30 / 07 / 2024

Kapıcıyı işten atarken iki kere düşünün!

Kapıcıyı işten atarken iki kere düşünün!

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, bugünkü yazısında apartman görevlilerinin çalışma hukukuna değindi, işten çıkarılmaları durumunda neler olabileceğini yazdı, yöneticilere bazı uyarılarda bulundu. İşte Erdem'in yazısı...

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren son dakika haberi! Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor! Zam hesabı değişti..

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren trafik sigortasında yeni dönem başlıyor. Trafik sigortasında zam hesabı değişti. İşte ayrıntılar...

Sosyal medya devinde dev işten çıkarma! Yüzler kişi işsiz kalacak

Profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformu LinkedIn bu yıl ikinci kez yüzlerce çalışanını işten çıkaracak. İşte merak edilen tüm detaylar...

Ülkenin en büyük ikinci bankası 3 bin kişiyi işten çıkaracak!

UBS Group, İsviçre’nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse'i devralmasının ardından 3 bin kişilik işten çıkarmayı kapsayan tasarruf planını devreye soktu.

Kapıcı dairesi zorunlu mu? Hangi durumlarda kapıcı dairesi yapılmalı?

Apartmanlar gibi ortak yaşama alanlarının temizliği ve bakımını üstlenen kişiler kapıcı olarak adlandırılıyor. Ancak günümüzde apartmanlarda kapıcı istihdamının giderek azaldığı gözlemleniyor. Bu durumda apartman yöneticileri tarafından kapıcı dairesinin zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. 

Tekstil sektöründe kriz: 150 bin kişi işten çıkarıldı!

Öngörülemeyen döviz kuru, artan maliyetler, pahalılaşan üretim, alım gücündeki erime, eritilemeyen stok sektöre darbe vurdu. Bu kapsamda etkilenen tekstil sektöründe son bir yılda 150 bin kişi işten çıkarıldı.

YÖK'ten Çift Ana Dal ve Yan Dal Sistemi İçin Hangi Şart Kaldırıldı?

Yükseköğretim Kurulu, üniversite öğrencilerini ilgilendiren bir duyuru yaptı.  Çift ana dal ve yan dal yapmak isteyen öğrenciler için yeni kararlar alındı. Alınan karara göre çift ana dal ve yan dal eğitimi için o şart artık kaldırıldı. İşte YÖK’ten yeni çift ana dal ve yan dal sistemi kararı…

Doların şaşırtıcı yükselişi devam ediyor! 23 TL sınırını aşan dolar için yeni rekor rakam belli oldu! Hemen şimdi bakın!

Doların göz alıcı yükselişi sürüyor! Türk Lirası karşısında 23 TL sınırını geride bırakan doların geleceği için yeni rakam açıklandı. Finans danışmanı Ömer Rıfat Gencal'ın çarpıcı tahmini, doların rekor seviyelere doğru ilerlediğini gösteriyor. Detaylar haberimizde!

Ünlü yazılım şirketi çöküşe hazırlanıyor! 3000 kişi işten çıkarılacak

Şirket, küresel olarak iş gücünün %2,5'ini işten çıkararak ana faaliyet alanını güçlendirmek ve verimliliği artırmak için  yeniden yapılandırmaya gidiyor.

Yüksek enflasyondan o kurumda etkilendi! Maliyetleri düşürmek için işten çıkarma duyurusu yaptı

Spotify Technology SA, maliyetleri düşürmek için işten çıkarma ilanı yapmaya hazırlanıyor. Amazon.com Inc'den Meta Platforms Inc'e kadar bazı teknoloji şirketine gibi bu hafta en kısa sürede işten çıkarmalar planlıyor.

Dev bankada işten çıkarma depremi! Binlerce kişi işsiz kalacak!

Dünya bankacılık devlerinden Goldman Sachs tam 3 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. ABD’nin köklü bankalarından büyük bankalarından Goldman Sachs’ın karlılık hedefini tutturmayı hedeflediği öğrenildi.

Teknoloji devinden işten çıkarma kararı! Binlerce kişi kovulacak!

ABD'li teknoloji şirketlerinin işten çıkarma dalgası giderek büyüyor. Furyaya son olarak Microsoft da katıldı. ABD'li teknoloji devinin binlerce kişiyi işten çıkartacağı belirtildi. Microsoft'un geçen yılın ekim-aralık dönemine ait bilançosu 24 Ocak'ta açıklanacak.

Bir teknoloji devinden daha kötü haber! Microsoft da işten çıkarmalara hazırlanıyor

Dünyanın birçok bölgesinde çalışanları olan ABD'li büyük teknoloji şirketi Microsoft çalışanlarının yaklaşık yüzde 5'ini işten çıkarmayı planladığı açıkladı. Şirketin yaklaşık 220 bin çalışanı olduğu biliniyor. Gözler şirketin 24 Ocak’ta açıklayacağı son çeyrek bilançosuna çevrildi.

Kripto varlıklar alarm veriyor! 30 günde yüzde 30 değer kaybetti. Çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarıyor

Kripto varlık platformu Huobi’de tehlike çanları çalıyor. 30 günlük sure içinde yüzde 30 değer kaybeden şirket çalışanlarının da yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Kapıcıyı işten atarken iki kere düşünün! Haberi

Kapıcıyı işten atarken iki kere düşünün!

"Apartman görevlilerinin haklarını tam bilmeyen yöneticiler, sürprizlere karşı hazırlıklı olmalı. Kapıcının tazminat hesabında kira ve su parası bile yer alıyor


Çoğunlukla 'kapıcı' olarak hitap ettiğimiz apartman görevlilerinin çalışma hukukunda farklı bir konumları var. Site ve apartman yöneticilerinin çoğu bu ince ayrıntıları düşünmedikleri için, bazı sürprizlerle karşılaşabiliyor. Asgari ücret hesabında apartman görevlilerinin maaşlarından damga ve gelir vergisi alınmıyor. Dolayısıyla net maaşları diğer çalışanlara göre yüksek oluyor. Tablodan da göreceğiniz gibi bu yılın ilk 6 ayı için net asgari ücret 949 lira iken kapıcılarda rakam 1.021 TL'ye yükseliyor. Asıl ayrıcalıklar ise tazminat hesabında ortaya çıkıyor. Normal şartlarda kıdem tazminatı, son alınan brüt ücret ve düzenli ödemelerin çalışılan süre ile çarpımı sonucu ortaya çıkıyor. Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Apartman görevlilerinde ise oturdukları...