15 / 05 / 2024

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay'dan devrim niteliğinde emsal karar!

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay'dan devrim niteliğinde emsal karar!

Yargıtay, sıfır araç alıp problem yaşayanları sevindiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sıfır aracın dört kapısının sökülüp takılmasının ekonomik değeri düşüren gizli ayıp olduğunu ve söz konusu aracın ayıpsız benzeriyle değiştirilmesi gerektiğine hükmetti.



Mahkeme, davanın kabulü ile birlikte dava konusu aracın ayıpsız misli bir araç ile değiştirilmesine hükmetti. Hükme karşı, davalı istinaf isteğinde bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, davalının istinaf başvurusunun kabulü ile beraber yerel mahkeme kararının kaldırılmasına, davanın reddine karar verdi. Verilen hüküm, davacı tarafından temyiz edildi.

Araç sahipleri dikkat! Yargıtay dan devrim niteliğinde emsal karar!

SEVİNDİREN EMSAL KARAR YARGITAY'DAN GELDİ

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, tüketiciyi haklı bularak şu karara vardı: "Davacı 23 Eylül 2020 tarihinde aracı satın almış, 10 Ekim 2020 ve 21 Ekim 2020 tarihinde alınan ekspertiz raporları ile aracın dört kapısının da sökülüp takıldığını satış tarihinden sonra çok kısa bir zamanda tespit etmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davacının davalıdan birinci el olarak satın aldığı aracın dört kapısının da sökülüp takıldığı, bu halin söz konusu aracın ekonomik değerini düşüren gizli ayıp niteliğinde olduğu, buna göre davacının 6502 sayılı Yasa’nın 11/1. maddesinde düzenlenen seçimlik haklarından aracın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini isteyeceği anlaşılmaktadır. Bu nedenle bölge adliye mahkemesince; davalının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak davanın reddine dair karar verilmiş olması yanlıştır. Bu halde bölge adliye mahkemesi tarafından ilk derece mahkemesi kararı kaldırılmış bulunduğu için tekrar esas hakkında karar verilmek üzere, hüküm bozulmalıdır."

Yargıtay'ın tüketici lehine bozma kararı tüketici tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken, aracın sıfır otomobille değiştirileceği bilgisine ulaşıldı.

Emeklilere çıldırtan müjde! Bayram ikramiyesine yüzde 122 artış geliyor!

Asgari ücrette yeni gelişme! Asgari ücrete ara zam gelecek mi? İşte son durum!

İhtiyaç sahiplerine müjde! Belediye yardım başvuru ekranı burada! Odun/kömür, erzak, gıda, giyim yardımı...


Geri Dön