13 / 05 / 2024

intifa hakkının satılması

intifa hakkının satılması

İntifa hakkı, Medeni Kanun kapsamında; ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?

Hükümet artık ev sahiplerinin hakkını vermeli

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların sayısı her geçen gün artıyor. Yüzde 25 zam sınırlaması nedeniyle mağdur olan ev sahipleri bu  uygulamanın kaldırılmasını isteyerek, “Hükümet artık ev sahiplerinin hakkını vermeli” dedi.

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

1939 yılında Milli Emlak'a da ait olduğu bilinen arsaların satılmamasına karar verilmiş. 

Dışişleri Bakanlığı’na bina yapılması için ayrılan arsanın satışına karar verildi!

Dışişleri Bakanlığı’na bina inşa edilmesi için ayrılan Ankara’nın rantı en fazla yerlerinden Çankaya’daki 132 bin metrekarelik arsanın satışına karar verildi.

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hakkınızı kaçırmamak için mutlaka bunu yapın!

Hisseli tapu sahiplerinin beklediği haber geldi. Evde hissesi olanlar, ev satıldığında hakkını nasıl alabilir? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı…

Hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? Uzmanlar açıkladı!

​​​​​​​Yediemin otoparkında bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli araçların ihale aracılığıyla satışa çıkarılmasına yönelik düzenleme yürürlüğe girdi. Peki, hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? İşte detaylar...

Hisseli tapusu olanlar hemen bakın! Ev satılırsa hakkınız... SON DAKİKA! 

Hisseli tapular ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Peki evde hissesi olan biri, ev satıldığında hakkını nasıl alır? İşte ayrıntılar...

Mansion Orman ön satışta! Yeni proje!

Mutlu İnşaat imzası ile hayata geçirilen Mansion Orman projesinde ön satışlar başladı. Mansion Orman projesinin teslimlerinin 2024 yılının Aralık ayında yapılması planlanıyor.

Bahçe Bahçeşehir'de ön satışa özel yüzde 25 indirim! Tam 1.000 konutluk yeni proje!

İstanbul Avrupa Yakası Bahçeşehir'de hayata geçirilen Bahçe Bahçeşehir projesi ön satışa çıktı. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2025 yılının Ağustos ayında yapılması planlanıyor.

Doğuş Otomotiv, Bursa Osmangazi'deki arsa ve binasını satıyor! 

Doğuş Otomotiv tarafından Bursa Osmangazi'de yer alan gayrimenkulün satılması kararı alındı. İşte ayrıntılar...

Koza Altın'dan 760 milyon liralık gayrimenkul satışı!

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. (KOZAL) KAP'a yaptığı açıklamada şirkete ait toplam 48 gayrimenkulün satılmasına karar verildiğini duyurdu. Verilen detaylara göre, Duran varlık satışından kaynaklanan toplam gelir ise 760 milyon 10 bin 794 TL şeklinde hesaplandı.

Merkez Bankası'ndan yeni dolar hamlesi! 19,15 TL'den ucuza dolar satılmasın! Aradaki fark açılsın!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz talebini azaltmak için yeni hamlede bulundu. 19,15 TL'den ucuza dolar satılmasın! Aradaki fark açılsın!

Tarihi geçmiş ürünün zincir markette indirimli satılmasına tepki yağdı

Zincir marketler uyguladıkları fiyat politikası ile uzun süredir gündemde. Son olarak tarihi geçmiş bir ürünün rafta yer alması ve indirimli satılması tüketicileri isyan ettirdi.

Hisseli arsanın satışı nasıl yapılır?

Hisseli arsa bir arsanın birden fazla sahibinin olduğu anlamına geliyor. Peki, hisseli arsanın satışı nasıl olur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

intifa hakkının satılması Haberi

intifa hakkının satılması

İntifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?

İntifa hakkı, Medeni Kanun kapsamında; ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak tanımlanıyor.


Sınırlı bir ayni hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakları grubuna giriyor. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlıyor.


Medeni Kanunun 795. maddesine göre, İntifa hakkı taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kuruluyor.


Kuruluş şekillerine göre intifa hakkının üç çeşidi vardır;

-Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,

-Kanuni (yasal) intifa hakkı.

-Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı,


İntifa hakkı, sahibinin ömrüyle sınırlı olup bu hak, mirasçıya intikal etmiyor ve devredilemiyor. İntifa hakkı gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son buluyor. Peki, intifa hakkı sahibi satış yapabilir...