30 / 04 / 2024

kaks hesabı

kaks hesabı

İnşaat alan hesaplamaları arasında yer alan KAKS, arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının belirlendiği bir hesaplama olarak karşımıza çıkıyor. Peki,KAKS neye göre belirlenir? KAKS oranları nelerdir?

KAKS'a girmeyen alanlar!

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olan KAKS; Kat alanı kat sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Peki imar yönetmeliğine göre KAKS'a girmeyen alanlar nelerdir?

Çeyiz ve konut hesabında 105.8 milyon TL birikti!

Bankalarda açılan çeyiz ve konut hesapları toplamı 37 bine ulaştı. 'Çeyiz' için açılan hesap sayısı 26 bine yaklaştı.Bankalardan açılan konut hesabı sayısı ise 11 bin oldu. İki hesaptaki toplam birikim de 105 milyon 854 bin liraya ulaştı.

Kiracı depozito hesabı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda kiracı, eve taşınırken ilk kirayı ve depozitoyu peşin ödüyor. Peki, kiracı depozito hesabı nasıl yapılır?

5 soruda Yeni İmar Yönetmeliği'nde emsal hesabı!

Yeni İmar Yönetmeliği, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki, bu tarih itibari ile emsal hesaplamaları nasıl yapılacak? İşte 5 soruda Yeni İmar Yönetmeliğinde emsal hesabı..

KAKS oranları 2017!

KAKS, yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. İşte Yeni İmar Yönetmeliği'nde yer alan KAKS oranları ve sınırlamaları..

Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar!

Katlar alanı sayısı yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. Peki, katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar nelerdir?

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Konut hesabı uygulamasına yoğun ilgi!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yürüttüğü konut hesabı uygulamasına yoğun ilgi geliyor. Uygulamaya Ağustos 2016 tarihinden itibaren yaklaşık 12 bin kişi başvurdu.

Konut kira artış oranı hesabı Temmuz 2017!

Konuttaki kiracıya kanunen üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. Temmuz 2017 dönemine ait veriler bugün açıklandı. İşte konut kira artış oranı hesabı Temmuz 2017 örneği..

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hesabı 2017!

Değer artış kazancı vergisi mükellefleri ilk taksitini Mart ayı içerisinde ödedi. Vergide ikinci taksitler Temmuz ayında ödenecek. Peki, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti hesabı 2017 nasıl yapılır?

Kira gelir vergisi 2. taksiti hesabı 2017!

Kira gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz'da başlıyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti ne kadar? İşte kira gelir vergisi 2. taksiti hesabı 2017 örneği..

Dönüşüm projeleri özel hesabı yönetmeliği 2017!

Dönüşüm projeleri özel hesabı yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte dönüşüm projeleri özel hesabı yönetmeliği 2017 tam metni..

İşyeri kira artış oranı Şubat 2017 hesabı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TEFE (ÜFE) ve TÜFE oranlarına göre kira bedellerine zam yapılıyor. İşyeri kira artış oranı Şubat 2017 hesabı örneği..

Konut kira artış oranı Şubat 2017 hesabı!

Gayrimenkul kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları ile belli oldu. İşte konut kira artış oranı Şubat 2017 hesabı..

kaks hesabı Haberi

kaks hesabı

KAKS neye göre belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında yer alan KAKS, arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının belirlendiği bir hesaplama olarak karşımıza çıkıyor.


KAKS Kat alanı kat sayısı olup, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. KAKS oranları, belli rakamlarda değişkenlik gösteriyor.


KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları olarak sıralanıyor.


Bu oranlar arsanın imar durum belgesinde görülebiliyor. Belgede KAKS oranı tek bir oran olabileceği gibi belli bir aralıkta da verilebiliyor. Örneğin "KAKS oranı 1.50'dır." veya KAKS oranı 0.30 - 1.50'dır." denilebiliyor.


Örnek hesaplama..

1500 metrekare büyüklüğünde bir arsanın imar durum belgesinde KAKS oranı 0.40 ise; KAKS değeriyle o arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı şu hesabı şu...