30 / 04 / 2024

kira enflasyon hesabı

kira enflasyon hesabı

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Yenilenen kiralamalarda kira bedeline enflasyon oranları doğrultusunda zam yapılabiliyor. Peki, kira enflasyonu nasıl hesaplanır? İşte kira zamları..

Ev sahiplerine son dakika uyarısı: 'Emsaller değişti, enflasyon var' diye fahiş artışlar yapan yandı!

Maliye kira geliri konusunda ciddi bir denetime start verdi. Avukat Oğuzhan Aslan, X sosyal medya hesabından kira geliri denetimi ile ilgili paylaşım yaptı ve "Kiracıların yakasına yapışıp emsaller değişti, enflasyon var diye fahiş artışlar yapan ev sahipleri yandılar" dedi. İşte gelen yorumlar...

Ünlü ekonomistten, saç tıraşından enflasyon hesabı!

Dolar ve altının yükselişi devam ederken, çarşı pazardaki zamların da sonu gelmiyor. Giderek artan fiyatlara dikkat çekmek isteyen ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez reel enflasyonu anlatmak için saç tıraşı hesabı yaptı.

TÜİK’in enflasyon hesabı faizsiz konut kredisini yuttu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın hayatını kaybeden asker aileleri için sağladığı faizsiz kredi miktarını TÜİK’in enflasyon hesabı yuttu...

Asgari ücrette pazarlık 15 bin 700 TL'den başlayacak! Zamlı asgari ücret tam bu kadar olacak! Şimdi bakın!

Asgari ücretin, hiç pazarlık yapılmadan belirlense bile, enflasyon hesabıyla en az 15 bin 700 TL olması gerekiyor. İşte gündemdeki zam oranları ve maaş tahminleri...

OVP ile enflasyon hesabı sil baştan değişti! Asgari ücret 17 bin 104 TL mi oluyor? Acil bakın!

Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ile enflasyon hesabı sil baştan değişti. Peki asgari ücret ne kadar olacak? İşte son dakika hesaplamaları...

Enflasyon hesabı şaştı! Son 18 ayın en yüksek enflasyon oranı yaşanıyor!

Yıllık enflasyon hesabında 8 aydır devam eden düşüş trendi sona erdi. Yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 47,83’e yükseldi.

TÜİK milyonlarca memur ve emekliye şok yaşattı! Öyle bir karar açıkladı ki...

Memur ve memur emeklisinin bütün dikkati temmuz zammına odaklanmış durumda. Senelik enflasyon hesabına göre yapılan zam düzenlemesinin hemen evvelinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon hesabıyla alakalı oldukça tepki alan bir düzenlemeye gitti. Ayrıntılar haberimizde.

TÜİK'te şaşırtan istifa kararı! Enflasyon hesabı yürütülen dairede kritik değişim

TÜİK, Geçtiğimiz Nisan ayında enflasyonu yüzde 70 açıkladı. Türkiye'de yaşanan gıda başta olmak üzere enflasyonu artıran etmenleri inceleyen ve istatistikleri açıklayan TÜİK'ten şaşırtan bir istifa haberi geldi. TÜİK Fiyat İşleri Daire Başkanı Cem Baş görevinden istifa etti.

Zamlı emekli ve memur maaşı kaç lira olacak belli oldu! Enflasyon hesabı yapıldı artış için düğmeye basıldı

Emekli ve memur maaşlarına enflasyon hesabına göre zam yapılacak. Enflasyon karşısında alım gücü düşen emeklilerin maaşları ve memurların maaşlarına yansıyacak zam miktarının hesabı yapıldı. Buna göre artış ek zam eklenince oran yine artacak.

Mart ayı enflasyon rakamları ne zaman açıklanır? Nisan ayı kira artış oranı açıklandı mı?

Nisan ayında açıklanması beklenen mart ayı enflasyon oranlarından önce enflasyon beklentisi açıklandı. TÜİK’in her ayın başında açıkladığı enflasyon rakamları, kira artış oranları ve memur maaş zammını da belirliyor. İşte enflasyon rakamlarına dair bilgiler…

İş yeri kira gelirinde vergi hesabı ne oldu?

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık bugünkü yazısında iş yeri kira gelirinde vergi hesabını kaleme aldı. İşte Karabıyık'ın o yazısı...

Kira artışları ve enflasyon!

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan "kira artışları ve enflasyon" konusunu kaleme aldı...

Kira artışı enflasyon oranı nasıl hesaplanır?

Hem ev sahiplerini ilgilendiren, hem de kiracıları ilgilendiren kira artış oranlarına göre, kiralarda yüzde 19,39 zam yapılabilecek. Mayıs ayında kira sözleşmelerini yenileyecek olanlar için enflasyon rakamları açıklandı.

kira enflasyon hesabı Haberi

kira enflasyon hesabı

Kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.  Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebiliyor.


Buna karşın kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracıya yapılacak zam, enflasyon oranları ile sınırlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira...