09 / 08 / 2024

Fay hatları üzerindeki binalar

Fay hatları üzerindeki binalar

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada "18 kent, 80’i aşkın ilçe, 502’yi aşkın köyümüzün doğrudan fay zonları üzerine bulunduğu, bu zonlar üzerinde 100 bini aşkın binanın yer aldığı görülmektedir." denildi.

Prof. Dr. Naci Görür bu fay hatlarını işaret ederek uyardı: Büyük deprem üretebilir!

Bursa'da meydana gelen deprem sonrasında Prof. Dr. Naci Görür'den de son dakika açıklaması geldi. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda fay hatlarını işaret ederek, büyük deprem üretebileceğini söyledi. 

'Deprem Bilgi Sistemi' uygulaması güncellendi! Fay hatları ve geçmişteki depremler de eklendi!

Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgileri de eklendi.

Malatya depremi hakkında uzman isimden son dakika açıklaması geldi! Bu fay 7.6'lık depremde kırıldı!

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt dün Malatya'da meydana gelen depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öğüt, bu fayın 7.6'lık depremde kırıldığını söyleyerek, üzerindeki enerjinin tamamını o zaman boşalttığına değindi. İşte ayrıntılar...

Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'e deprem uyarısı! Fay hatları tek tek açıklandı: Oldukça riskli!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'e deprem uyarısında bulundu. İşte o açıklama...

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den 4 ili işaret ederek, diri fay hattı uyarısında bulundu!

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin diri fay haritası ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye'deki en diri fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunun altını çizen Tüysüz, Marmara Bölgesi'ni işaret etmiş oldu. Prof Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri de kaydetti.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı! Marmara'da hangi şehirler tehlike altında...

Türkiye'nin fay hatlarında yaşanan hareketlilik son günlerde artarak devam ediyor. Marmara Denizi'nde önce Tekirdağ açıklarında 4.1 büyüklüğünde ardından Çanakkale'de 4.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Prof. Dr. Naci Görür 4,4 büyüklüğündeki deprem sonrası fay hatlarını tek tek saydı: Deprem üretme kapasitesine sahip!

Çorum'da dün akşam 4,4 büyüklüğünde deprem yaşandı. Söz konusu depremden sonra Prof. Dr. Naci Görür de resmi X hesabı üzerinden önemli bir açıklama yaptı. İşte Naci Görür'ün o paylaşımı ve paylaşıma gelen yorumlar...

O bölgeye 7 ve üzeri deprem uyarısı! Prof. Dr. Naci Görür: Er geç depremle sınanacak!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa’nın aktif fay hatları üzerinde kurulduğuna dikkat çekti ve bölgenin er geç depremle sınanacağını söyledi. 

O kentteki yapıların yüzde 70'i acil dönüştürülmeli: Deprem için çok kritik bir şehir!

Tokat'ta geçtiğimiz günlerde yaşanan depremler halkı paniğe sürükledi ve evlerde hasar meydana geldi. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat'ın fay hatları için kritik bir noktada olduğunu belirtti ve acil olarak kentsel dönüşümü işaret etti. İşte Bulut'un o açıklaması...

Prof. Dr. Naci Görür uyardı! Malatya'da 4.7'lik deprem sonrası dikkatli olunmalı...

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde saat 10.48'de, 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği kaydedildi. Çevre şehirlerden de hissedilen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, fay hatlarını dikkat çekerek stres transferine dikkati çekti. Görür, "

Prof. Dr. Şükrü Ersoy olası İstanbul depremi için '100 yıl beklemeyecek' dedi! Yeni fay hattını açıkladı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy olası İstanbul depremi için '100 yıl beklemeyecek' diyerek, yeni fay hatlarını işaret etti.

Yer bilimciler deprem sonrası hareketleri takip ediyor! En hareketli bölgeler nereler? 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra bölgede yer kabuğu ve fay hattı üzerindeki meydana gelen değişimleri inceleyen, cihazlarla GPS ölçümleri yapan yer bilimciler, fayın deprem sonrası hareketlerini takip ediyorlar.

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir!

Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan yeni bir fay keşfedildi. Söz konusu bu fayın, 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği  belirtiliyor. 

Fay hatları üzerindeki binalar Haberi

Fay hatları üzerindeki binalar

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan imzasıyla Meclis’e yapılan çağrıda Elazığ, Denizli, Manisa’dan sonra Van’ı etkileyen depremlerde en çok hasar ve can kaybının fay üzerinde kurulu yerleşim yerlerinde olduğu belirtildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, özetle şu ifadeler kullanıldı: “Gerek Sivrice (Elazığ) depremi, gerekse Denizli, Manisa, Akhisar ve Hoy depremleri göstermektedir ki en çok ölüm ve hasar fay zonları ve hatları üzerinde kurulan yerleşim birimlerinde meydana gelmektedir. Jeolojik açıdan yapılan ilk değerlendirmelere göre depremin, Başkale-Hoy Fay Zonu’nun Hoy şehrinin kırsal kesimlerine denk gelen bölümünde gerçekleştiği görülmektedir.

FAY HATTININ TAM ÜZERİNDE

Başkale Fay Zonu (BFZ) Türkiye’nin güneydoğusunda, Şemdinli-Yükseova Fay zonu ile İran’ın kuzeybatısında bulunan Guilato– Siah–Hoy Fay sisteminin arasında yer almaktadır. İlk belirlemelere göre sol yanal atımlı, yaklaşık 55-60 km uzunluğunda olan bu...