05 / 05 / 2024

kiracı giderleri

kiracı giderleri

Kiracı konut ve apartmanda hangi masraf ve giderleri ödüyor? Hangi masraf ve giderler ev sahibine ait oluyor? İşte kiracının eve ve apartmana yaptığı masraflar ve giderler bu haberde...

Kiracılar dikkat! Bu giderleri ödemek zorunda değilsiniz!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Oya Armutçu bu haftaki köşesini kiracıların haklarına ayırdı. İşte Oya Armutçu'nun o köşe yazısı...

Dükkan kiracısı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Peki, dükkan kiracısı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım, diyorsanız işte yanıtı..

Kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı aleyhine düzenleme yasağı nedir?

Apartman giderlerini kiracı mı öder?

Apartmanda ortak alanların giderleri apartman sakinleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kiracı varsa apartman giderlerini kiracı mı öder?

Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının yapacağı masraflar yalnız kira bedeli ve abonelik masrafları olmuyor. Peki, apartman ve kiralık evdeki masrafları kim karşılar? Kiracı demirbaş giderleri öder mi?

Kiracı neyi öder?

Bir mesken için ödenmesi gereken giderler aidat giderleri ve demirbaş giderleri olmak üzere ikiye ayrılabiliyor. Peki, kiracının apartmanda ödemekle yükümlü olduğu giderler neler? Kiracı neyi öder?

Kiracı kullanım giderleri!

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlü müdür? İşte kiracı kullanım giderleri...

Kiracı hangi giderleri öder?

Apartmanın ihtiyaçları için kat maliklerinden belirli oranlarda aidatlar toplanıyor.Bu aidatlar apartmanın temizlik, bakım onarımı ve günlük hizmet işleri için harcanıyor. Peki kiracı aidat ödemek zorunda m? Kiracı hangi giderleri öder?

Kiracının ödeyeceği apartman giderleri!

Kat maliklerinin apartman giderleri için belirli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki, bu aidatları kiracıların da ödemesi gerekiyor mu ? Kiracının aidatlarda sorumlu olduğu apartman giderleri neler?

Kiracının apartman giderlerinden sorumluluğu!

Kiracının apartman giderlerinden sorumluluğu nedir? Apartmanda kalıcı bir değişiklik veya tadilat yapılması durumunda bu giderleri kiracı mı öder, ev sahibi mi öder? İşte kiracının apartman giderlerinden sorumluluğu...

Kiracının sorumlu olduğu giderler nelerdir?

Kira hukukuna göre kiracılar bazı giderleri ödemek ile sorumlu oluyor. Peki, kiracının sorumlu olduğu giderler nelerdir? Kiracı apartmanda hangi giderleri karşılamak ile yükümlüdür? İşte yanıtı...

Kiracının eve yaptığı masraflar!

Kiracı konut ve apartmanda hangi masraf ve giderleri ödüyor? Hangi masraf ve giderler ev sahibine ait oluyor? İşte kiracının eve ve apartmana yaptığı masraflar ve giderler bu haberde...

Apartmanda demirbaş giderleri nelerdir?

Bir apartmanda kat maliklerinden ve kiracılardan talep edilen giderler, nitelik açısından farklılık taşıyor. Buna karşın kat maliklerinden talep edilen apartmanda demirbaş giderleri nelerdir? İşte yanıtı...

kiracı giderleri Haberi

kiracı giderleri

Kiracının eve yaptığı masraflar!

Kiralama ilişkilerinde ev sahibi ile kiracı arasında en çok gündeme gelen hususlar arasında konut ve apartman için yapılan giderlere kimin katılacağı; kimin katılmayacağı bulunuyor.


Kiralamanın söz konusu olduğu konutlarda kimi giderler ev sahibine kimi giderler ise kiracıya ait oluyor. Kiracının eve yaptığı masraflar arasında kiracının kendi zevkine göre eve harcama yapması yer alıyor. 


Örneğin, kiracının daire içindeki kapıları rengini beğenmediği için değiştirmek istemesi üzerine yapılan masraflar kiracıya ait oluyor.


Ancak, aynı örnekten gidecek olursak daire içindeki kapıların kullanıma elverişli olmaması durumunda, kapıların değiştirilmesi sonucu yapılan masraflar ev sahibine ait oluyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kiracı kendi zevkine göre yaptığı masrafları kendisi karşılarken; evde yapılacak zaruri masraflar ev sahibine ait oluyor. Aynı durum apartman giderleri için de söz konusu.


Apartmanın anagayrimenkulünde yapılacak...