18 / 05 / 2024

intifa hakkında malikin güvence isteme hakkı

intifa hakkında malikin güvence isteme hakkı

İntifa hakkı sözleşmesinde aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir. Peki, intifa hakkı malik hakları nelerdir?

İntifa hakkı nedir? İntifa hakkı nasıl kazanılır?

İntifa hakkı hukuki bir terim olup önemli bir anlam taşır. Miras bağlamında kullanılan bu terim mal varlığı sahiplerini ilgilendirir. Peki intifa hakkı nedir, nasıl kazanılır, özellikleri nelerdir? İşte intifa hakkı ile ilgili önemli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz...

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

"Halk arasında ölene kadar benim öldükten sonra senin" olarak ifade edilen kuru mülkiyet ve intifa hakkında söz konusu gayrimenkul üzerindeki haklar nedir?

İntifa hakkı başkasında olan gayrimenkule haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Çocuk annesine kendisine ait dairede oturması için intifa hakkı vermiştir. Çocuğun vergi ve özel borçları için takip yapılmıştır. İntifa hakkı annesinde olan bu gayrimenkul haczedilebilr mi? İntifa hakkı sahibi anne, gayrimenkulden çıkarılabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkının tesisi!

Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkının tesisi nasıl yapılır?

İntifa hakkı sözleşme örneği!

Gayrimenkulün sahibi başka olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Eşler, çocuklar ve akrabalar arasında gerçekleşebiliyor. İşte, intifa hakkı sözleşme örneği!

İntifa hakkında tapu harcı!

İntifa hakkı, kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak oluyor. Bu hakın tesisi için belli oranda harç ödenmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkında tapu harcı ne kadar?

İntifa hakkının sözleşmesi örneği!

Bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bu hak için taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. İşte, intifa hakkının sözleşmesi örneği!

İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

Gayrimenkul sahibi başkası olsa da kullanım hakkının başkasında olması durumuna intifa hakkı deniyor. Peki, intifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?

intifa hakkında malikin güvence isteme hakkı Haberi

intifa hakkında malikin güvence isteme hakkı

İntifa hakkı malik hakları!

İntifa hakkı sözleşmesinde aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir.


Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir. Peki intifa hakkında malikin hakları nelerdir? İntifa hakkı malikin hakları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince, malik haklarının tehlikeye düştüğünü ispat eden malik, intifa hakkı sahibinden güvence isteyebiliyor.


Malikin hakları

a. Gözetim

MADDE 807.- Malik, hakkın konusu olan malın hukuka aykırı ya da niteliğine uygun düşmeyen kullanılış biçimine itiraz edebilir.


b. Güvence isteme

MADDE 808.- Haklarının tehlikeye düştüğünü ispat eden malik, intifa hakkı sahibinden güvence isteyebilir.


İntifa hakkının konusu tüketilebilen şey veya kıymetli evrak ise, malik tehlikenin ispatına gerek olmaksızın teslimden önce de güvence isteyebilir.


Kıymetli evrakın güvenilir bir yere tevdi edilmesi güvence yerine...