27 / 04 / 2024

kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları

kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerlerine Ortak yerler deniyor. İşte kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları..

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.

18 maddede kat mülkiyetinde arsa payı kavramı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Kat mülkiyetinde arsa payı kavramı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

13 maddede kat mülkiyetinde arsa payı detayı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "kat mülkiyetinde arsa payı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

Kat mülkiyeti kurulu taşınmazlarda kat ilavesi aranan şartların sağlanması halinde yapılabiliyor. Peki, kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi!

Gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan kat mülkiyeti hangi hallerde sona erer? İşte 3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi hükümleri..

Kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı?

Apartman ve konut siteleri gibi ortak yaşamın bulunduğu mülklerde bazı alanlar kat maliklerin ortak kullanım alanı olarak sunuluyor. Peki, kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı? Bahçe herkesin midir?

Kat mülkiyeti kurmak için gerekli evraklar!

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir apartmandaki bağımsız bölüm için kat mülkiyeti alınabiliyor. Kat mülkiyeti kurmak için gerekli belgeler ile tapuya başvuruluyor. İşte kat mülkiyeti kurmak için gerekli evraklar..

Kat mülkiyeti sözleşmesi nedir?

Kat mülkiyeti kurulma sürecinde gerekli beldeler ile tapu müdürlüğüne müracaat ediliyor. Tapu memuru kendisine yapılan müracaatın ardından kat mülkiyeti sözleşmesi hazırlıyor. Peki, kat mülkiyeti sözleşmesi nedir?

Toprak tapusundan kat mülkiyetine geçiş nasıl olur?

Müteahhitler inşaata başlamadan önce “arsadan yararlanma hakkı”nı ifade eden kat irtifakı tapusunu alıyor. İnşaat bittiğinde ise tapunun çevrilmesi gerekiyor. Peki, toprak tapusundan kat mülkiyetine geçiş nasıl olur?

Kentsel dönüşüm yasası ile kat mülkiyeti kanunu karıştırılıyor!

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kamuoyunda bilinen adıyla Kentsel Dönüşüm Yasası ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kentsel dönüşüm sürecinde birbirine çok fazla karıştırılmakta.

Kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl düzenlenir?

Kat mülkiyeti, bir arsa üzerinde tamamlanmış anagayrimenkuldeki bağımsız bölümler üzerinde kuruluyor. Gerekli belgeler ile başvuru yapılmasının ardından kat mülkiyeti sözleşmesi tescil ediliyor. Peki, kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl düzenlenir?

Kat mülkiyetine geçiş tapu değişimi nasıl olur?

Bir bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyeti hakkı kurulabiliyor. Kat mülkiyetine geçişte tapu değişimi için gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi ve masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, kat mülkiyetine geçiş tapu değişimi nasıl olur?

Kat mülkiyeti tapusu zorunlu mu?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul içindeki bağımsız bölümlere kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Peki, kat mülkiyeti tapusu zorunlu mu? Bir taşınmaza kat mülkiyeti tapusu almama cezası var mı?

kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları Haberi

kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları

Kat mülkiyetinde ortak kullanım alanları!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerlerine Ortak yerler deniyor.

Buna karşın kat maliklerinin ortak malik sıfatiyle paydaşı bulundukları bu yerler üzerindeki faydalanma hakları ise kullanma hakkı olarak ifade ediliyor.


Kanun gereğince kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. 


Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Bağımsız...