04 / 05 / 2024

edirne tarihi eser

edirne tarihi eser

Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yapan Edirne, sahip olduğu tarihi zenginlikleriyle açık hava müzesi gibi

Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan tescilli tarihi eser Sokullu Konağı ve arkasında yer alan 2 bloklu sitenin iskan ruhsatını alabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı... İşte detaylar...

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Kadıköy'deki Razi Trak Köşkü satılıyor!

İstanbul'da bulunan ve Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon TL'ye satışa çıkarıldı.

Beylerbeyi'ndeki tarihi köşk 44.7 milyon TL'ye satışa sunuldu!

19. yüzyıl Neo-Osmanlı tarzında inşa edilmiş, ikinci derece tarihi eser olan Beylerbeyi Yalıboyu'ndaki bir yalı satışa çıkarıldı. 13 odalı ve 9 banyolu yalının satış fiyatı 44 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

Edirne'deki tarihi Rüstempaşa Kervansarayı'nın restorasyonu tamamlandı!

Edirne'de restorasyonu tamamlanan tarihi Rüstempaşa Kervansarayı, konaklama ve restoran hizmeti kapsamında müşterilerini ağırlamaya başladı. 

Ömer Niziplioğlu: Eyüp ve Balat’ın mesken imarı iptal edilmeli!

Ulikad Başkanı Ömer Niziplioğlu, Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’da bulunan Floransa’dan daha çok olduğunu söyledi. Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir'' dedi. 

Edirne'de tarihi Alipaşa Çarşısı'nın kapıları açıldı!

Edirne'de, koronavirüs tedbirleri altında kapatılan 5 asırlık Alipaşa Çarşısı, 50 gün sonra yeniden kapılarını açtı. Belediye ekiplerinin baştan aşağı dezenfekte edildiği tarihi çarşıya maskesiz esnaf ve müşteriler alınmayacak.

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.

Edirne'deki tarihi çarşılar kapatıldı!

Edirne'de bulunan tarihi çarşılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında hizmete kapatıldı.

Edirne'de tarihi çarşılarda yapılan kira artışı mecliste!

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan tarihi çarşılarda yapılan kira artışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gaytıncıoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26 mesleğe daha belge zorunluluğu getirilildiğini duyurdu. Bahsi geçen meslekler arasında Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanları, Liman Forklift Operatörü, gibi meslek grupları yer alıyor...

Edirne’de binalara yükseklik sınırı!

Edirne Belediye Başkanı Re­cep Gürkan, içinde barındırdığı 1400 eser ile turistlerin ilgi odağı olan Edirne’nin tarihi dokusunun, yapı­laşmada yükseklik sı­nırlaması getirilerek koruma altına alındığını söyledi…

Paşabahçe Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışta!

Paşabahçe'de bulunan, Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışa sunuldu. Tarihi eser niteliğine sahip yalıya yabancı ve yerli yatırımcıların ilgisi yoğun.

edirne tarihi eser Haberi

edirne tarihi eser

Şehirdeki eserlerin önemli bir bölümü varlığını sürdürürken bazıları zaman içerisinde yok oldu. Balkan savaşlarına kadar insanlara ibadet mekânı olarak hizmet veren camiler işgal yıllarındaki saldırılar sonucu büyük hasar gördü. Harap olan bu camilerin gövdesi zaman içerisinde yıkıldı, geriye sadece minareleri kaldı. Bunlardan biri de Medrese Ali Bey Camii. 1498'de inşa edilen camiden günümüze minaresinin şerefeye kadar olan kısmı ulaştı. Minaresi kalan camilerden Abdurrahman Mahallesi'nde bulunan Kazaz Salih Camii 16'ncı yüzyılda inşa edildi.


II. Murat döneminde yaşayan Şeyh Şucaaddin Karamani'nin zaviye olarak yaptırdığı Seyh Şüca Camii de Edirne'nin yaşadığı işgallerde harap oldu. 2006 yılında yapılan araştırma kazısında Mithatpaşa Mahallesi Bostanpazarı mevkiindeki Hasan Sezai Dergahı Camii'nin temel izlerine ulaşıldı. Çokalca Camii, Balkan Savaşı sırasında Bulgar top mermileriyle, Zincirlikuyu Camii ise 1916 yılında...