09 / 01 / 2025

gıda fiyatları neden yüksek

gıda fiyatları neden yüksek

Taraf Gazetesi'nin yazarlarından Süleyman Yaşar bugünkü yazısında tarım alanlarının azalmasının gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğini kaleme aldı. İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı..

Vatandaşlar için ekonomideki en önemli sorun gıda, kira ve konut fiyatları!

ASAL Araştırma, ülkemizdeki ekonomik krize yönelik gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 26 şehirde yapılan ankette vatandaşlara “Türkiye ekonomisinin en önemli sorun gıda, kira ve konut fiyatları… 806877 Mega kent İstanbul’da her an yıkılabilecek kaç bina var? KİPTAŞ Gen

Türkiye’de, gıda fiyatları 38 aydır aralıksız artıyor! Küreselde ise 2,5 yılın dibinde...

Dünya gıda fiyatları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye'de ise 38 aydır aralıksız artış devam ediyor. 

Türkiye’de gıda fiyatları artarken küresel piyasalarda 2 yılın en düşük seviyesinde!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının iki yılın en düşük seviyesine gerilemesinin eylül ayında da değişmediğini açıkladı. Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de bir önceki aya oranla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan oldu.

Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 geriledi! Türkiye’de yüzde 73,6 arttı!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Ağustos'ta yüzde 2,1 düşüşle 121,4'e indi. Buna göre, dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 gerilerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 artış gösterdi.

Tarımda üretici enflasyonunda sert yükseliş! Gıda fiyatlarına yeni zamlar mı geliyor?

TÜİK tarımda üretici enflasyonunu yıllık yüzde 62,48, aylık yüzde 8,03 olarak açıkladı. Tarımda üretici enflasyonundaki yükseliş gıda fiyatlarına yeni zamlar mı geliyor? sorusunu gündeme taşıdı.

Gıda ürünlerine sürpriz indirim kararı! Bugün resmen başladı! Aklınızı başınızdan alacak!

Ekonomideki kötü gidişat, yüksek enflasyon ve dolar kurunun her geçen gün artması nedeniyle gıda fiyatları da artmaya devam ediyor.  Bu kapsamda, market ve gıda sektörüne yönelik bir kampanya düzenleyen TEB, bu alanda yapılacak harcamalarda tam 300 TL indirim sağlayacağını duyurdu.

Gıda fiyatlarında yüzde 92.2'lik artış: 100 TL'ye dolan sepetin tutarı 502 TL oldu

Birleşik Kamu-İş, TL'deki değer kaybı ve vergi oranlarının artırılmasının ardından gıda fiyatlarının temmuz ayında yüzde 12,8 arttığını hesapladı. Yıllık oran ise yüzde 92.2 olarak hesaplandı. İşte detaylar...

Gıda fiyatlarında yükseliş devam ediyor! Temmuz ayında yüzde 12,8 arttı!

Gıda fiyatlarındaki artış temmuz ayında yüzde 12,8 artarken bir yılda yüzde 92,2 arttı. İşte detaylar...

Tüp Fiyatlarına Zam Geldi: Aygaz, İpragaz ve Bizim Gaz'da Yeni Fiyatlar! Güncel Fiyatlar Ne Kadar?

Her ürün zamlanırken tüp fiyatları da artmaya başladı. Mutfakta pek çok kişinin kullandığı tüplerde yeni fiyatlar bayiler tarafından paylaşıldı. Tüpe gelen zamlar özellikle de ev sahiplerini etkileyecek. İşte birçok konut ve iş yerlerinde kullanılan tüp ürünlerinin güncel fiyatları....

Küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördü!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördüğünü duyurdu.

Türkiye'de gıda fiyatları 34 aydır aralıksız artıyor!

Gıda fiyatları dünyada 26 ayın en düşük seviyesini görürken Türkiye’de ise 34 aydır artışına aralıksız devam ediyor.

Gıda fiyatlarındaki ani artışlar sıklaşacak! Aşırı hava olayları gıdada arz sorununu tetikler!

Dünyada sıklığı giderek artan hava olaylarının gıda fiyatlarının yüksek seyretmesine neden olabileceği beklenirken, ekonomistler meydana gelebilecek arz sorunlarıyla mücadele etmek için kısa ve uzun vadede politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

İngiltere'de tüketici harcamalarındaki büyüme, yüksek seyreden gıda fiyatları sebebiyle bu yılın Mayıs ayında son 6 ayın en düşük seviyeleri gerçekleşti.

gıda fiyatları neden yüksek Haberi

gıda fiyatları neden yüksek

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; pırasanın fiyatı son bir yılda yüzde 28,6, lahananın fiyatı yüzde 21,1, kuru soğanın fiyatı yüzde 28,3, yeşil mercimeğin fiyatı yüzde 21,8, ıspanak fiyatı ise yüzde 31,1 oranında arttı. Yine son bir yılda çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı yüzde 39, fındığın fiyatı yüzde 60,2, cevizin fiyatı yüzde 22 oranında yükseldi. Bu arada gerileyenleri de unutmadan söyleyelim; patatesin fiyatı yüzde 2,6, kuru fasulyenin fiyatı yüzde 8,1 oranında geriledi.

Peki, niye Türkiye’de genel olarak tarım ürünlerinin fiyatları böyle hızla yükseldi?

Yükseldi, çünkü; tarım alanları son 14 yılda küçüldü.

2002’DE 41,1 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI 2015’TE 38,5 MİLYON HEKTARA GERİLEDİ

“Peki, nasıl küçüldü” sorusu hemen akla gelebilir. Cevaplayalım; 2002 yılında Türkiye’de tarım alanlarının toplam büyüklüğü 41,1 milyon hektar düzeyindeydi. 2015 yılında bu alan...