiyatları yüzde 90 geriledi. Ancak Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in açıklamasına rağmen Türkiye’de doğalgaz fiyatları gerilemeyerek sabit kaldı. Peki neden?

Doğalgaz faturası yüksek gelenler! Bu rakamdan fazla geliyorsa 300 TL iade!

Doğalgaz faturasının fazla gelmesinden bıkanlar ve ödemekte zorlananlar için bir fırsat bulunuyor. Eğer sizin de doğalgaz faturalarınız yüksek geliyorsa ve ödeme güçlüğü yaşıyorsanız 300 liranız geri iade edilebilir. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Doğalgaz faturanız yüksek gelmek zorunda değil! Sadece bunu yaparak faturanızı 100 TL düşürün!

Doğalgaz faturası yüksek gelenlere duyurulur. Sadece basit yöntemlerle doğalgaz faturanızı 100 TL düşürün. İşte detaylar!

doğrusal amortisman yöntemi nasıl hesaplanır Haberi

doğrusal amortisman yöntemi nasıl hesaplanır

Amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine amortisman deniyor. Amortisman oranı ise,yıpranma payı olarak ifade ediliyor. Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman hesaplamalarına dahil edilecek tutarlar belirleniyor. 


Amortisman sınırı, genel olarak fatura düzenleme sınırıyla aynı sınırlarda oluyor. Amortisman oran hesaplamalarında KDV tutarı hariç tutuluyor. Bu tutar her yılın sonun VUK Tebliğleri ile ilan ediliyor.


Mükellefler, amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor.


Amortisman tutarının hesaplanması..

En çok kullanılan amortisman yöntemleri: normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Azalan bakiyeler yöntemi kalan değerler üzerinden amortisman olarak hesaplanıyor. Normal amortisman oranının 2...