11 / 05 / 2024

kamulaştırmanın şartları

kamulaştırmanın şartları

Neler Kamulaştırılabilir?: Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabilir. Taşınır mallar ise kamulaştırmaya konu olamıyorlar. Kamulaştırmanın ilk şartı taşınmazın kamu yararı taşımasıdır...

Z kuşağının iş hayatından beklentileri neler? İşte, Z kuşağını verimli çalıştırmanın yolları!

İş hayatında artık herşey Z kuşağına göre şekilleniyor. Çünkü 1996 yılı sonrası doğan gençlerin, diğer kuşaklardan çok farklı bir profile sahip. İş dünyası şimdi Z kuşağını verimli bir şekilde çalıştırmanın formüllerini arıyor.

2 bin 440 kişinin katıldığı araştırmanın sonucu belli oldu: Halkının yüzde 65,6’sı kentsel dönüşümü destekliyor...

Areda Survey'in  Kentsel Dönüşüm araştırmasının sonuçları belli oldu. 2 bin 440 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre; Türk halkının yüzde 65,6’sı kentsel dönüşümü desteklerken, yüzde 34,4’ü kentsel dönüşüme karşı çıkıyor.

Kamulaştırma hangi mevzuata göre yapılıyor? 

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Arslan bugünkü köşe yazısında gayrimenkullerin kamulaştırmasını kaleme aldı. 

Rusya, İsrail'in Filistin'deki arazileri kamulaştırmasını kınadı!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinin Filistin'de bulunan arazi ve mülkilerin kamulaştırmasını kınadığını belirten açıklamada bulundu. 

Apartmanlarda kapıcı çalıştırmanın kuralları neler?

Sitelerde kapıcı çalıştırmanın bazı kuralları bulunuyor. Peki, sitelerde çalıştırılan kapıcılar konusunda yasal düzenlemeler neler? İşte detaylar...

Riva Deresi'nin kamulaştırması henüz yapılmadı!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Riva Deresi yan kollarıyla ilgili ıslah projeleri ve kamulaştırma planlarının 2014 ve 2015'te tamamlanarak İBB Başkanlığına yollandığını, hala kamulaştırmalarının yapılarak DSİ'ye teslim edilmesinin beklendiğini belirtti.

Ünye OSB’de kamulaştırma süreci tamamlandı!

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen kahvaltı programında konuşma yapan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Organize Sanayi Bölgesi’nin(OSB) kamulaştırmasını tamamladık. Şimdi sıra altyapı ihalesinde” dedi...

Kentsel Dönüşüm ve Metropolde Yaşlanmak araştırmasının sonuçları açıklanacak!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları 25 Eylül'de üniversitenin rektörlük binasında kamuoyuyla paylaşılacak...

Adana Yumurtalık'ta kamulaştırmaların ödemesinin yapılmadığı iddia edildi!

Adana'nın Yumurtalık ilçesinin Küçük Yumurtalık Mahallesi'nde gerçekleştirilen kamulaştırmaların ödemesinin yapılmadığı iddiası TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Koncuk, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Artvin'de kamulaştırma mağduriyetleri TBMM'de!

Artvin'in Şavşat ilçesi Ciritdüzü köyünde gerçekleştirilen kamulaştırmaların yarattığı mağduriyet TBMM gündemine taşındı. CHP'li Byaraktutan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...  

Kentsel dönüşüm kamulaştırmalarında KDV istisnası uzatılıyor!

Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin ilk 20 maddesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre, kentsel dönüşüm kamulaştırmalarında KDV istisnası 31 Aralık 2020'ye kadar uzatılıyor..

5 ilde kamulaştırma ve kentsel dönüşüm başlıyor!

Kastamonu, Muğla, Aydın ve Denizli'de bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki bazı alanlar ise kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak açıklandı.

Sincan'da kentsel dönüşüm için acele kamulaştırma yapılacak!

Ankara'da Sincan İlçesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında acele kamulaştırma kararı alındı..

kamulaştırmanın şartları Haberi

kamulaştırmanın şartları


Neler Kamulaştırılabilir?


Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabiliyor. Bu demektir ki tarlalar, araziler, üzerinde yapı olsun veya olmasın arsalar, kaynaklar, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar (üst hakkı gibi irtifak hakları) ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler (örneğin bir apartman dairesi) kamulaştırma işleminin konusunu oluşturabiliyor.


Taşınır mallar kamulaştırmaya konu olamıyor. Ancak olağanüstü durumlarda bedeli ödenmek şartıyla taşınır mallara da el konabiliyor. Buna "istimval" deniyor. İstimvalin, kamulaştırma ile bir ilgisi bulunmuyor.


Kamulaştırmanın şartları!


Hukuka uygun bir kamulaştırma işleminden bahsedebilmek için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bu şartlar şöyle ifade ediliyor:


- Kamulaştırma işleminin yetkili bir kamu kurumu tarafından yapılıyor olması gerekmektedir.

- Yetkili kamu kurumu tarafından alınmış, hukuka uygun bir "kamu yararı kararı"...