22 / 12 / 2024

inşaat sanayi sektörü

inşaat sanayi sektörü

Ekonomist Mustafa Sönmez, inşaat ve sanayi sektörlerini incelediği raporda, Türkiye ekonomisinde ağırlığın 12 yılda sanayiden inşaata döndüğüne dikkat çekti...

Deprem bölgesindeki yeni inşaat projeleri sektörün büyütürken, iş gücü talebini de artırdı!

Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen depremlerden sonra inşaat sektöründe çalışan ücretli sayısında ciddi bir artış yaşandı. İnşaat sektöründe çalışan sayısı 1 milyon 877 bin 727'ye ulaştı. 

İstihdamda erime devam ediyor! İnşaat sektöründe çalışan sayısı azalıyor!

Türkiye’nin istihdam deposu olan inşaat, tekstil, hazır giyim gibi sektörlerde  çalışan sayısında azalıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...

Siltaş Yapı'dan inşaat sektörü değerlendirmesi: Yeni inşaat teknolojileri sektöre can suyu olacak!

Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir, yeni inşaat teknolojileri ve yenilikçi yapı malzemelerinin sektörü dönüştürerek geleceğin yapılaşma biçimlerini şekillendirdiğine dikkat çekti.

İnşaat sektöründeki kalifiye eleman sorununa 5 maddede çözüm önerisi!

İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri sektöründe yetişmiş eleman ve işçi bulamama sorunu her geçen gün büyüyor. VEZGA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Raz,  işçi bulma sorununu hafifletecek 5 maddeyi açıkladı. 

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhaya çıktı! 100 bin TL maaşla bile eleman bulunamıyor!

Verilen yüksek maaşlara rağmen inşaat ve sanayi sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı had safhaya çıktı. Maaşlar 100 bin TL ile zirveye çıkmasına rağmen eleman bulunamıyor.

Çin'deki emlak sektörünün sorunları sona ermedi! Acilen müdahale edilmesi gerekiyor!

Çin'deki emlak sektörünün sorunlarının henüz sona ermediği ve hızla sorunların ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı. 

Çin'deki emlak sektörü alarm veriyor! Konut stokunun temizlenmesi 10 yıldan fazla sürer...

Çin'deki emlak sektörü, yerel yönetimlerin borç sorunları ve zayıflayan küresel talepten dolayı daralmaya başladı. Bu durum konut stoklarının artmasına neden oldu.

İhracatın yarısından fazlasını sanayi sektörü üstlendi!

Türkiye'nin geçen yılki ihracatının yüzde 42,3'ünü, ithalatının ise yüzde 60,9'unu büyük ölçekli girişimler yaparken, ihracatın yüzde 55,4'ü, ithalatın ise yüzde 49,5'i sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimlerden geldi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü...

İnşaat sektörü, üretim ve ihracata odaklandı!

Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan inşaat ve sanayi sektörünün temsilcileri, sürdürülebilir binalar ve inşaat malzemesi imalatının yanında üretim ve ihracatın önemine de dikkati çekti.

İstanbul'un ihracatında başrolü sanayi sektörü oynuyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen detaylara göre, İstanbul'da faaliyet gösteren şirketlerin ihracatında başrolü sanayi sektörü oynuyor.

Sanayi sektörü ihracatı 9 ayda 140 milyar dolara ulaştı!

Türk sanayi sektörü, 139,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-eylül ihracatını yaptı. 

İnşaat sektörü 4 yılda yüzde 20 geriledi

İnşaat malzemesi sektörünün çatısı İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği’nin eylül ayı verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde inşaat malzemeleri üretimi yüzde 2.1 oranında arttı ancak sektör 2018 yılından bu yana yüzde 20 geriledi. 

inşaat sanayi sektörü Haberi

inşaat sanayi sektörü

Ekonomist Mustafa Sönmez, inşaat ve sanayi sektörlerini incelediği raporda, Türkiye ekonomisinde ağırlığın 12 yılda sanayiden inşaata döndüğüne, bu süre içinde imalat sanayinin banka kredilerinden aldığı payın yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti.Sönmez, imalat sanayinin geri plana atılırken döviz üretme kapasitesi zayıf, İstanbul rantı odaklı inşaat-emlak sektörü, perakendecilik, hizmet sektörlerinin özendirildiğini belirterek, "Önemli kur riskleri taşıyan büyük dış borçlanmalarla gerçekleştirilen bu sektöre yönelişler, Türkiye'nin döviz kazanma kapasitesi ve yeteneğini zayıflatırken, sanayinin de hızla rekabet gücü kaybına ve zafiyetine yol açtı" dedi.Ekonomist Mustafa Sönmez raporu değerlendirdi. 


İNŞAAT ODAKLI 

Sönmez, inşaatın döviz üreten bir sektör olmadığı için, inşaata ağırlık vermenin ciddi bir döviz açığına neden olduğu ifade ederek, "Makro politikalar sanayiye yönelmeyi gerektiriyor. AKP döneminde bir inşaat odaklı gelişim yapıldı. AKP'de bundan vazgeçmek istemeyen bir...