02 / 05 / 2024

kiracılara kira artş şoku

kiracılara kira artş şoku

Mesken kiralamalarında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemesi gerekiyor. Peki, kiracılara kira artışı nasıl yapılır?

Kiracılara müjde! Kira artış oranı yavaşlayacak!

Ev fiyatlarında yaşanan düşüşün kira fiyatlarındaki düşüşü de etkilediğini ifade eden Akçam, “Öngörümüz kira artış oranı gittikçe yavaşlayacaktır” dedi.

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen ''yüzde 25'' sınırı kiracıyı koruyor gibi görünse de bu işten en çok zararlı çıkan kiracılar olacak. İşte ayrıntılar...

Tepe Prime AVM'deki fahiş kira artışları kiracıları isyan ettirdi!

Ankara'nın Mustafa Kemal Mahallesi'nde yer alan Tepe Prime Alışveriş Merkezi'nde kiracılar, fahiş kira artışları nedeniyle karşı eylem yaptı.

Kiracılara kötü haber! Kira artışına yüzde 25 sınırına mahkeme 'Adil değil' dedi!

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarında kira artış oranı üst sınırının yüzde 25 şeklinde uygulanmasının 'adil' olmadığına hükmetti. 

Hollanda hükümetinden özel sektördeki konutların kira artışına sınırlama: En çok yüzde 1 olacak! 

Hollanda hükümetinin kiracılara yönelik yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdiği açıklandı. Buna göre özel sektördeki konutların kira artışına sınırlama getirildi. İşte uygulama ile ilgili tüm detaylar...

Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen Hükümet ev konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirdi. Peki, Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Yüzde 25 kira artışı ile ilgili kritik açıklama geldi!

Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren yüzde 25 kira artış ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kritik açıklama geldi. 

İş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İş yeri kiralarına nasıl zam yapılır? 

İş yeri kiracıları, kira artışlarının nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. Peki iş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İşte ayrıntılar...

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki kira krizi sona eriyor! Kira artışına ilişkin yeni düzenleme Meclis'e geliyor! 

Ev sahibi ve kiracılar arasında kriz haline gelen fahiş kira artışları ile ilgili çalışmalar başlıyor. Meclis'te kira artışları ve Kovid-19 izinleri gündeme getirilecek. 

Kiracılara kötü haber! Kira ödemede TL’yi unutun! İslam Memiş’ten yeni dönem sinyali!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş’ten kiracılara kötü haber. Kiralar artık TL ile ödenmeyecek. İşte detaylar!

Murat Kurum'dan kira zammı açıklaması! Kiracılara son dakika çağrısı: Yüzde 25’ten fazla ödemeyin!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira zammı ile ilgili son dakika değerlendirmelerinde bulundu. Kiracılara seslenen Bakan Kurum, yüzde 25’ten fazla zam yapmamaları gerektiğini söyledi. 

Mart 2023 kira artış oranı açıklandı mı? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kiraya bu ay ne kadar zam gelecek? 

"Mart ayı kira artış oranı açıklandı mı?" sorusunun yanıtı merakla araştırılıyor. Peki Mart 2023 kira artış oranı açıklandı mı? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kiraya bu ay ne kadar zam gelecek? 

kiracılara kira artş şoku Haberi

kiracılara kira artş şoku

Kiracılara kira artışı nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre işyeri kiralamalarında bu uygulama 2020 yılına kadar ertelendi. Mesken kiralamalarında ise, ÜFE kira artış hesaplamalarına devam ediliyor.


Türkiye İstatistik Kurumunun hazırlamış olduğu rehbere göre, kira artış hesaplamalarında üfe oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörüldü.


Buna göre kiracılara yapılacak zamda on iki aylık ortalamalardan...