27 / 04 / 2024

emsal anlamları

emsal anlamları

KAKS ve inşaat yoğunluğu olarak da bilinen arsa emsal değeri nedir? Arsa emsal değer hesaplamaları nasıl yapılır? Bir parsel üzerinde yapılacak yapının alan sınırlarını belirleyen arsa emsal değeri...

Özel üniversitelere zam sınırı gelecek mi? İşte mahkemeden emsal karar!

Özel üniversitelerin uyguladığı yüzde 200’e varan zamlar mahkemeye taşındı. İşte bu konuya dair mahkemeden çıkan emsal karar!

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal karar! Binlerce işçiyi ilgilendiriyor

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal bir karar geldi. Bir taşeron firmasında çalışan işçi, iş dışında karıştığı bir suçtan dolayı hapis cezası aldı ve bunun üzerine işveren çalışanın anlaşmasını feshetti. Yargıtay ise işçiye tazminat verilmesine hükmetti.

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal karar!

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal bir karar çıktı. İşte milyonlarca müteahhidi ve mağduru ilgilendiren o olay ve kararın detayları...

AYM'den emsal kentsel dönüşüm kararı!

Anayasa Mahkemesi'nden emsal olacak bir kentsel dönüşüm kararı çıktı. Binası kentsel dönüşüme giren milyonlarca kişiyi ilgilendiren o karar şaşırttı. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca kişi ödüyor! İşte kira geliri vergisinde emsal bedel ayrıntısı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde emsal kira bedeli üzerinden beyanname verilmesini kaleme aldı. İşte Bumin Doğrusöz'ün 'Emsal kira bedeli üzerinden beyan' başlıklı yazısı...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

İzmir'deki emsal artışını yargıya taşıyan TMMOB'a tepki!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) üyeleri, ağır veya orta hasar görmüş binalar için emsal artışını kapsayan Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararını yargıya taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) tepki gösterdi.

Haydar Özkan'dan İzmir'deki emsal artışına tepki!

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, İzmir'deki emsal artışa tepki gösterdi. Haydar Özkan, TMMOB’un emsal artışı olan imar planı plan notunun yürütmesinin iptali için yargıya başvurulmasını değerlendirdi.

Tunç Soyer Bayraklı'daki emsal artışı davasını değerlendirdi!

TMMOB ve İKK, emsal artışını içeren uygulama imar planı plan notunun sürtürülmesinin durdurulması ve reddi için İBB ve Bayraklı Belediyesi’ne dava açtı. Söz konusu davaya ilişkin İBB Başkanı Tunç Soyer açıklama yaptı.

TMMOB'dan İzmir'deki emsal artışına itiraz!

TMMOB İzmir İKK, İzmir'de emsal artışı imar planı notunun durdurulması ve iptal edilmesi için Bayraklı Belediyesi’ne dava açtı. Bayraklı Belediyesi’ne itiraz dilekçesi veren TMMOB İKK, itirazın ret edilmesi sonrasında hukuki süreci başlattı.

Haydar Özkan'dan İzmir'deki emsal artışının reddedilmesine tepki!

İzmir'de Bornova ve Karşıyaka belediyelerinin emsal artışı önerisi oy çokluğu ile reddedildi. Emsal kararın reddedilmesinin ardından İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar  Özkan durum değerlendirmesi yaptı. 

İzmir'in iki ilçesindeki emsal artışları reddedildi!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından İzmir genelinde 'emsal artışı' talepleri olmuştu. Büyükşehir Belediyesi Meclis komisyonları emsal artışı talebinde bulunan 2 ilçe için 'ret' kararı verdi.

İzmir Bayraklı'daki emsal artışına itiraz!

TMMOB tarafından, emsal artışı kararına ilişkin Bayraklı Belediyesi’ne itiraz dilekçesi verilerek, söz konusu plan notunun iptal edilmesini ve dilekçede Belediye’ye yöneltilen soruların yanıtlandırılmasını istedi.

emsal anlamları Haberi

emsal anlamları

Arsa emsal değeri nedir?

Arsa emsal değeri, imar planı doğrultusunda bir parsel üzerine inşa edilecek yapının toplam inşaat alanı sınırlarının belirlendiği hesaplamayı ifade ediyor.


Arsa emsal değeri, inşaat yoğunluğu olarak da biliniyor. Kısaca KAKS (kat alanı katsayısı) olarak ifade edilen emsal değeri arsa inşaat alanının kat sayısını belirliyor.


Arsa emsal değeri nasıl hesaplanır?

KAKS değeri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında; inşaatın yapılacağı yerin fiziki koşulları, alt yapı olanakları, arsanın büyüklüğü ve imar planlarına göre belirleniyor. 


Emsal değeri hesabı için belirlenen KAKS değeri, toplam arsa alanı ile çarpılıyor. Elde edilen sonuç, inşaatın toplam alanını ifade ediyor. Yapılacak bina inşaat alanı imar planı üzerinde belirtilen inşaat emsalinden fazla olamıyor.


Örnek inşaat emsal hesabı:

KAKS oranı...