16 / 05 / 2024

eksper

eksper

Oda ve Borsalarda Hakem, Bilirkişi ve Eksper Listelerini Düzenleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 12 Eylül 2005 tarihinde Pazartesi günü 25934 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı...

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde az ve orta hasar zarar gören konutların sahipleri arabuluculuk çözüm yoluna başvurduklarında, eksper incelemesi sonucu hesaplanan fazla miktarı alabilecek. İşte detaylar...

Gayrimenkul alacaklar ve satacaklar dikkat! Tapu harcı sistemi değişiyor! Artık böyle olacak...

2023'te uygulamaya başlanması gündemde olan yeni sisteme göre emlak alım satımında rayiç bedel üzerinden değil eksper raporu doğrultusundaki gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması hedefleniyor. İşte ayrıntılar...

Asgari ücrete vergi istisnası! Tüm detaylar belli oldu!

Asgari ücretin vergiden istisna edilmesine ilişkin esaslar belirlenirken, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı ile bilirkişi, resmi arabulucu, eksper, spor hakemleri ve sporculara yapılan ödemeler için de istisnadan yararlanacak.

Müteahhitlere eksper seçme hakkı tanınacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yabancıya hileli satışın önüne geçmek için uyguladığı ‘otomatik Eksper atanması’ için yeni düzenleme gerçekleştirecek. 

Gayrimenkulde değer hilesi otomasyon sistemiyle engellendi!

Türk vatandaşlığı alabilmenin koşullarından olan, 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapmak istemeyen yabancılar ile bazı değerleme uzmanlarının fazla değer gösterme hilesi, hayata geçirilen otomatik eksper atama yöntemi ile engellendi.

Yabancılar 250 milyon TL’lik konut satışını iptal etti!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı tarafından “Yabancıların Taraf Olduğu Süreçlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına Ait Yol ve Esaslar” başlıklı genelgeye düzenlemeler yapıldı. Peki yeni düzenlemede neler değişti? Yabancı alıcılar eksper şoku yaşadı.

10 günde yabancıya 250 milyon liralık konut satışı iptal edildi!

Türk vatandaşı olmak için Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı vatandaşlar eksper raporundan çıkan değerlemenin vatandaşlık için gereken 250 bin dolarlık sınırın altında kalması nedeniyle alım yapmıyor. Bu sebeple 10 gün içerisinde 250 milyon liralık konut satışı iptal edildi. 

İzmir depreminin yaraları sigortayla sarılıyor!

30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türkiye Sigorta Birliği İzmir depremine yönelik yaptığı açıklamada, deprem sigorta eksper çalışmalarının aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Sincan Belediyesi'nden 'E-Eksper' ve 'E-İskan' hizmeti!

Sincan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün verdiği desteklerle hizmet erişim alanını hızla genişletiyor. E-Eksper” ve  “E-İskan” uygulamaları büyük kolaylıklar sunuyor.  

Lüks konuta vergide yeni dönem!

Gayrimenkule değerleme zorunluluğu geliyor. Değeri 5 milyon TL'yi aşan konuttan ‘değerli konut vergisi’ alınacak. Eksper değer biçecek, vergi oranı belirlenecek...

Projeden ev alırken nelere dikkat edilmeli?

İstanbul'da projeden 3+1 daire alan bir vatandaş ödemenin bir miktarını peşin kalan kısmını ise banka kredisiyle yapmak istedi. Eve gelen eksper evin 3 odalı olmadığını ve kredi verilemeyeceğini söyledikten sonra hukuki süreç başlattı.

Depremin ardından hasar ihbarlarının sayısı 2 bini aştı!

DASK, Marmara Denizi merkezli deprem sonrasında hızla hasar ihbarlarını alıyor ve hasar tespit çalışmaları için eksper görevlendirmeleri yapıyor...

Konut kredisinde peşinat oranı!

Konut kredisi başvuru sürecinde, eksper raporu ile taşınmazın değeri belirleniyor. Bu raporda belirlenen miktar, bankaların vereceği kredi miktarı olmuyor. Peki, konut kredisinde peşinat oranı ne kadardır?

eksper Haberi

eksper

Yönetmelik

             

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:


Oda ve Borsalarda Hakem, Bilirkişi ve Eksper Listelerini Düzenleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, oda ve borsa üyelerinin aralarında veya yapmış oldukları sözleşmelerde yer alması halinde bu sözleşmelerle ilgili olarak çıkan ihtilafların çözümünde görevlendirilecek veya mahkemeler tarafından istenecek hakem ve bilirkişiler ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Kanunun 26 ncı ve 51 inci maddelerinde öngörülen bilirkişi, eksper, analiz ve kapasite raporlarının tanziminde görevlendirilecek eksperlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, oda ve borsaları...