27 / 11 / 2024

Komşuluk hakkı yasası

Komşuluk hakkı yasası

Kanunen herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlü oluyor. İşte komşuluk hakkı kanunu..

Komşuluk hukuku nedir?

"Komşuluk hukuku nedir?" Türk Medeni Kanununa göre: Komşuluk hukuku, birbirine komşu olan taşınmaz maliklerinin birbirine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kuralları bütünü olarak ifade ediliyor.

Apartmanda komşuluk hakları!

Apartmanda ikamet eden kat maliklerinin ve kiracıların birbirleri üzerinde komşuluk hakları bulunuyor. Apartmanda komşuluk haklarının sınırları, Türk Medeni Kanunu kapsamında belirleniyor. İşte apartmanda komşuluk hakları...

Heatherwood Royal ay sonunda görücüye çıkıyor! İngiltere Ascot’ta prenslere komşuluk 400 bin Pound’dan başlıyor!

Türkler, son dönemlerde İngiltere’de konut alımında zirveye oturmuş durumda. Artık proje tanıtımları da mega kent İstanbul’da yapılıyor. En taze proje de bu ay sonunda lansmanı yapılacak olan Heatherwood Royal. Projede daire fiyatları ise 400 bin Pound’dan başlıyor.

Akdemir Manzara Residence'ta nakit ödemelerde indirim fırsatı!

Yeşil ile mavinin tam ortasında; Millet Bahçesi, Marmara Denizi, Adalar ve yemyeşil Gözdağı Korusu komşuluk eden Pendik Akdemir Manzara Residence projesinde nakit alımlarda indirim fırsatı devam ediyor. Akdemir Manzara Residence'ta fiyatlar ne kadar?

Taşınmaz Mal Edinme Yasası aceleye getirildi! İnşaat sektörü olumsuz etkilenecek!

İŞAD ve Gayrimenkul Danışma Platformu, Anayasa Mahkemesi’ne dava açarak, Taşınmaz Mal Edinme Yasası’nda yeniden düzenleme talep etti. Avukat Murat Metin Hakkı, yasanın bir çok noktada müdahale edilmeye muhtaç olduğunu belirterek, inşaat sektörüne olumsuz etkilerini açıkladı. 

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM'de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

CHP, 9 Kasım 2023 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Afet yasası mülkiyet hakkını ihlal edecek mi? CHP, AYM'ye gidiyor! 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile ilgili tartışmalar devam ederken, CHP, söz konusu kanunu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürmeyi planlıyor. İşte yeni yasa ile ilgili tartışılan o konular...

Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!

Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili sosyal medyada “Bu bir mülksüzleştirme planı” yorumunu yapan da bulunuyor, “Bu yasayla sorun çözülür” diyenlerde. Peki ueni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? İşte kntsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar...

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Apartmanda gürültü, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu durumun önlenmesi için rahatsız olan kişinin belirli bir yere şikayet etmesi gerekiyor. Peki apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir ve ne yapılmalıdır? İşte rahatsız olan apartman sakinlerinin hakkını alacak yöntemler...

2023 af yasasında son durum ne? Yargı paketinde af yasası olacak mı?

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7. Yargı Paketi ile infaz indirimi konusu gündemde. Yeni yasada infaz düzenlemesi ayrıntıları netleşirken, pek çok kişi af yasası hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor. Peki yargı paketinde af yasası olacak mı?

EYT kısmı emeklilik koşulları nedir? Hangi EYT'liler emekli olma hakkı elde eder?

EYT yasası ile birçok vatandaş emeklilikte buluşsa da da bazı vatandaşlar yasadan yararlanamadı. SSK ile iş kanununa göre EYT bağlamında olmalarına rağmen primi az olan kişiler 15 sene ve 3600 prim gününü doldurmuşsa daha çok çalışmadan emekli olma hakkı elde ediyor.

Kiracı ve ev sahibi arasında tüm sorunları bitirecek yeni bir dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!

Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında yılda 126 bin dosyayı arabulucunun çözüme kavuşturacağı ve bu uyuşmazlıklarda, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren tarafların dava açmadan önce arabulucuya başvuracağı öğrenildi.

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk kapsamı genişletiliyor! Hükümet kira anlaşmazlıkları için hamle geldi!

7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun genişletileceği, kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuların da arabuluculuk kapsamına alınacağı gündeme geldi. İşte milyonlarca ev sahibi ile kiracıyı ilgilendiren o ayrıntılar...

Komşuluk hakkı yasası Haberi

Komşuluk hakkı yasası

Komşuluk hakkı kanunu!

Taşınmaz mallar üzerindeki komşuluk hakkı, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanunen herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlü oluyor.


Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.


Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.


2. Kazı ve yapılar

a. Kural

MADDE 738.- Malik, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara, onların topraklarını sarsmak veya tehlikeye düşürmek ya da üzerlerindeki tesisleri etkilemek suretiyle zarar vermekten kaçınmak zorundadır.


Komşuluk hukuku kurallarına aykırı yapılar hakkında taşkın yapılara ilişkin hükümler uygulanır.


b. Özel kurallar

MADDE 739.- Kazı ve yapılarda uyulması gerekli kurallar özel kanunlarla belirlenir.


3. Bitkiler

a. Kural

MADDE...