16 / 05 / 2024

mega şehir sorunları

mega şehir sorunları

Dünyada halihazırda 29 mega kent bulunuyor ve bu rakam günden güne artıyor. Kullanılabilir alan küçülmeye devam ettikçe nüfusun, binaların ve altyapıların konsantrasyonu katlanarak artıyor. Peki Mega şehirleri gelecekte hangi sorunlar bekliyor?

Eskişehir’in imar sorunları mercek altında! 1.500 adet sosyal konut projesi yapılacak!

Eskişehir’de hayata geçirmeyi planladığı çalışmalar hakkında açıklama yapan ve bilgi veren CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, şehirdeki imar sorunun çözmekte kararlı olduklarını özellikte belirtti. 

Memurlara büyükşehir tazminatı geliyor!

Mega kent İstanbul’a taşınan BDDK personeline 45 bin Türk Lirası ödenmesi teklifi geri çekildikten sonra AK Parti memura ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesini tartışıyor. işte konu ile ilgili detaylar...

İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir açıklandı! 

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya'nın bulunduğunu söyledi.

İzmir Şehir Hastanesi’yle ilgili saha raporu hazırlandı! Sorunlar giderek artıyor!

İzmir Tabip Odası tarafından depreme dayanıksız tartışmaları ile 10 yıl sonra açılabilen İzmir Şehir Hastanesi’yle ilgili saha raporu hazırlandı.

Antalya yapılaşma sorunlarıyla gündemde! Kırcami imar planları yeni yargı sürecini bekliyor!

Antalya’da yapılaşma sorunlarının son zamanlarda en çok adını geçtiği Büyükşehir’in askı süresi ihlali ile bir kez daha iptal edilen Kırcami imar planları için yeni bir yargı süreci başlıyor.

Mega Investment Gayrimenkul Anonim Şirketi kuruldu!

Mega Investment Gayrimenkul Anonim Şirketi Başakşehir'de Abdallah Dıarbakerlı ve Elmekdad Mohame ortaklığında kuruldu.

Bahçeşehir Strada Plus’ta teslimler başladı!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen markaları arasında yer alan Akzirve Gayirimenkul, imzasıyla mega kent İstanbul’un en değerli bölgeleri arasında yer alan Bahçeşehir’de yükselen Strada Plus’ta teslimler başladı.

Başakşehir'de istinat duvarı çöktü!

Mega kent İstanbul'da başlayan yoğun yağış nedeniyle Başakşehir'de istinat duvarı çöktü.

Adana'nın imar sorunları çözülüyor!

Adana Büyükşehir Belediyesi şehrin imar sorunları çözmek için toplantılarına devam ediyor. 

Bakanlıkça Kırşehir'le ilgili açıklanan projeler TBMM'de!

Bakanlıkça Kırşehir'le ilgili açıklanan projeler ve Kırşehir'in sorunları meclis gündemine taşındı. CHP'li İlhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Ceyhan'ın imar sorunları ortadan kalkıyor! 

Adana Ceyhan Belediyesi tarafından hazırlanan imar planları Adana Büyükşehir Meclisi tarafından onaylandı. Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem yeni hazırlanan planlarla ilçedeki imar sorunlarının çözüme kavuşacağını dile getirdi.

Tunç Soyer'den Karşıyaka imar planları ve kentsel dönüşüm sorunlarına destek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka’daki imar plan değişiklikleri, kentsel dönüşüm, pazar yerlerinin yenileme çalışmaları, bisiklet yolları başta olmak üzere ilçenin sorunları ve devam eden projelere ilişkin konuştu.

Şehir sorunlarından kaçış: İdeal şehir denemeleri başladı!

Titizlikle planlanan şehirlerin bile belli bir süre sonra tanınmaz hale gelmesi, sorunların çoğalması sebebiyle alınan derslerden de yararlanarak, geleceğin sığınakları olarak kabul edilen “ideal şehir” denemeleri başladı. Peki ideal şehir nedir? Nasıl olmalıdır?

mega şehir sorunları Haberi

mega şehir sorunları


Dünyada halihazırda 29 mega kent bulunuyor ve bu rakam günden güne artıyor. Kullanılabilir alan küçülmeye devam ettikçe nüfusun, binaların ve altyapıların konsantrasyonu katlanarak artıyor.


Bu kentlerin büyük bir kısmı iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarına karşı çok duyarlı olan deniz seviyesine yakın olan kıyı bölgelerde yer alıyor. Bununla birlikte, dünyanın pek çok bölgesinde yaşam süresi de artıyor. 2030’da, dünya nüfusunun yüzde 15’i 60 yaşından daha büyük olacak. Bu trend mega kentlerde de geçerli olacak. İstanbul, 14,16 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük 15’inci mega kenti konumunda. İstanbul nüfusunun 2030 yılında yüzde 2,53 oranında büyümeyle yaklaşık 17 milyon olması ve dünyanın en kalabalık 20’inci mega kenti konumuna gelmesi bekleniyor.


1950’de sadece New York ve Tokyo’nun nüfusu 10 milyonu aşarken, 2030’da bu sayı 40’ı...