02 / 10 / 2024

kira üfe enflasyonu

kira üfe enflasyonu

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Türk Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mallara yapılacak kira zammı dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. 2014 Aralık ayına ait kira enflasyonu yarın açıklanacak...

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman: TÜFE yüzde 52, kira enflasyonu yüzde 121!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman resmi sosyal medya hesabı üzerinden kira artışları ile ilgili olarak yaptığı paylaşımda “TÜFE yüzde 52, kira enflasyonu yüzde 121” ifadelerini kullandı. 

TÜFE oranını dikkate almayan ev sahipleri yüzde 80'i aşan kira zammı yapıyor!

Mülk sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerilimi artıran yüzde 25 sınırı kalktı. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 65’lik TÜFE oranını gerçekçi bulmayan ev sahipleri yüzde 80’i aşan kira zamları yapıyor. 

Kiracıların kaybı arttı! Konut kiralarında Yİ-ÜFE hesabı: 10 bin TL'lik kira, 14 bin 134 TL olacaktı! 

Kira zam tavanında TÜFE kiracının aleyhine dönmüş durumda. Peki kiralarda Yİ-ÜFE hesabı yapılsaydı ne olacaktı? İşte o rakamlar...

Merkez Bankası'ndan kira açıklaması: TÜFE’deki yıllık kira enflasyonu yavaşlayacak! 

TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu toplantının özetlerini açıkladı. Özette, TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağı belirtildi. İşte ayrıntılar..

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin kendi isteği doğrultusunda zam yapamayacağını dile getirerek, "Kiracı TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir." dedi.

TÜFE ortalamasından fazla kira ödeyen kiracılara kara haber!

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kiracının, TÜFE ortalamasından fazla kira ödemesi yapmasının ve daha sonrasında fazladan yaptığı ödemeleri geri istemesi hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Emlakçılardan kiracılara uyarı: Zor günler sizi bekliyor! TÜFE ile kira zammı kriz getirir mi?

Yüzde 25’lik artış sınırlamasına son verilirken, kira zamları TÜFE yıllık ortalaması olan yüzde 65,07’lik dikkate alınarak belirlenecek. Peki TÜFE ile kira zammı kriz getirir mi? 

Dr. Ahmet Büyükduman kira değişimleri ve TÜFE enflasyonunu paylaşarak sordu: Hangisi daha gerçekçi?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman resmi X hesabı üzerinden kira değişimleri ve TÜFE enflasyonunu paylaşarak, hangisinin daha gerçekçi olduğunu sordu. İşte Ahmet Büyükduman'ın o paylaşımı ve paylaşıma gelen yanıtlar...

BMD Başkanı Sinan Öncel: AVM ve cadde mağazalarındaki fahiş kira talebi enflasyonu körüklüyor!

Perakende sektöründeki yüksek maliyet ve kira talepleri markaları da zorluyor ve satışlarda daralma yaşanıyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel de sektörün sorunlarını fiyat artışları ve kira talepleri şeklinde belirtiyor. 

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Mart ayının gelmesiyle binlerce kişi kiralarını yenilecek kiracılar ve ev sahipleri kira artış oranlarının ne kadar olduğunu araştırıyor.2024 Mart ayı dükkan, iş yeri, konut kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç? 2024 TÜİK TEFE TÜFE oranları...

Kira enflasyonu yüzde 121 oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, X sosyal medya hesabından kira enflasyonu ile ilgili rakamları paylaştı. İşte ev sahibini ilgilendiren o rakamlar... 

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu.

İstanbul'da kiralar 20 bin lirayı geçti!

Fahiş kiralar vatandaşın belini büküyor. Ev sahiplerinin fahiş kira zammı enflasyonu derinleştiriyor. İstanbul’da ortalama 20 bin TL’den başlayan kiralar, bazı bölge ve dairelerde 200 bin TL’yi görüyor.

kira üfe enflasyonu Haberi

kira üfe enflasyonu

Kira enflasyonu yarın açıklanacak!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, taşınmazlarda yapılacak kira zammı dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor.


Meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin üretici fiyat endeksi (ÜFE) yeni adıyla yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları bazında zam yapabiliyor. Ancak işyeri kiralamalarında bu kural, 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Üretici fiyatları endeksi ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kira zam hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kasım 2014 verileri:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22,...