07 / 01 / 2025

konut yasası

konut yasası

Projeden konut alan tüketicileri ilgilendiren önemli bir değişiklik yapıldı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak değişikliği değerlendirdi.

Ev sahibinin de kiracının da mağdur olmayacağı bir kira yasası nasıl olmalı?

Mevcut kira kanunun Türkiye'de barınma sorununun büyümesine neden olduğunu söyleyen Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, hem ev sahibinin hem de kiracının mağdur olmayacağı bir kira yasasının nasıl olması gerektiğini maddelerle açıkladı. 

Kıbrıs'ta Turistik Konut Yasası ile kısa vadeli kiralamalar kontrol altına alınacak!

Turizm Bakanlığı Kıbrıs'ta sürekli olarak artış gösteren kısa süreli kiralamalara yönelik yeni bir "Turistik Konut Yasası" hazırladı. “Turistik Konut Yasası” ile kısa süreli kiralamaların kontrol altına alınması amaçlanıyor

Bu göçmen yasası niçin değiştirildi?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, X sosyal medya hesabından Pera Palas'ta Gece Yarısı kitabından alıntı yaparak ''Bu göçmen yasası niçin değiştirildi?'' paylaşımına yer verdi. 

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Airbnb düzenlemesi meyvelerini vermeye başladı. Günlük kiralık konut sayısı 2 ayda, 13 bin 472’den 3 bin adede kadar indi. Ayrıca bunun dışında güvenlik kontrolüne alınmış olan bu konutlar vergiye de tabi duruma getirildi.

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

İstanbul Planlama Ajansı’nın “Airbnb Yasası: Kısa süreli kiralamaların konut kriziyle ilişkisi” raporu dün yayımladı. Söz konusu rapora göre, son 2 senede İstanbul’da kayıtlı Airbnb sayısı 38 bine yükseldi.

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

Seyahat acentelerine yeni pazar açan kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya girecek. İşte söz konusu uygulamaya ilişkin tüm detaylar...

Türkiye genelinde 5 milyona yakın konut yeni yasayla kentsel dönüşüme girmeli! 

Kentsel dönüşüm yasasıyla Türkiye genelinde 5 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi bekleniyor. Deprem bölgesinde ise 850 bin konut dönüştürülecek.  Peki, Yeni yasa kentsel dönüşümü nasıl etkileyecek? 

Konut krizinde dehşete düşüren rapor açıklandı: Kiralık konut fiyatlarındaki artış dudak uçuklattı

TÜİK, Türkiye’de yılda yüzde 21-22 kira artışı olduğunu açıkladı ancak piyasadaki oranlar kağıt üzerindeki oranların oldukça üstünde. Hükümetin konut kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren yasasına rağmen İstanbul'da konut fiyatları 'barınma' krizini gündeme getirdi.

Konut pazarında yabancı yatırımcı ilgisi artıyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, mütekabiliyet yasası ile birlikte yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin hızla yükselişe geçtiğini gayrimenkul sektörünü projeden konut satışlarında yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ayakta tuttuğunu değerlendirdi.

Yabancıya konut satışında rekor beklentisi!

Yabancıların Türkiye'de konut sahibi olmasına imkan sunan ve 2012'nin ortalarında yürürlüğe alınan Mütekabiliyet Yasası, Türk gayrimenkul sektörüne yurt dışından rağbetin artmasına neden oldu.

Tasarruf Finansmanı Yasası konut almak isteyenlerin kazanımlarını artıracak!

Eminevim Genel Müdürü M. Musab Üstün, son dönemlerde sık sık gündeme gelen Tasarruf Finansmanı Yasası ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Faizsiz finansman yasası ile neler değişecek?

Faizsiz konut sistemindeki düzenleme ile neler değişecek? Teklif, 3 ayrı kanunda değişiklik öngörüyor. İşte faizsiz finansman yasasının detayları...

Fay yasası: Yapılaşma olmayacak yerler nasıl belirlenecek?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremzedeler için konut yapılacak rezerv alan zemininin sağlam olduğuna, aksi iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Sözbilir, fay yasasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

konut yasası Haberi

konut yasası

Değişikliği değerlendiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak,  tüketiciye tanınan haklarda kısıtlamalara gidildiğini söyledi. "Bu değişikliğin konusu; kanundaki ifadesiyle ön ödemeli konut satışları, bizim daha çok bildiğimiz ifadeyle projeden, maketten yapılan konut satışlarıyla ilgili olan bir değişiklik. 2014 yılında getirilen bu tür projelerde konut alan tüketicileri koruyucu nitelikteki geniş haklara bu düzenleme ile kısıtlama getirildi" diyen Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak,  şöyle konuştu:


"2014'teki düzenlemede özellikle tüketicinin sözleşmeyi imzaladıktan bir süre sonra pişman olması ve sözleşmeden dönmesine ilişkin kural tüketicinin lehine idi. Yani konut kendisine fiilen teslim edilene kadar sözleşmeden dönebilmekteydi. Bu hakkını kullanırsa satıcıya karşı ödemek zorunda kalacağı tazminat yüzde 2'lik bir oranda sınırlamıştı. Yani yüzde 2'lik tazminatı ödemeyi göze alırsa konutun kendisine...