26 / 07 / 2024

Mecra geçirilmesi nedir

Mecra geçirilmesi nedir

Mecra hakkı ile ilgili yasal esaslar 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre mecra hakkı nedir? Mecra geçirilmesinde katlanma yükümlülüğü nedir? İşte yanıtı...

KENTSEV: İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasası hayata geçirilmeli!

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkan Vekili Haldun Ersen, İstanbul'a özel kentsel dönüşüm yasasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi yollandı: Tüm kamu harcamaları gözden geçirilecek! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla bugün kamu kurumlarına yollanan genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar...

İTO Başkanı Avdagiç'ten hükümete 'vergi dilimi gözden geçirilsin' çağrısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretle ilgili bir sorunlarının olmadığını belirterek "SGK üst limitinin gözden geçirilmesi lazım. Şu anda vergi gelirindeki artış hızı hem enflasyonun hem de asgari ücret artışının çok gerisinde kaldı" dedi.

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına geliyor. Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Mehmet Hilmi Güler: Binaların durumunu gözden geçirelim!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı, Dr. Mehmet Hilmi Güler; Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı'nda ilçe belediyelerine çağrıda bulunarak, binaların durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

ABD'de kira yardımı önleminin hayata geçirilmesi hedefleniyor!

ABD'de koronavirüs testi için 75 milyar dolarlık bütçe sağlanması, eğitime 225 milyar dolarlık kaynak aktarılması ve kira yardımı gibi önlemlerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Söğüt 'Oba Kent Projesi' hayata geçiriliyor!

Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerinin atıldığı, her yıl yüzbinlerce kişinin ziyarette bulunduğu Bilecik'in Söğüt ilçesi, hayata geçirilmesi planlanan projelerin ardından adeta bir film platosu haline gelecek.

Ahmet Davutoğlu: AVM'lerin açılması, gözden geçirilmesi gereken bir karar!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koronavirüsle mücadelede normalleşme süreciyle ilgili alışveriş merkezlerinin (AVM) açılması kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Başakport 24 ne oldu? Satışa çıkacak mı?

24 Gayrimenkul, İstanbul Başakşehir'de hayata geçirilmesi planlanan Başakport 24 projesinde son durum nedir? Proje satışa çıkacak mı? İşte tüm cevaplar...

Kentsel dönüşümle 14 milyon konut elden geçirilecek! 

Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor.    

Cafer Gürcafer: Emirnameye karşıyız, imar planı hayata geçmeli!

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Mağusa, iskele ve Yeniboğaziçi emirnamelerine karşı olduklarını imar planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Mustafa Cengiz: Riva ve Florya yeniden gözden geçirilmeli!

Galatasaray Kulübü'nün Ocak ayı olağan divan kurulu toplantısında konuşma yapan Mustafa Cengiz, Riva Florya arazileri için, "Benim o projeyi daha iyi hale getirmem gerekir. Projelerin, iki tarafın da kazanacağı şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekir." dedi.

Körfez Geçiş Projesi hızla hayata geçirilmeli!

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Körfez Geçiş Projesi'nin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mecra geçirilmesi nedir Haberi

Mecra geçirilmesi nedir

Mecra hakkı nedir?

Türk Medeni Kanununa göre; su, gaz, elektrik ve benzerlerinin mecraları, işletmenin bulunduğu taşınmazın dışında olsalar bile, aksine bir düzenleme olmadıkça o işletmenin eklentisi ve işletme malikinin malı sayılıyor. Kanuna göre, her taşınmaz maliki, uğrayacağı zararın tamamının önceden ödenmesi koşuluyla, su yolu, kurutma kanalı, gaz ve benzerlerine ait boruların, elektrik hat ve kablolarının, başka yerden geçirilmesi olanaksız veya aşırı ölçüde masraflı olduğu takdirde, kendi arazisinin altından veya üstünden geçirilmesine katlanmakla yükümlü oluyor.


Komşuluk hukukunun gerektirdiği hâller dışında bir taşınmazın böyle bir  mecra ile aynî hak olarak yüklenmesi, ancak bir irtifak hakkı kurulması suretiyle olabilir.


İrtifak hakkı, mecra dışarıdan görülmüyorsa tapu kütüğüne tesciliyle, dışarıdan görülüyorsa noterce düzenlenecek sözleşmeye dayanılarak mecranın yapılmasıyla doğar.


Fazla suyun akıtılması

MADDE 743.- Bir arazinin suyu öteden beri alt...