15 / 05 / 2024

İrtifak hakkı emlak vergisi

İrtifak hakkı emlak vergisi

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı ayni hak mıdır?

Donald Trump hakkında emlak dolandırıcılığı davası: Kapanış konuşmaları yapıldı!

New York'ta ABD eski Başkanı Donald Trump hakkındaki emlak dolandırıcılığı davasında kapanış konuşmaları yapıldı. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...

Donald Trump hakkında süren emlak dolandırıcılığı davasındaki konuşma yasağı askıya alındı!

ABD eski Başkanı Donald Trump hakkındaki "emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı" suçlamasıyla ilgili olarak New York'ta süren davada yargıç tarafından verilmiş olan "konuşma yasağı" askıya alındı.

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gereğince Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi öngörülüyor.

Emlak Konut ekspertiz değerinin altında satılan üniteler hakkında açıklama yaptı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ekspertiz değerinin altında satılan üniteler hakkında açıklama yaptı...

Emlak Konut'tan mali tablo şablon değişikliği hakkında açıklama!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) mali tablo şablon değişikliği hakkında açıklama yaptı.

Yeni emlak vergisi değerlerinde dava hakkı!

2018 yılına ait emlak vergisi değerleri beklenenin üzerinde çok artmış olan taşınmaz sahiplerinin dava haklarını kullanmaları gerekiyor. İşte yeni emlak vergisi değerlerinde dava hakkı detayları...

9 soruda Emlak Vergisi hakkında merak edilenler!

Hürriyet Gazetesi yazarları Ahmet Karabıyık bugün köşesinde emlak vergisi ve itiraz hakkını kaleme aldı. İşte yazının detayları...

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Vatandaşlık hakkı emlak sektörüne umut oldu!

Yatırım karşılığında yabancı uyruklulara Türk vatandaşlığı verilmesi emlak sektörü için yeni bir umut oldu. Sektör temsilcileri sektör için yeni bir atılım yılı olacağını belirtti.

Lisanslı Emlak Müşavirliği ve Emlak Komisyonculuğu Hakkında Kanun Teklifi tam metni!

9 Şubat 2015 tarihinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na gönderilen bu kanun teklifi, halen emlakçıların gündeminde. İşte Lisanslı Emlak Müşavirliği ve Emlak Komisyonculuğu Hakkında Kanun Teklifi tam metni..

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi cezaları hakkında özelge!

Taşınmaz malların el değiştirilmesi halinde belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor. Aksi halde bazı vergiler için ceza uygulanıyor. Söz konusu emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi cezaları hakkında özelge bulunuyor. İşte özelge metni..

Emlak Konut GYO Denizli Merkezefendi projesi hakkında sözleşme yaptı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Denizli Merkezefendi Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi sözleşmesi hakkında bilgilerini yayınladı.

Habip Karakuzu emlak vergisi hakkında bilgi verdi!

Ordu’nun Fatsa ilçesi Belediye Emlak İstimlak Müdürü Habip Karakuzu emlak vergisi hakkında bilgiler verdi. Karakuzu, “Emlak, Vergi Kanunu’na göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir..." dedi.

İrtifak hakkı emlak vergisi Haberi

İrtifak hakkı emlak vergisi

İrtifak hakkı ayni hak mıdır?

İrtifak hakkı ayni haklar içerisinde irtifak kurulan lehine sağlanan sınırlı bir ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Hak sahibine o taşınmaz üzerinde kullanma, yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak ifade ediliyor. 


Ayni haklar, sınırsız ve sınırlı olmak üzere iki ana başlık altında inceleniyor.  Sınırsız ayni hak, yalnızca mülkiyet hakkında söz konusu oluyor.  Sınırlı ayni haklar ise, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üç gruba ayrılıyor. 


İrtifak Hakkı, gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkı olarak da tanımlamak mümkün. 


İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkı çeşitleri, hak sahipleri bakımından şahsi irtifaklar ve ayni irtifaklar...