29 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur

Medeni Kanun kapsamında, el birliği mülkiyeti; topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor. Peki, elbirliği mülkiyetin özellikleri nelerdir? İşte Kanun kapsamında açıklanan esaslar...

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur?

Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olan elbirliği mülkiyeti nasıl olur? Elbirliği mülkiyeti özellikleri nelerdir? İşte yanıtı...

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, ısı ve su yalıtımının binaların deprem güvenliğini de etkileyeceğini belirtti. Peki yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı?  İşte detaylar...

Kentsel dönüşümde elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumu ne olacak?

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kentsel dönüşüm uygulamalarında meydana gelen sorunları TBMM Genel Kurulu’na taşıdı. Ekici, elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumunu ele aldı.

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

Boşanma sürecinde merak edilen konulardan bir de mal paylaşımdır. Mal paylaşımı davası açılarak, çiftler arasında bazı mallar paylaştırılır. Peki mal paylaşımı nasıl açılır, mal paylaşımı davası nasıl açılır ve hangi mallar paylaşılır? İşte boşanma sürecinde mal paylaşımı detayları…

Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?

Kat mülkiyeti nedir sorusu, gayrimenkul alanında önem kazanan bir terimdir. Kat irtifakı olarak da kullanılan bu kavram bazı ayırt edici noktalarla ayrılmaktadır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir ve kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti ile ilgili önemli bilgiler…

AFAD hak sahipliği başvurusu nasıl yapılır 2023? 137 bin 596 hak sahipliği başvuru geldi! Depremzedeler dikkat! 

AFAD Afetzede Hak Sahipliği için şu ana kadar 137 bin 596 hak sahipliği başvuru geldi. Peki AFAD hak sahipliği başvurusu nasıl yapılır 2023?

Müşahit ne demek? Müşahit nasıl olunur? Sandık görevlisi nasıl olunur?

Seçimlerde müşahit nasıl olunur? Müşahit ne demektir? İşte detaylar!

İŞKUR 130 bin personel alımı başvuruları başladı! İŞKUR iş ilanlarına nasıl başvuru yapılır? Kayıt olun, hemen başvurun!

İŞKUR tarafından Nisan 2023 kapsamında pek çok meslekten toplam 130 bin personel alımı gerçekleştiriliyor. Peki İŞKUR iş ilanlarına nasıl bakılır? İŞKUR iş ilanlarına nasıl başvuru yapılır? 

2 bin TL yardım parası nasıl alınır? Asgari ücretliler faydalanabilir mi?

Asgari ücretle çalışan ve maddi sıkıntılar sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlar için sevindirici haber geldi. Peki 2 bin TL yardım parası nasıl alınır? Asgari ücretliler faydalanabilir mi? Şartlar nedir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Çocuk yardım parası nasıl alınır? Çocuk yardım parası ne kadar? Çocuk destek bileşeni e-devlet başvuru...

Çocuk Destek Bileşeni yardım paraları, Türkiye Aile Destek Programı kapsamına alınan maddi durumu yetersiz hanelere ödeniyor. Peki, Çocuk yardım parası nasıl alınır? Çocuk yardım parası ne kadar? İşte 2022 Çocuk Destek Bileşenine ilişkin tüm detaylar...

Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?

Matrah artırımı, otomobillere ÖTV indirimi ile gündeme geldi. Bu konuya dair Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den ÖTV açıklamasıyla birlikte matrah düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Peki “Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?” İşte detaylar!

Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?

Cenaze yardımı ya da cenaze ödeneği olarak bilinen ama halk arasında ölüm parası diye adlandırılan yardım parasına dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. “Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?” sorusu onlardan biridir.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? Kimler işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

Sigortalı çalışanların işsiz kaldıklarında aldığı işsizlik ödeneği (maaşı) belirli şartlar sağlandığında ödenir. İşsiz kalanlar işsizlik maaşına kimler başvurabilir, işsiz maaşına başvuru nasıl yapılır ve işsizlik maaşı nasıl hesaplanır sorularının cevabını araştırıyor.

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur Haberi

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur

Elbirliği mülkiyetin özellikleri!

Elbirliği mülkiyeti, birlikte mülkiyet çeşidi olup, iştirak halinde mülkiyet olarak da ifade ediliyor. Medeni Kanun kapsamında, bu mülkiyet çeşidi topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor.


Peki, elbirliği mülkiyetin özellikleri nelerdir? Elbirliği mülkiyeti hangi durumlarda ve nasıl sona erer? Elbirliği mülkiyeti esasları şu şekilde açıklanıyor;


Elbirliği mülkiyeti

1. Kaynakları ve niteliği

MADDE 701.- Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.

Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.


2. Hükümleri

MADDE 702.- Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.


Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. 

Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma...