29 / 04 / 2024

kayyımlık

kayyımlık

Kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor. Peki, kayyım kimdir? Kayyımlığı gerektiren hâller nelerdir? Kayyım mal varlığını nasıl yönetir?

Hangi durumda kayyım atanır?

Kayyım, mahkeme tarafından atanan, belirli bir işi görmesi için görevlendirilen kimsedir. Peki hangi durumda kayyım atanır, ayrıntıları...

Neden kayyım tayin edilir?

Vesayet makamı tarafından belli bir iş için görevlendirilen kayyım hangi durumlarda atanır? Neden kayyım tayin edilir, detayları...

Kayyımı kim tayin eder?

Ergin bir şahıs, herhangi bir sebeple benzeri bir sebeple bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse kayyım tayin edilir. Peki kayyımı kim tayin eder?

Kayyım atamasını kim yapar?

Türk Medeni Kanunu'na göre kayyım, mal varlığını yönetmek için atanan kişidir. Peki kayyım atamasını kim yapar, detayları...

Adana'da 5 bin 500 dönümlük hazine arazisine yeni sanayi sitesi!

Adana'da Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Kozan çıkışına yakın bir mesafede yeni bir sanayi sitesi kurulacak. Yeni sanayi sitesi için tam 5 bin 500 dönümlük hazine arazisi ayrılacak.

Kağıthane'deki 7.5 dönümlük arazi özel sağlık tesisi oldu!

Kağıthane Belediyesi kendi mülkiyetindeki 7.5 dönümlük arazinin 'sağlık tesisi' olan imar durumunu 'özel sağlık tesisi' yaptı. İl Sağlık Müdürlüğü, İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla onaylanan plan değişikliğine, 'aile sağlığı merkezi' yapılmasını isteyerek karşı çıktı ama karar değişmedi.

Eyüpsultan'daki 5 dönümlük parsel yeşil alan oldu!

İstanbul Eyüp’te üzerinde yıllardır İETT peronu ve kreş yer alan yaklaşık 5 dönümlük parselin imar planları mahkeme tarafından iptal edilince İBB yönetimi tarafından yeni bir plan düzenlendi. Fakat plan AKP ve MHP'li üyeler tarafından reddedildi. 

İzmir Menderes'te 50 dönümlük hazine arazisi Diyanet'e devredildi!

İzmir’in Menderes ilçesinde yer alan ve mülkiyeti Hazine’ye ait yaklaşık 50 dönümlük arazi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce Etibank tarafından kullanılan alanın planlarında da değişiklik yaptı. 

Kepez'de 550 dönümlük alan için imar planı revizyonu!

Antalya Kepez Belediyesi, ilçenin doğu sınırındaki Gaziler Mahallesi'nde, 550 dönümlük alan üzerine kurulan Antalya Esnafları Küçük Sanayi Sitesi ile bölgenin karakol binası talebinin karşılanması için gerekli olan imar planı revizyonunu gerçekleştirdi.

Tuzla'daki 43 dönümlük merada AFAD merkezi inşa edilecek!

Tuzla Akfırat’ta 43 dönümlük mera arazisine, AFAD arama ve kurtarma hizmet binası yapılacak. Arama kurtarma tesislerinin inşa edileceği arazide, jeolojik açıdan sıvılaşma, sel baskını, mühendislik problemleri bulunuyor...

Esenyurt'ta İSKİ arazisine 6 dönümlük park yapılıyor! 

Ekrem İmamoğlu, Esenyurt'taki İSKİ arazisine 6 dönümlük park yapılması için talimat verdi...

Kocaeli'deki sahra hastanesi için 40 dönümlük arazi hazırlandı! 

Kocaeli'nin Derince ilçesinde sahra hastanesinin yapılması için çalışmalar devam ediyor. Eski askeri hastane arazisinin 40 dönümlük bölümü 45 günde tamamlanması planlanan hastane için hazırlandı...

Karşıyaka'da 100 dönümlük altyapı tesisi için onay!

Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti. Büyükkarcı, ziyaret sırasında 100 dönümlük altyapı tesisi için onay aldı.

Polisan Holding 3 ildeki 8 bin dönümlük tarım arazisini satıyor! 

Polisan Holding, tarım arazilerini satışa çıkardı. Manisa, Balıkesir ve Aydın'da bulunan 8 bin dönümlük arazide zeytin ve ceviz üreten Polisan Holding, arazi toplulaştırmadaki sorunlar sebebiyle bu işten çıkma kararı aldı...

Mezitli'de 76 dönümlük arazinin imar planı meclis gündeminde!

Mersin’in Mezitli ilçesinde, 76 dönümlük kızılçam ormanının bir gecede kesilmesi Mersin Belediye Meclisi’nde gündem oldu.

Sarıyer'deki 21 dönümlük araziye okul yapılması talep edildi!

Sarıyer'deki 21 dönümlük arazinin imarı 2018 yılında değiştirildi. Tamamı ağaçlarla çevrili Hazine arazisinin imar planlarında, imam hatip ve uygulama camisi yapılması talep edildi...

Gümüşlük’te 128 dönümlük sit alanı imara mı açılacak?

Ünlü sinema oyuncusu Salih Güney Bodrum Gümüşlük'te 128 dönümlük arazinin satın alındığını belirterek, “Arazilerin sitten kurtarılarak, oralara 250’nin üzerinde villa yapılmasından endişe ediyoruz” dedi.

kayyımlık Haberi

kayyımlık

Kayyım kimdir?

Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye kayyım deniyor. 


Kayyum olarak da ifade edilen kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor. Peki, kayyımlığı gerektiren hâller nelerdir?


Kayyımlığı gerektiren hâller

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar:


1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,


2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,


3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.


II. Yönetim

1. Kanun gereği

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve...