02 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

Yargıtay, mesai saatleri konusunda emsal bir karar verdi. Milyonlarca özel sektör çalışanını kapsayan bir karar alan Yargıtay, günlük 11 saati, gece ise 7,5 saati geçen çalışmaların haftalık fazla çalışma süresi (45 saat) doldurulmasa bile fazla mesai hükümlerine tabi olduğuna karar verdi.



Çalışma saatleri azalıp azalmayacağı merak edilirken, Yargıtay’dan emsal nitelikte bir başka karar geldi. Bu kapsamda, haftalık mesai süresini aşmasa bile fazla mesai ücreti ödenecek.

Önceki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Biz de çalışma hayatımızı güncelleyerek çalışma sürelerinin daha insani koşullarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı göz önüne alarak tekrar düzenlemek durumundayız" ifadelerini kullanmıştı.

 Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

GÜNLÜK 11 SAATTEN FAZLA ÇALIŞAN İŞÇİYE MÜJDE

İşten çıkarılan vatandaşlar Çalışma Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu. Çalışma müfettişleri, iş yerindeki fazla mesai uygulamasına ilişkin bir rapor düzenledi. Söz konusu raporda günlük 11 saati geçen çalışmaların fazla mesai olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Şirket avukatları, raporun iptali talebiyle mahkemeye müracaat etti. Davacı şirket avukatı; 6 haftalık çalışma süresi 259 saat çıkmasına karşın fazla çalışma ücreti tahakkuk ettirilmediği tespitinin doğru olmadığını iddia etti. Santral bölümü işçilerinin 12,5 saat çalıştırıldığın tespit edilmesinin hatalı olduğunu, iki saat ara dinlenmesi yanı sıra, 1,5 saat yemek molası ve yarım saat iki molanın göz önüne alınmadığını öne sürdü. Müfettişlerce hazırlanan teftiş raporunun iptaline karar verilmesini istedi. Davalı kurum avukatları ise raporların aksi fakat eşdeğer yazılı belgeyle beraber ispat edileceği için teftiş raporunun iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme raporun iptaline yönelik hüküm verdi ve daha sonra söz konusu karar Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındı. Ardından, Bölge İdare Mahkemesi, itirazların reddine hükmetti. Karar temyiz edilince devreye giren Yargıtay 9’ncu Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karar verdi.

İşte detaylar...


Geri Dön