05 / 05 / 2024

kaynana vergisi konusu

kaynana vergisi konusu

Yeni tasarı ile Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişikliklere göre kaynana vergisi kaldırılıyor. Peki, nedir bu kaynana vergisi? Kaynana vergisini kimler ne için ödüyordu?

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu tarafından bilgileri paylaşılan, “Kaynana Vergisi” ile “Misafir Vergisi” geçtiğimiz günlerde gündemde resmen bomba etkisi yarattı. Peki kaynana vergisi ve misafir vergisi neden ödenir? 

Evinde misafiri olanlara 'Misafir Vergisi' şoku! Kira almış gibi kira vergisi ödenecek: Aman beyan dönemini kaçırmayın!

Konutta vergi dönemi başlamışken, önce 'Kaynana Vergisi', şimdi de 'Misafir Vergisi' gündeme geldi. Peki misafir vergisi nedir? Kimler misafir vergisi ödeyecek? 

TCMB kiraları düşürmek için ek vergiyi önermedi: e-Devlet sözleşmeleri, hisseli kiracılık, boş ev vergisi...

TCMB, Enflasyon Raporu'nda konut sorununun çözülmesi amacıyla bir dizi önerilerini paylaştı. Söz konusu öneriler arasında kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi yer alıyor. İşte ayrıntılar..

MTV ödemesinde gecikmeyin! Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi için son günler...

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ikinci taksitlerin ödemesi için son tarih 30 Kasım 2023 olarak açıklandı. Bu ödeme zamanında yapılmazsa, aylık yüzde 3.5’lik gecikme zammı söz konusu olacağı kaydedildi. İşte ayrıntılar...

Değerli Konut Vergisi, Anayasa’ya aykırı mı? Uzman isim açıkladı!

Değerli Konut Vergisi’nin Anayasa’ya aykırı olup olmadığı konusu bir süredir gündemde yer alıyor. Dünya gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, bugünkü yazısında daha önce de yazdığı Değerli Konut Vergisi’nin Anayasa’ya aykırı olup olmadığına dair bir yazı kaleme aldı.

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar zamlandı? Ocak ayı MTV kaç TL oldu?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), yılda iki defa ödeniyor. 2023 yılının gelişiyle birlikte araç sahiplerinin en fazla merak ettiği konular arasında bulunan MTV vergisinin kaç TL zam göreceği konusu da açıklığa kavuştu.   

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gündeme getirdiği 'boş ev vergisi' uygulaması gündeme bomba gibi düştü. Peki söz konusu fikrin uygulanabilirliği ve olası etkileri ile ilgili uzmanlar ne dedi? 

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Büyüklüğü brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için belirli koşulların sağlanması halinde vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir? İşte tüm detaylar...

Hisseli konutta emlak vergi nasıl ne olur?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Karabıyık bugün köşe yazısında hisseli konutlardaki emlak vergisi konusu kaleme aldı.

Değerli konut vergisi itiraz 2021!

Değerli Konut Vergisi konusu yaklaşık 220 bin haneyi ilgilendiriyor. Emlak vergisi değeri 5 milyon liranın üzerinde birden fazla konutu olanlar vergiye tabi olacak. Peki değerli konut vergisine nasıl itiraz edilecek? İşte değerli konut vergisi itiraz 2021...

Değerli Konut Vergisi'nden Cumhurbaşkanı'nın haberi var mıydı?

Gazeteci Nevzat Saygılıoğlu, "Değerli Konut Vergisi’nin oluşturulmasına ilişkin öncü ayak sesleri varmış. Yani siyasi irade oluşmuş. Dolayısıyla söz konusu düzenlemeden Cumhurbaşkanının haberinin olmaması beklenemez.." diyor...

Yeni kira bedeli üzerinden damga vergisi ödenir mi?

Kira sözleşmeleri ve damga vergisi konusu milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Konu hakkında en çok merak edilen konular sizler için sıralandı...

Emlak vergisi büyükşehir belediyesi sınırlarında 2 kat fazla ödeniyor!

Emlak Vergisi konusu yaklaşık 24 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Sahip olunan gayrimenkullerin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunması durumunda, yüzde 100 artırımlı Emlak Vergisi ödemek gerekiyor.

kaynana vergisi konusu Haberi

kaynana vergisi konusu

Kaynana vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler ile kaynana vergisi kaldırılıyor. Peki, nedir bu kaynana vergisi? Kaynana vergisini kimler ne için ödüyordu?


Kaynana vergisinden kasıt, kira gelir vergisi. Bilindiği üzere gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor.


Ancak taşınmazın kira bedeli olmaksızın bir başkasının kullanımına bırakılması halinde bu durum bazı şartlarda vergilendirilirken, bazı şartlarda ise ödemelerden muaf tutuluyor.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i değerinde oluyor.


Ancak mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine...