06 / 05 / 2024

konut politikası

konut politikası

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun düzenlediği, “Dar Gelirliler İçin Konut Politikaları” yuvarlak masa toplantısı, CRE Danışmanlık Kurucu Ortağı Gülcemal Alhanlıoğlu ve TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya sunumlarıyla ve GİSP üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konut sektöründe alarm zilleri çalıyor! Yerel seçimler bitti, şimdi ne olacak?

Sıkı para politikası son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründe de alarm zillerini çaldırdı. En son açıklanan TÜİK verileri kredili konut satışlarında yaşanan sert düşüşler oldukça dikkat çekti.

Faiz artışları konut kredilerini nasıl etkiledi?

21 Mart'ta Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50'ye çıkartılmasına karar verdi. Peki faiz artışları konut kredilerini nasıl etkiledi?

GYODER'in yeni konut modeli MIPIM'de tanıtıldı: Türkiye'de acil olarak bütünleşik konut politikası oluşturulmalı!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, GYODER Yeni Konut Modeli'nin ne kadar doğru bir çözüm önerisi sunduğuna dikkat çekerek, konut sorunu ile ilgili önerileri dile getirdi. İşte Çekici'nin o açıklaması...

Türkiye'de bütüncül konut politikasına ihtiyaç var: GYODER'den konut ve kira fiyatlarını düşürmek için öneriler!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye'de bütüncül konut politikasına ihtiyaç olduğunun altını çizerek, TCMB'nin konut ve kira fiyatlarını düşürmek için gündeme getirdiği önerileri değerlendirdi. İşte o açıklama...

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

ABD Merkez Bankasının (Fed) bir önceki sene para politikasını agresif bir biçimde sıkılaştırmaya başlaması sonrasında yükselen konut kredisi (mortgage) faiz oranları ile düşük konut arzı, 2023 yılında durgun konut piyasasına sebep oldu.

Faiz oranları konut krizini çözemez!

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem yaptığı açıklamada para politikası ile konut piyasasındaki düşük arz kaynaklı maliyet sorununun çözülemeyeceğini dile getirdi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Merkez Bankası'ndan konut piyasası özeti: Kira artış oranları da konut fiyatlarındaki artış da zayıfladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, kira artış oranları ve konut fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi.

Para politikasındaki normalleşme konut fiyat balonunu söndürüyor!

Konut Fiyat Endeksi, yüzde 82,8 artış gösterdi. İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Para politikasındaki normalleşme konut fiyat balonunu söndürüyor" ifadelerini kullandı.

Seçim sonrası konut ve kira fiyatları ne olacak?

2023 yılının ilk yarısı seçimlerden dolayı çok hareketli geçti. Seçim sonrası ise uygulanan sıkı para politikası, gayrimenkul sektörünü etkiledi. Peki seçim sonrası konut ve kira fiyatları ne olacak?

2024'ün konut politikası açıklandı: Ev sahibi olmak kolaylaşacak, sosyal konutlar tamamlanacak!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ve konut politikalarını açıkladı. İşte o politikalar ve yapılacak çalışmalar...

Hükümet açıkladı: Dar gelirliler konuta daha kolay erişecek! Konut kredileri de uygun fiyat aralığında olacak! 

Orta Vadeli Plan kapsamında, yeni konut politikası da açıklandı. Konut sektöründe, arz artırılacak, sosyal konutlarla dar gelirlilerin ev sahibi olması kolaylaştırılacak. İşte madde madde yeni konut politikası... 

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter: Konut politikası serbest piyasaya bırakılmamalı!

Sektörde yaşanan kriz, ‘nasıl bir konut politikası’ sorusunu da yeniden gündeme getiriyor. Halkın güvenli ve ucuz konuta erişiminin sağlanması amacıyla konut piyasasında yapılacak düzenlemeler gelecek için hayati önem taşıyor.

Faiz politikasında değişiklik beklentisi konut fiyatlarını düşürdü!

Yeni kabinenin açıklanmasıyla beraber Merkez Bankası’nın faiz politikasının değiştirileceği beklentisi ev fiyatlarına yansıdı. Fiyatlardaki sert düşüş yüzde 20’yi buldu.

konut politikası Haberi

konut politikası

CRE Danışmanlık Kurucu Ortağı Gülcemal Alhanlıoğlu şu konuları vurguladı: “ TÜİK verilerine göre nüfusun %50’si dar gelirli kabul edilmektedir. Halkın üçte biri için ev sahibi olmak bu piyasa koşulları ile imkânsız. Gayrimenkulün hammaddesi arsa olduğu için ve arsa fiyatları çok yüksek olduğu için özel sektör, orta ve üst gelir grubuna konut üretmeye devam etmektedir. Yaşanılan satış sıkışıklığının ana sebebi de burada yatmaktadır. 


Türkiye’de konut sahipliliği oranı % 70 mertebesindedir ve bu yüksek bir orandır. Sağlıklı bir kent ekonomisinde, konutların %30’dan fazlası kiralıktır ve  %5-7’si sosyal konut olarak kiralıktır ve %1-3 aralığında dezavantajlı gruplar ve yardıma ihtiyacı olanlar için tasarlanmaktadır. 


Türkiye’nin henüz bir çok farklı kurum ve kuruluşu içeren, entegre edilmiş, farklı gelir grupları için ulusal bir konut politikası ve stratejisi bulunmamaktadır....