04 / 05 / 2024

Kentsel dönüşü değer artışı tespiti

Kentsel dönüşü değer artışı tespiti

Dönüşüm sürecinin en önemli bileşenlerinden biri "değer" tespiti. Yeni imar planları çerçevesinde değer artışı doğru belirlenmezse vergi tutarının tespitinde sorunlar kaçınılmaz..

Bursa Osmangazi'de kentsel dönüşüm mağduriyeti: Hak sahiplerine borçlar çıktı!

Bursa Osmangazi'de, Gaziakdemir Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çerçevesinde mağdur olduklarını belirten mahalleliler duruma tepki gösterdi ve açıklama yaptı. 

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm mağduriyeti: Kira yardımı verilmedi, 2013'ten beri evler yapılmadı! 

Gaziosmanpaşa’da 2013’te başlayan kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkımı yapılan konutlar hala teslim edilmedi. İşte vatandaşların mağduriyeti...

Kentsel dönüşüm kapsamında yapımı tamamlanan 404 ofis ve 215 dükkan sahiplerini buluyor!

AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Muhammed Avcı, kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa edilen 404 ofis ve 215 dükkanın, 5 Kasım Pazar günü hak sahiplerine teslim edileceğini ifade etti.

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm tam gaz! 2024'te 15 bin konut dönüşmüş olacak!

Gaziosmanpaşa'da, kentsel dönüşüm çerçevesinde devam eden projelerle 2024 yılının sonuna kadar toplam 15 bin konut dönüşmüş olacak. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşüm bölgelerinde satış fiyatları en fazla Beyoğlu'nda, kiralar ise en fazla Esenler'de arttı!

15 milyondan fazla kişinin yaşamını sürdürdüğü İstanbul, kentsel dönüşüm çalışmalarının odak noktası oldu. Kentsel dönüşüm bölgelerinde değer değişimine bakıldığında satış fiyatlarında en fazla artış Beyoğlu, kirada en fazla artışın ise Esenler’de olduğu görüldü.

Beykoz Tokatköy'de kentsel dönüşüm krizi! 

İstanbul Beykoz'da kentsel dönüşüm çerçevesinde ekiplerin yıkım çalışmasına tepki gösteren bazı mahalle sakinleri ile polis ekipleri arasında gerginlikler kaydedildi. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümde değer tespiti nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde maliklerin merak ettiği konular arasında taşınmazın değerinin tespiti yer alıyor. Peki, kentsel dönüşümde değer tespiti nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2022'de 900 milyon TL'ye ulaşacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Meclis’ten geçen 2022 bütçesine göre; kentsel dönüşüm çerçevesinde bu senenin sonuna kadar 800 milyon TL, gelecek sene 900 milyon TL, 2023-2024 döneminde de 2,1 milyar TL kira yardımı gerçekleştirilecek.

Ankara'da kentsel dönüşüm mağduru aile 17 yıldır tapularını alamadı!

2004 yılında eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başlattığı kentsel dönüşüm çerçevesinde kendilerine tapu sözü verilen Şeremet ailesi, henüz tapularını alamadı.

Rize'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında bazı yapılar yıkılıyor!

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkılmasına karar verilen 168 bağımsız bölümün yer aldığı 5 bloktan oluşan yapıların yıkımı sürüyor.

Murat Kurum: Kentsel dönüşümü değer esaslı yapacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "Çok yakın zamanda kentsel dönüşümle alakalı stratejimizi de yayınlayacağız" dedi.

Tokat'ın değeri kentsel dönüşümle artacak!

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, sanayi esnafıyla buluştu. Eroğlu, toplantıda kentsel dönüşümle gayrimenkullerin ve dükkanların değer kazanacağını söyledi.

Bursa Yiğitler'de kentsel dönüşüm hızla sürüyor!

Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yiğitler Mahallesi sakinlerine bölgede yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmalarından bahsetti. Edebali, kentsel dönüşümün bölgeye çok büyük artı değer katacağını ifade etti.

Kentsel dönüşü değer artışı tespiti Haberi

Kentsel dönüşü değer artışı tespiti

Dönüşüm sürecinin en önemli bileşenlerinden biri "değer" tespiti. Yeni imar planları çerçevesinde değer artışı doğru belirlenmezse vergi tutarının tespitinde sorunlar kaçınılmaz. Rant, iktisatçılar tarafından "doğanın getirişi", hukukçular açısından "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine çıkar avantajı yaratması; bu avantajın paylaşımı", genel kabul içinde "haksız kazanç" olarak tanımlanıyor. Özellikle kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Bölgelerin Dönüştürülmesi Kanunu'nun kabulünden sonra şehirlerde imar değişikliklerinden dolayı büyük rant gelirleri konuşuluyor. 


Belediyeler, imar değişikliği sonucunda oluşan "değer" artışından pay almak istiyor ve rant vergisinin oranlarını belirliyor. Bu oran yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişirken, bireysel başvurularda yapılan parsel bazında değişikliklerde alınacak rant vergisi yüzde 80 ile 100 aralığında olacağı ifade ediliyor. Bu noktada en hassas konu değer...