17 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

Yargıtay, mesai saatleri konusunda emsal bir karar verdi. Milyonlarca özel sektör çalışanını kapsayan bir karar alan Yargıtay, günlük 11 saati, gece ise 7,5 saati geçen çalışmaların haftalık fazla çalışma süresi (45 saat) doldurulmasa bile fazla mesai hükümlerine tabi olduğuna karar verdi.



Bu açıklamalar kapsamında, günlük çalışma süresiyle ilgili kanuni düzenlemelerin emredici nitelikte olduğu kabul edilmelidir. İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saati geçmese bile günlük 11 saati geçmesi durumunda, bu çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Müşahhas olayda iptali talep edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teftiş raporunda hastanede çalışan kişilerin fazla çalışmaları belirlenirken, çalışan kişilerin 01 Ocak 2015-01 Ekim 2016 tarihlerindeki dönemde mesai süreleri göz önüne alınmıştır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, vardiyalı çalışan kişilerin ve santral görevlilerinin, mesai saatlerine göre gece ya da gündüz çalışmaları fark etmeden ve 4857 sayılı Yasa’nın 69'uncu maddesindeki değişikliğin yürürlüğe girdiği 04 Nisan 2015 tarihi göz önüne alınmaksızın hesaplandığı anlaşılmıştır.

 Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay’dan devrim niteliğinde fazla mesai kararı!

HAFTADA 45 SAATİ AŞMASA BİLE MESAİ SAYILDI

Teftiş raporunda fazla çalışması belirlenen işçilerin, dosyadaki puantaj kayıtları ve denetim esnasında dinlenen işçilerin beyanları göz önüne alınarak mesai saatleri belirlenmeli ve gece çalışması gündüz çalışması ayrımı yapılarak 04 Nisan 2015’den önce söz konusu işçilerin haftalık fazla çalışma süresi 45 saati geçmese bile günlük 7,5 saati aşan gece mesailerin olup olmadığı araştırılmalıydı. Bu tarihten sonra ise haftalık fazla mesai süresi 45 saati geçmese bile günlük 11 saati geçecek biçimde çalışıp çalışmadıkları belirlenmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik incelemeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir."

Sıfır otomobillere 3 ayda gelen zam akıllara durgunluk verdi! Hangi aracın fiyatı ne kadar?

Düşük primle yüksek emekli maaşı almak artık hayal değil! O tarihe dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret müjdesi! Asgari ücret ne kadar olacak?


Geri Dön