03 / 05 / 2024

Mirasbırakanın tasarrufu

Mirasbırakanın tasarrufu

Kendisine miras kalan yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Peki, mirasbırakanın tasarrufu nedir? Paylaşmadaki etkisi nedir?

Miras nasıl paylaşılır?

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı menkul ve gayrimenkul mallar, yasal mirasçılarına kalıyor. Peki birisinden kalan miras, yasal mirasçılar arasında nasıl paylaştırılıyor? Miras nasıl paylaşılır?

Mirasın reddi dilekçesi 2021!

Mirasın reddi, miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesiyle oluyor. Peki mirasın reddi dilekçesi nasıl hazırlanıyor. İşte mirasın reddi dilekçesi 2021...

Mirasçılar mal varlığını tespit edebilir mi?

Miras bırakanın mal varlığının mirasın reddedilebileceği 3 aylık yasal süre içinde tespit edilebilebiliyor.

Yasal miras paylaşımı nasıl olur?

Miras, vefat eden kimsenin yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olarak belirtiliyor. Peki, yasal miras paylaşımı nasıl olur?

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Vasiyetten dönülür mü?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan kimse oluşturduğu vasiyetten dönme hakkına da sahip oluyor. İşte vasiyetten dönme işlemleri..

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden kimse, mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor. Peki, mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirastan feragat edilebilir mi?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları, kan bağı olan kimseler ve eşi, evlatlığı ve devlet oluyor. Peki yasal ve atanan mirasçıların hakları nelerdir? Mirastan feragat edilebilir mi?

Vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir. Peki, vasiyetname yaşı kaçtır?

Vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi!

Mirasbırakanın vasiyetnamesiyle hakkı zarara uğrayan mirasçılar veya lehine vasiyet yapılanlar tarafından Vasiyetnamenin İptali Davası açılabilir. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ediliyor. İşte vasiyetnamenin iptali davası dilekçesi..

Mirasbırakanın tasarrufu nedir?

Kendisine miras kalan yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Peki, mirasbırakanın tasarrufu nedir? Paylaşmadaki etkisi nedir?

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddetme hakkına sahip oluyor. Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, mirasçıların mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri zaman başlıyor. Peki reddi miras hakkı ne zaman düşer?

Mirasbırakanın tasarrufu Haberi

Mirasbırakanın tasarrufu

Mirasbırakanın tasarrufu nedir?

Kendisine miras kalan yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar.


Tereke mallarına zilyet olan veya mirasbırakana borçlu bulunan mirasçılar, paylaşma sırasında bu konuda eksiksiz bilgi vermekle yükümlü oluyor.


Mirasın paylaşılma kuralları arasında mirasbırakan tasarrufu da yer alıyor. Peki, mirasbırakanın tasarrufu nedir?


Mirasbırakanın tasarrufu

Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koyabilir.


Bu kurallar, mirasbırakan tarafından kastedilmemiş olan bir eşitsizlik hâlinde payların denkleştirilmesi olanağı saklı kalmak kaydıyla, mirasçılar için bağlayıcıdır.


Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasbırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma kuralı sayılır.


Paylaşmaya kayyımın katılması

Açılmış mirasta bir mirasçının payını devralmış veya haczettirmiş olan ya da elinde mirasçıya karşı...