01 / 05 / 2024

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay'dan devrim niteliğinde emsal karar!

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay'dan devrim niteliğinde emsal karar!

Yargıtay, sıfır araç alıp problem yaşayanları sevindiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sıfır aracın dört kapısının sökülüp takılmasının ekonomik değeri düşüren gizli ayıp olduğunu ve söz konusu aracın ayıpsız benzeriyle değiştirilmesi gerektiğine hükmetti.



İçtihat bülteninden elde edilen bilgiye göre, "Davacı; R.D. 2020 model aracı sıfır olarak 23 Eylül 2020 tarihinde 175 bin TL bedelle davalı otomobil firmasından satın aldığını, aracı satın aldıktan kısa süre sonra aracın kapılarından şüphe duymaya başladığını, bu yüzden 10 Ekim 2020 ve 21 Ekim 2020 tarihinde iki farklı ekspertiz şirketinden rapor aldığını, bu raporlara göre söz konusu aracın dört kapısının da sökülüp takıldığının tespit edildiğini, davalının bu işlemi kendisinden sakladığını, aracın bu şekliyle gizli ayıplı olduğunu, davalının kapıların sökülerek takıldığını onayladığını fakat aracın misli ile değişim talebini kabul etmediğini" iddia ederek dava açtı.

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay dan devrim niteliğinde emsal karar!

Davalı ise davanın zamanaşımına uğradığını, ileri sürüldüğü gibi dava konusu aracın kapılarının sökülüp takılmadığını, davacının geçen zaman boyunca aracı kullandığını, davacının iddiasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bunun aksinin kabulü durumunda dahi davacı tarafın ileri sürdüğü işlemin aracın değerini düşüren ve yahut kullanıcının araçtan beklediği yararı ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan nitelikte olmadığı ortadadır. Aracın sökülebilen herhangi bir aksamının sökülüp takılması bir zarar, eksiklik, değer kaybı yaratmaz. Misli değişim isteği hak ve adalete uygun değildir ve dava reddedilmelidir."

İşte detaylar...


Geri Dön