09 / 01 / 2025

gayrimenkul stopaj

gayrimenkul stopaj

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki yazısında kiralanan gayrimenkulün hem işyeri hem ev olarak kullanımında stopajdan bahsetti...

Kira stopajı ne işe yarar?

Ticari gayrimenkul alanında kullanılan kavramlardan biri de kira stopajı olarak karşımıza çıkıyor. Ticari gayrimenkullerin vergilerinin düzenli bir şekilde ödenmesini sağlayan kira sözleşmesi büyük bir rol oynar. Peki kira sözleşmesi nasıl hesaplanır? İşte kira sözleşmesi ile ilgili bilgiler...

Kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira stopajı, ticari gayrimenkul amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türü olarak biliniyor. Peki, kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi? İşte konu hakkında tüm detaylar...

İstanbul'da 53 adet vakıf gayrimenkulü kiraya veriliyor! Kira stopajından muaf ev, arsa ve işyeri fırsatı! 

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul ili, Fatih, Beşiktaş, Beyoğlu, Sarıyer, Eyüpsultan, Sultangazi, Bahçelievler, Bağcılar ve Zeytinburnu ilçelerinde yer alan 53 adet gayrimenkulü kiraya veriyor...

Gayrimenkul Yatırım Fonları'nda stopaj oranları değişti!

23.12.2020 tarihli ve 31343 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirli yatırım ve döviz fonlarına ilişkin stopaj oranlarında bir takım değişiklikler yapıldı.

Gayrimenkul kiralarında stopaj indiriminin süresi uzatıldı!

Önceki gün gerçekleşen kabine toplantısının ardından konuşan Recep Tayyip Erdoğan yıl sonuna kadar uygulanan yüzde 10 stopaj oranı uygulamasının 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacağını açıkladı.

Gayrimenkul kiralarına 'pandemi' indirimi!

Pandemide alınan tedbirler kapsamında gayrimenkul kiralamalarında KDV ve kira ödemelerindeki stopaj oranı indirildi. Peki indirim oranları sadece 2020'de mi geçerli olacak? İşte tüm merak edilenler...

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan stopaj vergisi açıklaması!

Devletin dükkanını kapatan esnafa destek sağlaması gerektiğini dile getirdiğini belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu esnafın kiralarının devlet tarafından karşılanmadığını, aslında gayrimenkul sahibinin sorumluluğunda olan stopaj vergisinin kaldırılmadığını söyledi.

İş yeri kiralarında stopaj yoluyla vergilendirme nasıl yapılır?

Gayrimenkulü iş yeri olarak kiralayanlar, kira ödemeleri üzerinden yüzde 20 oranında stopaj yapmak durumunda kalıyor. Fakat basit usulde vergiye tabi ise kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor. Peki iş yeri kiralarında stopaj yoluyla vergilendirme nasıl yapılır, hangi giderler indirilir?

İş yeri kirası alan yüzde 20 stopaj vergisi veriyor!

Gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya verenler, kiranın yüzde 20'sini stopaj olarak ödemek zorunda. Kira geliri 1.800 lirayı aştığında beyanname verilmesi gerekiyor.

Gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016!

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016..

Dükkan sahibi stopaj öder mi?

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj ödüyor. Peki, dükkan sahibi stopaj öder mi?

Kira stopajı kimler ödemez?

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar. Peki, kira stopajı kimler ödemez?

Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Bir gayrimenkulünüzü işyeri olarak kiraya verdiğinizi farz edelim. Edindiğiniz brüt kira bedeli üzerinden belli bir oranda kira stopajı vergi kesintisi yapılıyor. Peki kira stopajı nasıl hesaplanır?

gayrimenkul stopaj Haberi

gayrimenkul stopaj

Bazı durumlarda, konut olarak kiralanan gayrimenkulün, aynı zamanda işyeri olarak kullanılması da söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda, ödenen kiradan dolayı stopaj (vergi kesintisi) yapılıp yapılmayacağı ve ödenen elektrik, telefon, su vb. giderlerin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı duraksamaya neden oluyor. 


1- İşyeri Ve Stopaj Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesinde her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu hüküm altına alınmıştır. 


Vergi Usul Kanunu'nun 156. maddesindeTicari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocaklan, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerlerdir." hükmü yer...