17 / 05 / 2024

koronavirüs kira sözleşmelerine etkisi

koronavirüs kira sözleşmelerine etkisi

Pandemi sürecinde mahkemeye başvuran bir restoran işletmecisi kirasında yüzde 50 indirim yapılmasına hak kazandı. Mahkeme Kovid-19'u olağanüstü durum olarak gördü ve iş yeri sahibine hak verdi. Karar Yargıtay aşamasından sonra emsal niteliği taşıyabilir. 

Evlilik sözleşmesi yapmak isteyenlere yeni dönem gelişmesi! Sözleşme detay ve şartları! 

Son dönemlerde evlilik sözleşmeleri alanında yaşanan yenilikler, bu alandaki düşünceleri ve uygulamaları değiştirecek gibi görünüyor. Evlilik sözleşmelerine gelen değişiklikleri özellikle de çiftleri ilgilendiren bir konu olarak gündemde yer aldı.

Kira sözleşmelerinde devrim gibi bir dönem başlıyor! Sistem baştan aşağı değişiyor!

Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu adımlardan birinin, kira sözleşmelerine ilişkin olacağı öğrenildi. 2024 yılı sonuna kadar yapılacak düzenleme ile birlikte kira sözleşmeleri, e-Devlet Kapısı üzerinden düzenleneceği ifade edildi.

Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi? Sözleşme varken kiracı çıkabilir mi?

Kira sözleşmelerine dair kiracıların ve ev sahiplerinin araştırdığı bazı detaylar vardır. Onlardan bir tanesi de “Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi?” sorusudur. İşte detaylar!

TMSF'den tasarruf finansman sözleşmelerinin devrine ilişkin açıklama!

TMSF tarafından, Birevim, Eminevim, FuzulEv, İmece, Katılımevim ve Sinpaş Yapı'nın, tasfiyedeki finansman şirketlerinin “tasarruf dönemi sözleşmeleri”ni devralma taleplerini TMSF ve BDDK'nın uygun bulduğu ve devir sözleşmelerine imza atıldığı açıklandı.

Adese Gayrimenkul'ün vefa sözleşmesine konu taşınmazlarının devir süreci başladı!

Adese Gayrimenkul ile Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Garanti Bankası, Şekerbank ve Burganbank arasında düzenlenmiş olan vefa sözleşmelerine ilişkin 388 milyon 7 bi 97 TL ödeme yapıldı ve taşınmazların şirkete devri süreci başlatıldı. 

Kira sözleşmeleri döviz kurundaki artıştan nasıl etkilendi?

Hukukçu Cüneyd Altıparmak, Açık Görüş'te döviz kurlarının kira sözleşmelerine etkisini anlattığı bir yazı kaleme aldı. İşte Cüneyd Altıparmak'ın 'Döviz üzerinden yapılan sözleşmelerin akıbeti' başlıklı yazısı...

İş yeri kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

BAU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Emre Gökyayla, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Kahraman ve Doç. Dr. Seda Öktem Çevik, iş yerlerinin kira sözleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kira sözleşmelerine COVID-19 ayarı!

Koronavirüs salgının sonuçlarını hafifletme amacını taşıyan kanuni düzenlemeler ve kira hukukuna ilişkin hukuki tartışmalar sadece ülkemizle de sınırlı değil. Birçok ülkede benzeri düzenleme ve tartışmaların yapıldığı görülüyor. 

Koronavirüs iş yeri kira sözleşmelerini nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgınıyla birlikte mali sıkıntıya düşen birçok iş yeri kira borçlarına çözüm arıyor. Peki izlenebilecek çözüm yolları nelerdir? İşte detaylar...

Covi̇d-19 salgınının kamu ihale sözleşmelerine etkisi!

Avukat Taha Hüseyin Çebi ile Stajyer Avukat Batuhan Özata, ''Yüklenicinin eser sözleşmelerinde uyarlama talep etme hakkı ile Covi̇d-19 salgınının eser (istisna) ve kamu ihale sözleşmelerine etkisi'' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

COVİD-19'un kira sözleşmelerine etkisi ve kiracıların hakları!

Avukat Elvan Kılıç, kiraya ilişkin sorunları hukuki bakış açısıyla değerlendirdi. İşte Kılıç'ın 'COVİD-19'un kira sözleşmelerine etkisi ve kiracıların hakları' konulu yazısı...

Koronavirüs salgınının 'kira sözleşmeleri'ne etkisi!

Kira sözleşmesinin uyarlanması için taraflarca açılabilecek davalarda, yargılama süreci sonunda kira bedeli ifa zorluğunu meydana getiren mücbir sebep doğrultusunda yeniden belirlenebiliyor.

GYODER'in 'COVID-19'un muhtelif sözleşme tipleri ve kira sözleşmelerine etkileri' semineri 28 Mayıs'ta!

GYODER Akademi tarafından düzenlenen 'COVID-19'un muhtelif sözleşme tipleri ve kira sözleşmelerine etkileri' başlıklı seminer 28 Mayıs'ta ZOOM uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek...

koronavirüs kira sözleşmelerine etkisi Haberi

koronavirüs kira sözleşmelerine etkisi

Bursa'da, koronavirüsü salgını sürecinde 23 bin TL tutarındaki dükkan kirasını ödeyemeyen restoran sahibi, kira bedelinin düşürülmesi istemiyle mahkemeye gitti. Bursa Bölge Adliyesi 4. Hukuk Dairesi de restoran sahibini haklı buldu ve kira bedelini, yüzde 50 indirerek, 11 bin 500 TL’ye düşürdü. Restoran sahibi de kararın Yargıtay süreci sonuçlanana kadar kirayı yarı oranda ödemeye başladı.

Sözcü'de yer alan habere göre; Nilüfer ilçesindeki restoranın, kira bedeli olan 23 bin TL’yi ödeyemeyen iş yeri sahibi avukatı aracılığıyla, kiranın düşürülmesi istemiyle Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Borçlar Kanunu´nun 138´nci maddesindeki 'Sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkmasından dolayı sözleşmesinin yeni kurallara uyarlanması isteme' talebiyle yapılan başvuruyu Sulh Hukuk Mahkemesi reddetti.

OLAY BÖLGE ADLİYESİNE TAŞINDI

Restoran sahibinin avukatı Olcay Göçüm...