25 / 07 / 2024

kira artışlarının yapılması

kira artışlarının yapılması

Borçlar Kanunu esasları ile kanunda yapılan değişiklik esasları gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor. Peki, taşınmazlarda kira artışları ne kadar olmalı?

Perakendeciler kiralarda üst sınır talep ediyor!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün yaptığı açıklamada perakendecilerin kira maliyetlerini öngörülebilir ve sürdürülebilir bir düzeyde tutmak için kira artışlarının sınırlandırılmasını istediklerini belirtti.

Milletvekili Gürban'dan Meclis'e öneri: Milletvekili maaşlarına zam yapılmasın!

Milletvekili ve emekli milletvekili maaşları sık sık gündeme geliyor. Yüksek milletvekili maaşları şimdi de Meclis gündemine taşındı. Milletvekili Gürban'dan Meclis'e "Milletvekili maaşlarına zam yapılması" önerisi geldi. İşte  ayrıntılar...

Yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? İşte 6 maddede kira zammı hesaplaması! Kiracılar dikkat!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı resmen bitti. Peki yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? Avukat Tarık Çakmak yeni kira artışlarının nasıl olacağını 6 maddede açıkladı. İşte o hesaplama...

İstanbul'da 1 Temmuz sonrası yeni kira artışları hesaplandı! İşte ilçe ilçe yeni kiralar!

2 yıldır devam eden kiralara yüzde 25'lik zam oranı Temmuz itibariyle kaldırılıyor. Milyonların gözü yeni kira artışlarına çevrildi. Yeni kiralar ne kadar olacak? İstanbul'da 1 Temmuz sonrası yeni kira artışları hesaplandı. İşte ilçe ilçe yeni kiralar...

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın: Kira artış sınırı devam etmeli!

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artış sınırının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kira artışları resmen enflasyonu ikiye katladı! Yüzde 25 sınırı varken kira artışı yüzde 300’e yaklaştı!

Haziran 2022’den itibaren yüzde 25’lik üst sınırın uygulandığı kira artışları, bu dönemde yüzde 300’e yaklaşarak, aynı dönemdeki genel enflasyonun ikiye katlanmasına neden oldu.  İşte detaylar...

Kiracıların son 12 gün korkusu! Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor!

Hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren kira bedellerine getirilmiş olan yüzde 25 sınırı 13 gün sonra sona eriyor. Mülk sahipleri çoğunlukla yüzde 25 sınırını uygulamasa da kağıt üstündeki yasağın kalkmasıyla fahiş kira artışlarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Perakendecinin en büyük sorunu fahiş kira artışları: Bayrampaşa Berlin’den daha pahalı!

Perakendeci fahiş kira artışlarından yakınarak “Bayrampaşa’da metrekaresi 215 Avro’ya, Berlin’de ise metrekaresi 71 Avro’ya mağaza kiralıyoruz” dedi.

AK Parti Milletvekili Altınsoy'dan kira fiyatlarına ilişkin açıklama: Kira artışları sınırlanabilir!

AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, enflasyondaki düşüşün kira artışlarını sınırlayabileceğinin altını çizdi. İşte o açıklama...

Merkez Bankası'ndan konut ve kira fiyatları açıklaması: Kira artışı sınırlanacak! 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığına dikkat çekti ve bu durumun da gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğinin altını çizdi. İşte o açıklama...

Yüzde 25 zam sınırı kaldırılınca ne olacak? Kira artışları yıllık asgari enflasyon oranında olması kanunlaştırılmalı!

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi, avukat arabulucu Günay Kodaz, kira artışlarının yıllık asgari enflasyon oranında olmasının kanunlaştırılması gerektiğini söyledi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek açıkladı!

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerilim giderek daha da uç boyutlara taşınırken, pek çok kişi de yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Peki kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı devam edecek mi?

Kira artış sınırı kalktı mı? 

Geçtiğimiz sene, kira fiyatlarında yaşanan sert yükseliş sonucu önlem alınmış ve temmuz ayından itibaren de konut kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu kapsamda da 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulandığı kaydedildi.

kira artışlarının yapılması Haberi

kira artışlarının yapılması

Kira artışları ne kadar olmalı?

Borçlar Kanunu esasları ve kanunda yapılan değişiklikler gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kanun gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılması gerekirken, işyeri kiralamalarında ise bu kısıtlama yapılan bir değişiklikle 2020 yılına ertleniyor. Buna göre kira artışları ne kadar olmalı?


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmede belirtilen zam hesabı neyse, o oranlarda kiracıya zam yapılıyor. Ancak, böyle bir ibarenin yer almaması durumunda işyeri sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.


Mesken kiralamalarında da yukarıda belirttiğimiz gibi ÜFE oranları hesaplamaya dahil ediliyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması öngörülüyor. Kira bedeli ve Kira artışları ile ilgili Kanun esasları şu şekilde sıralanıyor:


E. Kira bedeli

I. Genel...