23 / 12 / 2024

miras kanunu

miras kanunu

Miras hukuku yeni medeni kanunda 495 ve 574. maddeleri arasında anlatılıyor. Kanuna göre miras bırakanın yasal mirasçıları kimler, kime hangi oranda miras payı düşüyor, mirasta eş, çocuk ve evlatlığın durumu vb konularının tümü açıklanıyor....

Medeni kanun miras hükümleri!

Medeni kanun miras hükümleri arasında ölen kişinin mirası için kimlerin mirasçı olabileceği, hangi mirasçıya ne kadar oranda pay düşeceği, sağ kalan eşinin mirastaki durumunun ne olduğunu, varsa evlatlığının mirastan ne kadar pay alacağı düzenlenmiştir...

Miras hukuku kanunu!

Miras hukuku kanunu, Türk Medeni Kanunu' nun 495 ve 574. maddelerinde aşağıdaki gibi ele alınıyor. Kanunda mirasbırakanın mirası için kimlerin mirasçı olacağı ve kime hangi oranda miras payı düşeceği belirleniyor...

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedir? Öldükten sonra miras kime kalır?

Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 611. Maddede ölünceye kadar bakma sözleşmesi yer alır.  Bu sözleşme, bakım alacaklısı ve bakım borçlusu arasında yapılır. Öldükten sonra mirasın ise kime kalacağı merak edilir. İşte ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile ilgili önemli detaylar…

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No: 52!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No: 52, 31349 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni tebliğ ile 2021 yılında uygulanacak miras vergisi oranları belli oldu.

Miras vergisi nereye ödenir 2018?

Miras vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince, miras kalan menkul ve gayrimenkuller için tahsil ediliyor. Peki miras vergisi nereye ödenir 2018?

Miras kalanlar dikkat! Ne kadar vergi ödeyeceksiniz?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken miras vergisinde 1. taksit ödemeleri bu yıl Mayıs ayında başlayacak. Peki ne kadar vergi ödeyeceksiniz? diye merak ediyorsanız işte yanıtı...

Miras vergisi yarın sona eriyor!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenen miras vergisi için 2. taksit ödemeleri yarın sona eriyor..

Miras vergisi 2. taksit zamanı bitiyor!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince mirasçılar, belli koşullarda vergilendiriliyor. 1 Kasım'da başlayan miras vergisi 2. taksit zamanı 30 Kasım'da sona eriyor..

Miras vergisi 2. taksiti ne zamana kadar ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenen miras vergisi için 2. taksit ödemeleri Kasım'da başladı. Peki, miras vergisi 2. taksiti ne zamana kadar ödenir?

Miras vergisi 2. taksiti 2017!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenen miras vergisinde 2. taksit ödemeleri yaklaşıyor. Peki, miras vergisi 2. taksiti 2017 ne zaman ödenecek?

Veraset ve intikal vergisi kanunu 2017!

Veraset ve intikal vergisi kanunu, 7338 sayılı kanun olup bu kanun ile mirasçılar vergiye tabi tutuluyor. Vergi 3 sene boyunca 6 taksitte ödenebiliyor.

Miras vergisi ödeme süresi 2016!

Veraset ve intikal kanunu gereğince kendisine miras kalan ve kalan miras değeri yapılan hesaplamalar sonrasında istisna haddini aşan mirasçılar miras vergisi mükellefi oluyor. Peki, vergi ne zaman ödenir?

miras kanunu Haberi

miras kanunu


Miras hukuku yeni medeni kanun!


Miras hukuku yeni medeni kanunda 495 ve 574. maddeleri arasında anlatılıyor. Kanuna göre miras bırakanın yasal mirasçıları kimler, kime hangi oranda miras payı düşüyor, mirasta eş, çocuk ve evlatlığın durumu vb konularının tümü açıklanıyor.


Miras hukuku yeni medeni kanun!


Türk Medeni Kanun Miras Hükümleri aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:


BİRİNCİ BÖLÜM

A. Kan hısımları

I. Altsoy


MADDE 495.-Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur.

Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba


MADDE 496.-Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


III. Büyük ana ve büyük baba


MADDE 497.-Altsoyu,...