02 / 05 / 2024

İzale-i şuyu davaları

İzale-i şuyu davaları

Paydaşlar, Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebilme hakkına sahip oluyor. Peki, izale-i şuyu davasından vazgeçen tekrar dava açabilir mi?

İzale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Kira davaları neden uzun sürüyor? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüleceği kira davalarının süresi oldukça uzun sürüyor. Peki kira davaları neden uzun sürüyor? İşte Avukat Tarık Çakmak'ın konu ile ilgili o paylaşımı ve taraflardan gelen yorumlar...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

DASK ve TOBBUYUM'dan afetlerden kaynaklı kayıp uyuşmazlıkları için işbirliği olanağı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afetlerden ötürü kayıplara uğrayan vatandaşların uyuşmazlıklarının en kısa zamanda ve etkili bir şekilde çözülmesi için işbirliğine gidiyor.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzaleyi şuyu davasında satış süreci!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığın bozulması için izale-i şuyu davası açılıyor. İşte izaleyi şuyu davasında satış süreci...

Sinemalar için uyarı: Kira uyuşmazlıkları yaşanabilir!

Kovid-19 pandemisinden en fazla etkilenen alanlarda biri de sinemalar oldu. Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Fevzi Genç, erken açılma gibi bir süreçte kiralık salonlarda kira uyuşmazlıklarının yaşanabileceğine dikkat çekti.

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

Gayrimenkuller noterde parsellere ayrılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dedemden miras tarla kalıyor. Babamlar, beş kardeş noterde tarlayı parsellere ayırıp, kime hangi kısmın ait olacağını belirliyor. Biz çocuklara miras kalıyor. İçimizden biri izale-i şuyu davası açabiliyor mu?' sorusunu cevapladı.

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılıyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. Peki ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor? İşte tüm merak edilenler...

İzale-i şuyu davaları Haberi

İzale-i şuyu davaları

İzale-i şuyu davasından vazgeçen tekrar dava açabilir mi?

Medeni Kanun gereğince, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebilme hakkına sahip oluyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Peki, izale-i şuyu davasından vazgeçen bir paydaş, bir süre sonra tekrar izale-i şuyu davası açabilir mi?


İzale-i şuyu davasından vazgeçme halinde tekrar dava açılıp, açılmayacağı ve hangi durumlarda davanın açılabileceğine ilişkin esaslar 1975/6818 karar sayılı Yargıtay Kararı'nda yer alıyor. 


T.C.

YARGITAY

6. HUKUK DAİRESİ

E. 1975/5881

K. 1975/6818

T. 6.11.1975


• ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ

• ÇİFT TARAFLI DAVA OLMASI

• EVVELCE DAVADAN FERAGAT EDİLMESİ

• TAKSİM ANLAŞMASININ GEÇERLİLİĞİ


743/m.628

1086/m.375,562,91


ÖZET : Mirasın taksimine ilişkin sözleşmelerin Noterlikçe re'sen düzenlenmesi gerekir.


Nitelik...