04 / 05 / 2024

evin satıdığı yılın emlak vergisi mükellefiyeti

evin satıdığı yılın emlak vergisi mükellefiyeti

Emlak vergisi, taşınmaz malların tümü için belediyeye ödenmesi gereken vergi oluyor. Peki bir eviniz olduğunu ve yıl içerisinde sattığınızı düşünelim. Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Toronto'da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi

Toronto'da konut satışları 23 senenin en az seviyesine kadar gerilerken ortalama konut fiyatı da yüzde 5,4 kadar düştüğü açıklandı. Buna göre, 2023 yılının başında Kanada’da konut rakamlarındaki yükseliş nedeni ile yabancılara satış yasaklanmıştı. İşte haberin detayları...

Konut satışlarında yabancının payı son 3 yılın en düşüğü!

Açıklanan resmi rakamlara göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 42 azaldı ve 3 bin 58 oldu. Söz konusu bu rakamlara göre yabancının satışlardaki payı son 3 yılın en düşüğü...

Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü!

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, ülke genelinde Haziran ayında yapılan konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44.4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü yaşandı.

Platin pazarı yılın ikinci çeyreğinde harekete geçti!

Hindistan, Japonya ve ABD'deki platin mücevher satışları yılın ikinci çeyreğinde iyileşmeye devam ediyor. Bu artışları pandemi sonrasındaki yeni pazarlama programının tetiklediği ortaya çıktı.

Otomobil satışları 2022 yılında yüzde 8.5 düştü

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışı, 2022 yılının ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 azalarak, 458 bin 446 adet olarak gerçekleşti. Ağustos ayında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 17.3, sadece otomobil pazarı yüzde 21.3 daraldı.

Konut satışları yılın 2. yarısında ivme kazanacak!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan konut satışları verilerini değerlendiren, Now Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başyazıcıoğlu konut satışlarının yılın 2. yarısında ivme kazanacağını söyledi.

Haziran'daki konut satışları bu yılın en iyisi olabilir!

Geçen yılın haziran ayında 61 bin 335 konut satılmıştı ve bu 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle 2019’un en düşük konut satışı olarak kaydedilmişti. Bu Haziran'da ise konut satışlarının yılın en iyi verisi olması bekleniyor...

İpotekli konut satışlarında 8 yılın en iyi ilk çeyrek performansı!

İpotekli konut satışları, faizlerdeki düşüşün de etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 238 artışla 129 bin 299 olarak gerçekleşti...

İstanbul Havalimanı, Yılın Havaliamanı ödülüne layık görüldü!

International Airport Review dergisi tarafından yapılan “Reader’s Choice 2019’’ (Okuyucuların Seçimi) ödüllerinde İstanbul Havalimanı “Airport of the Year” (Yılın Havalimanı) kategorisinde ödül almaya hak kazandı...

Bankacılık sektörü son 3 yılın en düşük seviyesinde!

Bankacılık sektörünün karı, bu yılın 9 ayında 2018'in aynı dönemine göre yüzde 12,5 düşerek 36 milyar 152 milyon TL ile son 3 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Konut satışları faizlerin düşmesiyle yılın en yüksek seviyesine ulaştı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı faiz indiriminden sonra konut satışlarının yılın en yüksek seviyesine çıktığını ifade etti...

Çin ekonomik büyümesinde 30 yılın en düşük oranı!

Çin ekonomisi ABD ile ticaret savaşı ve azalan iç talebin etkisi ile üçüncü çeyrekte yaklaşık 30 yılın en düşük büyüme hızını kaydetti.

Yabancıya konut satışı yılın ilk yarısında 20 bine yaklaştı!

Yabancılara yapılan konut satışları 2019'un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,9’luk artış ile 19 bin 952'ye çıktı.

evin satıdığı yılın emlak vergisi mükellefiyeti Haberi

evin satıdığı yılın emlak vergisi mükellefiyeti

Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi, taşınmaz malların tümü için belediyeye ödenmesi gereken vergi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen emlak vergisinde ödecek tutar, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre belirleniyor.


Bilindiği üzere büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan...