01 / 05 / 2024

Mirasçı mirası reddettiğinde ölen kişinin borcu kime kalır

Mirasçı mirası reddettiğinde ölen kişinin borcu kime kalır

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Mirasçı mirası reddettiğinde borç kime kalır? "sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Miras paylaşımları son zamanlarda aile içinde çeşitli sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyen vatandaşların  maalesef miras hakları ellerinden alınabilmektedir. Buna göre, aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir? İşte haberin tüm detayları...

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

Çocukları ve karısı olan bir kişi vefat ettiğinde mirasları, belirli kişiler arasında paylaştırılır. Bu noktada, ölen kişinin kardeşlerine kalıp kalmama durumu merak ediliyor. Peki ölen kişinin mirası çocukları ve karısı olsa da kardeşlerine düşer mi? İşte bu miras konusunun ayrıntıları...

Ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur? 

Bir kişi vefat ettiğinde, borçları mirasçılara devredilip devredilmediği merak konusudur. Bu süreçde yasal düzenlemeler devreye girerek bazı yöntemler vardır. Peki ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur ve süreç nasıl işler? İşte mirasçıların borç ödeme durumları...

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Evlat mirastan nasıl mahrum bırakılır?

Miras konusu ilk başta kulağa güzel gelse de aile içinde yaşanan bazı tatsız durumlarında habercisi olabilir. İşte miras konusunda anlaşılma sağlanamadığında olabilecekler!

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçılara mahkeme  tarafından verilen ve mirasçı olduklarını kanıtı niteliğinde ki belgedir. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır?

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Üvey kardeşlerin mirasta payı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesinin babasından ayrıldığını ve başkasıyla evlendiğini aktaran okuyucu, ablasının vefat ettiğini ve annesinin mirası reddettiğini belirterek, annesinin 2'nci evliliğinden çocuklarının mirasçı olduğunu söyledi, ne yapabileceklerini sordu.

Mirasçılar dikkat! Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Kardeşim vefat etti, bana da miras kaldı. Eşi mahkemeye başvurdu ve vasiyetnamesi olduğunu iddia etti. Mahkeme sürüyor, bana da İntikal Vergisi tahakkuk ettirilmiş. 15 gün içinde ödemem isteniliyor. Vasiyetname kabul edilirse paramı geri alabilir miyim?" sorusunu cevapladı

Üvey kardeşler mirasçı olabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, ablamdan kalan mirası reddetti. Annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Mirasçının borçları için miras kalan mallar haciz edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti, gayrimenkuller kaldı. Bir kardeşimiz mirası reddetti, daha ret işlemi tamamlanmadan bazı alacaklılar payına haciz tatbik etti. İptalin kaldırılması için mahkemelere başvuru süresi doluyor. Süre dolduğunda hâlâ haciz etkisi sürer mi?' sorusunu yanıtladı.

Şahit eşliğinde yapılan sözleşme miras hukukunda geçerli midir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamla ortak tarla aldık ve tapu babamın üstüne yapıldı. Babamla birlikte bir gün sonrası kendi aramızda iki şahit eşliğinde sözleşme yaptık. Babam vefat ettiğinde miras hukukunda bu sözleşmemin geçerliliği olur mu, ne yapmalıyım?' sorusunu yanıtladı.

Eş ve çocuklar mirası reddedebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Evimi emlakçı kanalıyla sattım. 35 bin TL alacağım kalmıştı. Emlakçı senet verdi ama tahsil etmeden öldü. Eş ve çocuk mirası reddetti. Geriye anne ve kardeş kaldı. Bugüne kadar da dava sonuçlandırılamadı. Böyle bir davada zamanaşımı var mı?' sorusunu yanıtladı.

Mirasçı mirası reddettiğinde ölen kişinin borcu kime kalır Haberi

Mirasçı mirası reddettiğinde ölen kişinin borcu kime kalır

Biz yedi kardeşiz, ana-baba sağ. En küçük kardeşimiz erken vefat etti, eşi ve iki çocuğu kaldı. Eş ve iki çocuk süresi içinde mirası reddetmiş. Sonradan öğreniyoruz ki vefat eden kardeşimiz tanıdıklarına ve arkadaşlarına yüklü miktardaki banka kredisi için kefil olmuş. Eş ve evlatlar mirası redettiğinde diğer mirasçıların sorumluluğu doğduğunu sizin yazınızdan öğrendik. Yani bugün bizler sorumlu kaldık, bizi uyarmayanlara sitem ettiğimizde de "Kefalet iki seneyi geçmiş banka bu işi halletmiştir merak etmeyin" gibi yanıtlar alıyoruz. Bu teselli doğru mu? • S.T. 



Herhangi bir hukuki problem "Belki böyle olmuştur" sözü ile geçiştirilemez. Olaylar izlenir, hukuki sonuçlan değerlendirilir. Önce şunu tespit etmek lazım. Ölen kardeşinizin eşi ve çocuklan mirası reddettiğinde durum nedir? 


Bir grup mirasçı mirası reddettiğinde, onlar sanki miras bırakandan önce ölmüş...