23 / 07 / 2024

Konutta artış bittimi

Konutta artış bittimi

12 yıl süreyle ekonominin en parlak sektörlerinin başında inşaat, konut veya gayrimenkul geliyordu. Bir yerde inşaat sektörüne iktidar tarafından ekonominin motoru rolü biçildi.

Konutta fiyatlar gerilemiyor, fiyat artışı geriliyor! 2.5 yılda fiyatlar yüzde 456 arttı! 

Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları mayıs ayında yüzde 1.3 arttı, yıllık artış da mayıs itibarıyla yüzde 45’e  geriledi. Ancak konutta gerileyen fiyatlar değil, fiyat artışı oluyor. İşte ayrıntılar...

Yabancılar aldığı iki daireden birini sattı, konutta fiyat artışı yavaşladı!

Konut satışları düştü, fahiş fiyat artışları duruldu. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, vatandaşlık için konut alıp, yasal süre dolduranlar satışa başladığını söyledi. 

Konutta ve otomobilde alıcı ‘kral’ oldu! Fiyatları artık alıcı belirliyor!

Konuta olan talebin azalması ve sıfır araç sayısının da giderek artmasıyla birlikte konut ve otomobil piyasasında artık alıcılar kral oldu.

Konut fiyat artışı TÜFE'yi geçen 10 şehir! Metrekare fiyatı 23 bin TL'yi aştı! 

Konutta küçük şehirlerde büyük kazanç elde ediliyor. Bu illerden ev alanların enflasyonu yendiği belirlendi. İşte konut fiyat artışı TÜFE'yi geçen 10 şehir... 

Kıbrıs'a Türk yatırımcı ayarı! Türkler artık üç tapu sahibi olabilecek!

Son zamanlarda Türk yatırımcıları rotayı Kıbrıs'a çevirdi. Yüksek kira getirisi ve konutta ödeme kolaylığından dolayı Kıbrıs Türk yatırımcıları tarafından büyük ilgi görüyor. Kıbrıs'ta Türk yatırımcılarını teşvik edici yeni düzenlemeye gidildi. Türkler Kıbrıs'tan artık üç tapu sahibi olabilecek.

Konutta kayıp derinleşiyor: Ekonomist Tunç Şatıroğlu, 'Artık almayın hatta satın demiştim!' dedi! 

Konut fiyatlarında artış uzun süre sonra ilk defa Şubat'ta yıllık enflasyonun gerisine düşerek reel kayba döndü. Bu kayıp Mart'ta derinleşti. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, konut yatırımına değindi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Konutta en uzun kriz! Artık yabancı yatırımcı ile mülteci ayırt edilmeli!

Türkiye'den ev alan Rus vatandaşlarının sayısı yüzde 88 düştü. Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri, krizin büyüyerek sürdüğüne vurgu yaptı ve artık yabancı yatırımcı ile mültecinin ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

Konutta fiyat artış hızı yavaşladı! Ev alacaklar dikkat: Metrekare fiyatları 30 bin TL'yi aştı!

Konutta yüksek fiyatlar sebebiyle talep düştü. Düşen talebin ardından da konut fiyat artış hızı yavaşladı. Peki ev almak için doğru zaman mı? 

Konut fiyat artışı geçen yılın ortalarından beri enflasyonun altında seyrediyor!

Konutta fiyatların nasıl bir seyir izleyeceği pek çok kişi tarafından merak edilirken, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara yaptığı paylaşımda konut fiyat artışının öngördüğümüz gibi geçen yılın ortalarından beri enflasyonun altında seyrettiğini belirtti.

Konutta peşin ödemeye de taksitli ödemeye de aynı fiyat veriliyor!

Konutta fiyat artış hızı yavaşladı. Peki konut piyasasında işler nasıl ilerliyor? Konut fiyatları ve ödemeler nasıl? İşte ayrıntılar...

Yeni konutta fiyat artışı yavaşladı, maliyet artışıyla makas kapandı! Ev alacaklar 'Vites küçülttü ama gidiyor' dedi! 

Yeni konut alacak vatandaşlar, fahiş rakamların gerilemesini beklerken, Merkez Bankası konutta fiyat artış hızının yavaşladığını açıkladı. Peki ev alacaklar neler dedi? İşte o yorumlar...

Konutta yüzde 85'e, arsalarda yüzde 300'lere varan fiyat artışları var! Emlak sektörü denetlenmeli!

Son zamanlarda gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışlar hız kesmiyor. Rekor fiyatların olduğu sektörde bir yandan da denetim konusu gündeme geldi. 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat: Konutta balon sönüyor mu? Fiyatlar düşecek mi?

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar sık sık gündem oluyor. Ekonomist ve Gazeteci Esfender Korkmaz konut piyasası ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Peki konutta balon sönüyor mu? Fiyatlar düşecek mi? 

Konutta artış bittimi Haberi

Konutta artış bittimi

Hatta bu yılın başında ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından gayrimenkul rantlarının vergilendirilmesi taslağı kamuoyuna açıklandı ve seçim öncesinde yasallaştırılmak istendiği belirtildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan inşaat sektörüne zarar verir gerekçesiyle karşı çıktı ve taslak rafa kalktı. Bu önlem, yüksek kazançlar nedeniyle inşaat sektörünün girişimciler için çekici hale gelmesi nedeniyle sanayi sektöründen kaçışa yol açtığından getirilmişti.

Ali Babacan’ın geçmişte yapamadığını şimdi siyasi koşullar doğal yollardan yapıyor gibi. Ya da piyasa koşulları konut, inşaat ve gayrimenkul aleyhine dönebilir.



Borsada hisse senetleri işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının özellikle yabancı yatırımcıların kararlı satışları nedeniyle yüzde 18’e varan düşüşler yaşadığı yer almıştı. Sektör temsilcileri ise “Emlakta su yolunu bulur” diyerek morallerini koruyordu. Ama emlak yatırımı sermaye yoğun bir yatırımdır. Geleceğe yönelik bir yatırımdır. Ancak değer...