29 / 04 / 2024

Kira vergisi hesaplamaları

Kira vergisi hesaplamaları

Emlak gelir vergisi olarak da ifade edilen vergi, kiralamadan elde edilen gelir üzerinden alınıyor. Peki söz konusu kira geliri vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı haberimizde...

Akrabaya bırakılan evler için kira vergisi ödenir mi? Evi olanlar aman dikkat!

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyan süreci başladı. Peki akrabaya bırakılan evler için kira vergisi ödenir mi?

Evini boş tutanlar dikkat! Boş ev için kira vergisi ödenecek mi? Şimdi açıklandı!

Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin 1 Mart tarihinden itibaren beyanname verme süreçleri başladı. Peki boş ev için kira vergisi ödenecek mi?

Evinde misafiri olanlara 'Misafir Vergisi' şoku! Kira almış gibi kira vergisi ödenecek: Aman beyan dönemini kaçırmayın!

Konutta vergi dönemi başlamışken, önce 'Kaynana Vergisi', şimdi de 'Misafir Vergisi' gündeme geldi. Peki misafir vergisi nedir? Kimler misafir vergisi ödeyecek? 

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Maliye kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken kira vergisini ödemeyenler tespit edilmeye başladı. Buna göre 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi. 

Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var! 

Kira geliri 9 bin 500 Türk Lirası'nın geçen vatandaşların beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemesi gerekli. Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var!

Kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor?

Kira vergisi beyanname ve 1. taksit ödeme dönemi Mart ayının başında başlamıştı. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor?

Emlak, çevre temizlik ve kira vergisine taksit yapan bankalar!

1 Mart itibarıyla başlayan emlak, çevre temizlik ve kira vergisi ödemeleri için bazı bankalar ekstra taksit imkanı sunuyor. İşte emlak, çevre temizlik ve kira vergisine taksit yapan bankalar...

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

1 Mart itibariyle başlayan kira vergisi dönemi 31 Mart'ta son bulacak. Peki kimler nasıl kira vergisi ödeyecek? İşte 24 soruda kira vergisi beyan dönemine ilişkin tüm detaylar...

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira gelir vergisi beyanname verme ve 1. taksit ödeme süresi 31 Mart'ta sona erecek. Bu sürede ödemelerini yapmayanlar "Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?" sorusunun yanıtını araştırıyor...

Milyonlarca mülk sahibini ilgilendiriyor! Kira vergisinde kazandıran tüyolar neler? İşte ayrıntılar...

Gayrimenkulü kirada olan vatandaşların vergi ödeme işlemleri 1 Mart itibarıyla başlamış olup 31 Mart'ta sona eriyor. Posta Gazetesi yazarı Bilal Emin Turan bugün kaleme aldığı yazısında kira vergisi hakkında merak edilen konu başlıklarına değindi.

Mart 2022 kira artış oranı nedir, hesaplama nasıl yapılır?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon oranları açıklandı. Açıklanan TÜFE oranları gayrimenkul kira artış hesaplamalarında kullanılıyor. Peki, Mart 2022 kira artış oranı nedir?

Geliri olmayan kira vergisi öder mi?

1 Mart itibarıyla kire gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi başladı. Kira gelirinden başka geliri olmayan kimseler vergi mükellefi olup olmadıklarını merak ediyor. Peki, geliri olmayan kira vergisi öder mi?

Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez 2022?

Kira gelir vergisi, bir sene içerisinde konut ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. Bazı durumlarda vergi ödemesi yapılmıyor. Peki, hangi durumlarda kira vergisi ödenmez 2022?

Kira vergisi hesaplamaları Haberi

Kira vergisi hesaplamaları

Kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Kira geliri elde edenler, devlete gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor. Bir takvim yılı içinde elde edilen kira gelirinin belli bir oranı gelir vergisi olarak ödeniyor. 


Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki hükümlere göre kira gelir vergisi, belirlenen istisna tutarının aşılması durumunda alınıyor. Bu durumda Maliye Bakanlığı'na beyanname verilmesi gerekiyor. Bu beyanname ile kira geliri elde edenler, yıl içinde edindikleri kira gelirini bildirmiş oluyor. 


Kira geliri vergisi hesaplamalarında kullanılan yöntem ve oranlar, Gelir Vergisi Kanunu'nda 103 ve 104. maddede şu şekilde sıralanıyor;


Madde 103 –  

Gelir vergisine tabi gelirler;

8.800 TL’ye (10.700 TL.) kadar % 15

22.000 TL’nin (26.000 TL.) 8.800 TL’si (10.700 TL.) için 1.320 TL (1.605 TL.), fazlası % 20

50.000 TL’nin (60.000 TL.) 22.000 TL’si (26.000 TL.) için 3.960 TL...