02 / 05 / 2024

emlakçı haksız komisyon

emlakçı haksız komisyon

Emlakçılık sözleşmesi, emlakçının taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmeden hak kazandığı sözleşmedir. Peki, emlakçı komisyonu ne zaman hak eder?

Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat! 

RADAR Sistemi ile gayrimenkul fırsatçılarıyla da mücadele ediliyor. Gayrimenkuldeki fırsatçılar, haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar tek tek tespit edildi. İşte ayrıntılar... 

'Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek'! 1 Ocak 2024'te başlıyor!

Konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanmasına dair esaslar belirlendi. Böylece izin belgesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Söz konusu uygulamadaki belge zorunluluğunun haksız rekabeti önleyeceği bekleniyor.

Perakende sektöründe tehlike çanları! Yerel zincirler isyanda: “Böyle giderse kepenk kapatacağız”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, sektördeki tekelleşmeye dikkat çekerek acil önlem alınması çağrısında bulundu. Haksız rekabete karşı olduklarını söyleyen Düzgün, üç kuşaktır bu işi yapan yerel zincirlerin böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacağını kaydetti.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası geliyor. Söz konusu fahiş zamların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse ceza uygulanacağını söylemişti.

Yellen: Çin, ABD'nin haksız ticaret endişelerini gideremedi!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in ABD'nin gümrük vergilerinde artış uygulamasına neden olan haksız ticaret uygulamalarını ele almakta başarısız olduğunu ve ülkesinden Çin'e giden yatırımları kontrol etme şanslarının yüksek olduğunu söyledi.

Milli Emlak'tan 15 bin TL'ye arazi fırsatı! Açıklanan bu tarihi aman kaçırmayın!

Milli Emlak Genel Müdürlüğü pek çok yatırımcı tarafından merakla beklenen Haziran 2023 ihalelerini resmi web sitesi üzerinden de peş peşe yayımladı. Milli Emlak söz konusu ihaleler kapsamında şimdi de 15 bin TL'ye arazi satacak.

Milli Emlak'tan 4 bin TL'ye arazi fırsatı! Resmen açıklanan bu tarihi sakın kaçırmayın!

Milli Emlak pek çok yatırımcı tarafından merakla beklenen Mayıs 2023 ihalelerini resmi internet sitesi üzerinden peş peşe yayımladı. Milli Emlak söz konusu ihaleler kapsamında şimdi de 4 bin TL'ye arazi satacak.

Özel okullara fahiş ücret ödeyen veliler dikkat! Fazla parayı böyle geri alacaksınız!

Çocuklarını özel okullarda okutan ailelerin çilesi bitmek bilmiyor. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zam oranı açıklanmamasına rağmen, fiyatları aşırı yükselten özel okullar, şimdi de haksız zamlar karşısında sesini yükselten aileleri hedef alıyor. Ancak her şeye rağmen, ödediğiniz fazla

Kiracılar dikkat! 6 ay kuralını kimse bilmiyor! Bunu yaparsanız ev sahipleri haklı çıkar! 

Ev sahipleri ve kiracılar son dönemde sık sık karşı karşıya geliyor. Her iki taraf da bazı durumlarda haklı bazı durumlarda haksız oluyor. Problemleri aralarında halledemeyen ev sahibi ile kiracılar mahkemelerin yolunu tutuyor. 

Bakanlık, haksız zamların ihbarı için numara paylaştı!

Ticaret Bakanlığı, vatandaşlara haksız zamların ihbarı için 'Alo 175 Çağrı Merkezi'ne başvurulabileceğini hatırlattı.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Siz de haksız yere ödüyor olabilirsiniz! 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan, bugünkü köşesinde emlak vergisini ve emlak vergisi muafiyetini kaleme aldı. İşte Sezgin Özcan'ın o yazısı...

Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?

Gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemedi yapılıyor. Peki, yapılan işlemden vazgeçilmesi halinde emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?

Fırsatçı ev sahipleri orantısız kazanç sağlıyor!

Starcom'un köşe yazarlarından Ersoy Dede bugünkü köşe yazısında ev sahiplerinin kiralara uyguladığı fahiş zamlar nedeniyle haksız kazanç sağladıklarını kaleme aldı.

emlakçı haksız komisyon Haberi

emlakçı haksız komisyon

Emlakçı komisyonu ne zaman hak eder?

Kanunda simsarlık sözleşmesi olarak ifade edilen emlakçılık sözleşmesi, simsarın (emlakçının) taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir.


Simsarlık sözleşmesine, kural olarak vekâlete ilişkin hükümler uygulanır. Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor.


Borçlar Kanununda yer alan 521. madde gereğince emlakçı ancak yaptığı faaliyet sonucu sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor. 


Ancak söz konusu yasal düzenlemenin emredici nitelikte olmaması nedeli ile taraflar bunun aksini kararlaştırabiliyor. Buna göre emlakçı, sözleşmede açıkça kararlaştırılmış ise, hazırlık işlemleri sırasında da ücrete hak kazanabilir.


I. Hak etme zamanı

MADDE 521- Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.


Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi...