04 / 05 / 2024

İnşaat işçisi standardı

İnşaat işçisi standardı

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası tarafından hazırlandı.

İnşaat işçileri artık yurt dışını değil, Türkiye'yi seçiyor: Yeni bir işçi 40 bin TL maaş alıyor!

İnşaat işçileri artık yurt dışı yerine Türkiye'de çalışmaya yöneliyor. Sektöre yeni giren bir inşaat işçisi 40 bin TL maaş alıyor. İşte ayrıntılar...

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat sektörünün yılın 12 ayı hareketli olduğu Antalya'da inşaat işçisi krizi de tam gaz devam ediyor. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 5 bin işçiye ihtiyaç duyduklarını, günlüğü 3 bin TL yevmiyle işçi bulamadıklarını söyledi.

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, konut sektörü küçüldü!

İnşaat sektöründe maliyet artışlarının yanı sıra işçi alımlarında da düşlerin olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 'inşaat işçisi karaborsaya düştü' dedi. 

Kalifiye inşaat elemanı eksikliği kentsel dönüşümün hızını kesiyor!

Depremlerin etkisiyle İstanbul gibi büyükşehirlerde hızlanan kentsel dönüşüm projelerinde, yüksek maaşlara rağmen kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşanıyor.

Almanya'da inşaat işçileri ayaklandı! Maaşlar artırılsın!

Almanya'da, binlerce inşaat işçisi adına açıklama yapan İnşaat, Tarım ve Çevre Sendikası, hükümetten, işçilere en az 500 Euro olacak şekilde maaş zammı talep etti.

20 yıllık inşaat işçisinin yaptığı yeni iş görenleri şaşkına çevirdi! 

Isparta'da 20 yıldır inşaatlarda inşaat işçisi olarak çalışan lise mezunu Süleyman Erdeğer, boş zamanlarında hobi olarak yaptığı yeni iş görenleri şaşkına çevirdi.

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İnşaat sektörü, belirli izin ve belgelerin alınması ile resmiyete dökülür. Bu belgelerin başında ise iskan belgesi geliyor. Peki İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli? İşte ayrıntılar...

Eval İnşaat için iflas kararı verildi! Alacaklılar toplantısı 10 Ekim'de!

Bugüne kadar binlerce konut inşa eden ve Esenyurt'tra hayata geçirdiği 1.300 konutluk Eval Park ile gündem olan Eval İnşaat için iflas kararı verildi. İşte ayrıntılar... 

Kamu işçilerinin zam pazarlığında son dakika! 700 bini aşkın kamu işçisi dikkat! Yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam...

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmeleri kapsamında zam taleplerini peş peşe açıkladı. Kamu işçilerinin zam pazarlığında son dakika! 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiriyor! Yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam...

Artvin'de yüksekten düşen inşaat işçisi yaşamını yitirdi!

Artvin Yusufeli'de viyadük inşaatında çalışan inşaat işçisi hayatını kaybetti...

Gaziantep'te iskeleden düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti!

Gaziantep'te bir inşaatta çalışan Ali Çiftçi isimli inşaat işçisi tadilat için çıktığı binanın 5'inci katındaki iskeleden düşerek hayatını kaybetti.

Sakarya'da asansör boşluğuna düşen inşaat işçisi yaşamını yitirdi!

Sakarya Hendek'te asansör boşluğuna düşen inşaat işçisi yaşamını yitirdi...

Bursa'da bir inşaat işçisi 6 metre yükseklikten düştü!

Bursa'da inşaat işçiliği yapan Muzaffer Aksoy, çalıştığı esnada dengesini kaybederek 6 metre yükseklikten inşaatın temel çukuruna düştü. Aksoy AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

İnşaat işçisi standardı Haberi

İnşaat işçisi standardı

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  tarafından Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Buna göre, söz konusu tebliğde inşaat işçisi, ışık asistanı, ışıkçı, kameraman, ses asistanı, sesçi ve sunucu meslekleri olmak üzere 7 mesleğe standart geldi.


Tebliğ, MYK'nın görevlendirdiği Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından hazırlandı.


İnşaat işçisi ulusal meslek standartı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirildi, MYK İnşaat Sektör Komitesince incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylandı.


Söz konusu mesleğin uluslararası sınıflandırma sistemlerindeki yeri, "bina inşaatı ve bina dışı sektöründe nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar" olarak belirlendi.


Belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli şartların sağlandığı ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yazılı veya sözlü teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek.


İşler ustaların gözetiminde yapılacak


Yeni standartlara göre, inşaat işçisi, yapılacak işlerle ilgili...