05 / 07 / 2024

Gökdelenler kenti nasıl etkiliyor

Gökdelenler kenti nasıl etkiliyor

İstanbul Arel Üniv. Fen Bil. Enst. Müdürü Prof. Dr. Mete Tapan, Cumhuriyet Gazetesi'nde gökdelenleri kaleme aldı. İşte Mete Tapan'ın o yazısı...

Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü? Dr. Buğra Gökçe açıkladı!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce Dr. Buğra Gökçe, resmi twitter hesabı üzerinden Finlandiya'nın evsizlik sorununu çözme stratejilerini paylaştı. Peki Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü?

Konut satışları açıklandı, rakamlar gün güzüne çıktı! Bu konutları kim, nasıl alıyor? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına yönelik konut satışlarını açıkladı. Verilere göre; 105 bin 394 konut satışı yapıldı. Peki bu konutları kim, nasıl alıyor?

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

Tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi için artık son 6 güne girildi. Pek çok kişi de kira gelirini nasıl hesaplayacağı ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte merak edilen detaylar...

Temettü nasıl alınır? Bir gün önce alınan hisse temettü verir mi?

Borsa İstanbul’da temettü ödemeleri başladı. Peki birçok yatırımcının tercihi olan temettü nedir ve nasıl alınır, bir gün önce alınan hisse temettü verir mi? Uzmanı bu soruları cevapladı.

Günde 1 paket sigara parasına nasıl yatırım yapılır?

Gayrimenkul uzmanı Murat Gültekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda takipçilerine sigarayı bırakarak, yatırımcı olmalarını tavsiye etti. Gültekin nasıl yatırım yapacaklarını da süre vererek açıkladı.

İstanbul'un tarih dokusu korunsaydı bugün nasıl görünürdü? O görsellere yorum yağdı!

İstanbul'un tarih dokusu korunsaydı bugün nasıl görüneceğine ilişkin görsellere sosyal medyada yorum yapdı. İşte o görseller ve gelen yorumlar...

Binaların zemin katlarından kırılarak göçmesi nasıl engellenir? İnşaat Yüksek Mühendisi tek tek açıkladı!

Prof. Dr. İnş. Yük. Müh. Necdet Torunbalcı, X sosyal medya hesabından, binaların zemin katlarından kırılarak göçmesinin nasıl engelleneceğini açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...  

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, ısı ve su yalıtımının binaların deprem güvenliğini de etkileyeceğini belirtti. Peki yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı?  İşte detaylar...

Fed'in faiz kararı öncesi dolar güne nasıl başladı? Bugün dolar yükseldi mi, düştü mü? 1 Kasım dolar/TL kuru

Piyasaların merakla beklediği Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bugün açıklanacak. Peki Fed'in faiz kararı öncesi dolar güne nasıl başladı? Bugün dolar yükseldi mi, düştü mü? 1 Kasım dolar/TL kuru.

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Emekli maaşlarına yapılacak zam öncesinde, erken emekli olmanın yolları ve emeklilik tarihi hesaplama gibi konular sık sık gündeme geliyor. Peki 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? İşte o merak edilen soruların yanıtları...

Fed'in faiz kararı sonrası dolar güne nasıl başladı? 1 doları bile olanlar acil baksın! Son dakika dolar/TL kuru

Dün piyasaların merakla beklediği Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Kararın hemen ardından gözler dolar kuruna çevrildi. Değer kaybeden dolar kuru güne nasıl başladı? 1 doları bile olanlar acil baksın! Son dakika dolar/TL kuru.

Piyasaların gözü Merkez Bankaları'na çevrildi! Kritik haftaya euro nasıl başladı? Bugün Euro/TL kuru kaç TL?

Bu hafta piyasaların gözü Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası faiz kararı, perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Peki kritik haftaya euro nasıl başladı? Bugün Euro/TL kuru kaç TL?

Mazot ve gübre desteği ödemeleri ne zaman ve nasıl yapılacak? 

Eylül ayının ortalarına yaklaştığımız bu sürelerde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mazot ve gübre desteği ödemeleri için vatandaşlar merakla beklemektedir. Mazot ve gübre destek ödemeleri çiftçilik sektöründe faaliyet gösterenler için ödenecektir. Peki ödemeler nasıl ve nereden yapılacak?

Gökdelenler kenti nasıl etkiliyor Haberi

Gökdelenler kenti nasıl etkiliyor

Yıllardır gökdelenlerle ilgili olarak mimarlık etkinliklerinde ve çeşitli yazılarımda hep dile getirdiğim "ben gökdelenlere karşı değilim, ancak gökdelenlerin yapıldığı yerleri uygun bulmuyorum" şeklindeki söylemim birçok kişi tarafından, benim genelde gökdelene karşı olduğum şeklinde dillendirilmiştir. Peki, ya şimdi? 


Bu tür yanlış değerlendirmelere üzülsem de maalesef yapılacak çok fazla bir şeyin olmadığının bilincindeydim. Ancak, bu yazımla, söz konusu konuya bir açıklık getirmek istiyorum. "Keşke yukarıdaki değerlendirme doğru olsaydı." Neden karşıyım? Başka bir deyişle, ben bundan böyle İstanbul'da nerede olursa olsun gökdelenlerin kentsel doku içinde hepsine karşıyım... Topyekün karşı olmamın başlıca nedenleri şunlardır: 


• İstanbul'da, gökdelenler bir imar planı çerçevesinde tasarlansa da, imar planlarında verilen inşaat emsali tasarımın en önemli, çoğu kez de tek plan kriteri olarak değerlendiriliyor. 

Yapının yüksekliği serbesttir ifadesi de imar planında...